Odbor za ekonomiju: Igre na sreću da budu oslobođene od PDV-a

Skupština bi danas trebalo da uvrsti u dnevni red izmjene zakona koje su predložili poslanici DPS-a, kako bi se plenum o njemu odmah izjasnio
90 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Odbor za ekonomiju, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.07.2013. 11:29h

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet usvojio je danas prijedlog izmjena zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) kako bi se plaćanja tog poreza oslobodili priređivači igara na sreću.

To rješenje su podržali četiri poslanika DPS–a i predstavnici manjinskih stranaka Almer Kalač i Fatmir Đeka, protiv su bili tri poslanika DF, dok su uzdržani bili Aleksandar Damjanović (SNP) i Damir Šehović (SDP).

Skupština bi danas trebalo da uvrsti u dnevni red izmjene tog akta koje su predložili poslanici DPS-a Zoran Jelić i Zoran Vukčević kako bi se plenum o njemu odmah izjasnio.

Skupština je sredinom juna, kada je usvojeno povećanje PDV-a sa 17 na 19 odsto, usvojila i amandman poslanika DF-a Emila Labudovića da se oporezuju i igre na sreću po istoj stopi 19 odsto. Podržala ga je opozicija i SDP. Ministarstvo finansija nije bilo za taj amandman.

Udruženje priređivača igara na sreću Montenegro bet je tvrdilo da se PDV nigdje u svijetu ne naplaćuje na igre na sreću jer je to pravno i tehnički nemoguće, kao i da je u suprotnosti sa drugim zakonima i direktivom Evropske unije. Njihovu peticiju za promjenu zakona podržalo je potpisima više od 18 hiljada građana, a formalni predlagači su Vukčević i Jelić.

Predstavnik Montengro beta Aleksandar Špadijer i Udruženja priređivača igara na sreću Marko Piletić ponovili su da se igre na sreću nigdje u svijetu ne oporezuju, te da će, ako rješenje ostane na snazi, bez posla ostati oko 3.000 radnika.

Pomoćnik ministra finansija Marina Perović i pomoćnik direktora Poreske uprave (PU) Novo Radović kazali su da je zakon u suprotnosti za evropskom praksom i da je obračun PDV–a neprimenljiv. Radović je kazao da se prema podacima PU ne izmiruju plate u toj djelatnosti za oko 3.000 radnika, te da ako je to tačno onda priređivači prave prekršaj koi će PU ispitati.

Poslanici su se saglasili da se mora pronaći alternativno rješenje kako bi država nadomjestila novac i to u što kraćem roku budući da ne može naplatiti PDV.

Damir Šehović (SDP) kazao je da treba da se promijene tri zakona – o koncesijama, igrama na sreću i porezu na dohodak građana, kao i da Skupština definiše posebne zaključke da bi se stanje u toj oblasti popravilo.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da treba vidjeti da se u sklopu izmjena zakona o elektronskim komunikacijama koje su u skupštinskoj proceduri onemogući uplata novca za klađenje u inostranstvu ,a naveo je i podatak da ima 100 kladomata koji nelegalno posluju.

Srđan Milić (SNP) naveo je podataka da je tržište igara na sreću vrijedno oko 360 miliona eura, te da tu postoji značajan prostor za punjenje budžeta.

Bonus video: