Porto Montenegro se hvali jeftinim gorivom u Crnoj Gori

Dizel koji koriste jahte i druga plovila koja isplovljavaju košta od 75 do 78 centi, dok građani Crne Gore isto gorivo plaćaju po 1,29 eura
694 pregleda 56 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 15:18h

Magazin „Porto Journal“, koji izdaje vlasnik marine Porto Montenegro, kompanija Adriatik marinas, objavio je tekst u kojem se hvale niskim cijenama goriva “kojih nema nigdje drugo u svijetu” jer je Vlada plovila koja izlaze iz Crne Gore oslobodila plaćanja carina, akciza i poreza. Dizel koji koriste jahte i druga plovila koja isplovljavaju košta od 75 do 78 centi, dok građani Crne Gore isto gorivo plaćaju 1,29 eura.

Kapetan Nikolas Bul, skiper 27-metarske jahte „Gatsby“ izjavio je, prenosi magazin, da su niske cijene goriva najveći ekonomski benefit poslovanja u Crnoj Gori i Porto Montenegru za komercijalne čarter-operatore.

“Tako nisku cijenu goriva koju mi ovdje plaćamo, nisam vidio nigdje drugdje u svijetu. Ako tankujete od 40 do 50 hiljada litara dizela, isplati vam se doći u Porto Montenegro samo radi toga, koliku ostvarite razliku u cijeni u odnosu na susjedne destinacije“, kazao je Bul.

Njegova jahta je stacionirana u Porto Montenegru odakle polazi na sedmične čartere vodama Jadrana ili Egeja, a sedmični najam košta 37 hiljada eura.

Bul je, pored ostalog, kazao da se ušteda koju ostvaruju na cijeni goriva u Crnoj Gori „mora uzeti u obzir kada se bavite čarter biznisom, tim prije što nema nikakve razlike u kvalitetu tog goriva u odnosu na okruženje“.

Rezervoari za gorivo ove jahte kapaciteta su 7,5 hiljada litara, što znači da „Gatsby“, tankujući u Porto Montenegru dizel prije isplovljavanja na svaki čarter iz Crne Gore, pri cijeni od 0,75 eura za litru, ostvari uštedu od čak 2.050 eura koja bi inače bila prihod crnogorskog budžeta.

„Prije smo imali brod koji je bio stacioniran u San Remu u Italiji. Ali, nakon što smo otkrili Porto Montenegro i benefite koje on pruža, odluka da dođemo i investiramo ovdje bila je laka i sada smo tu sa ugovorom o iznajmljivanju veza za jahtu na period od 15 godina. Za nas je veoma važno i to što je Crna Gora van Evropske unije što nam takođe nudi jasne poslovne benefite“, kazao je Bul.

U Hrvatskoj je od 1. jula za snabdijevanje jahti gorivom, ukinuta obaveza plaćanja samo PDV-a, ali ne i ostalih taksi i akciza kao što je to kod nas slučaj. Vlasnici jahti vez u Porto Montenegru plaćaju sa PDV-om od sedam odsto, dok je u svim susjednim zemljama veći i iznosi i do 20 odsto.

Dizel gorivo u tivatskoj marini kanadskog biznismena Pitera Manka košta 0,734 eura

Dizel gorivo u tivatskoj marini kanadskog biznismena Pitera Manka košta 0,734 eura. Cijena koju nautičari plaćaju, međutim, iznosi od 0,75 do 0,78 eura, a razlika zavisi od visine provizije koju uzimaju pomorske agencije jer jahta sama, bez posredovanja agenta koji „sređuje sve papire“, ne može utočiti gorivo. Nakon što je ukrcala gorivo oslobođeno poreza, akciza i carina, jahta treba da odmah napusti crnogorske teritorijalne vode, ali se u praksi dešava da im pomorske vlasti „gledaju kroz prste“ ako se nakon tankovanja tog goriva zadrže u Crnoj Gori i do 24 sata. Ovakve povoljnosti bogati nautičari nemaju ni u jednoj državi okruženja, a upravo je većinski vlasnik Porto Montenegra Piter Mank insistirao da se uvede mogućnost snabdijevanja jahti gorivom oslobođenim carine, akciza i PDV-a, uz druge povoljnosti za nautičare, što je učinjeno usvajanjem Zakona o jahtama 2007. godine.

Rekordne cijene za građane

Građani Crne Gore i naredne dvije nedjelje će plaćati gorivo po cijenama koje su među najvećima u regionu - bezolovni eurosuper 98 i 95 i dalje će koštati 1,41 i 1,38 eura, a eurodizel 1,29 eura. Cijene dizela i eurosupera su povećane od 1. jula. Crna Gora je skoro pa lider u cijenama goriva u regionu. Benzin je skuplji samo u Sloveniji, a dizel u Sloveniji i u Srbiji.

U Crnoj Gori od cijene goriva oko 50 do 52 odsto ide državi na ime akciza i poreza. Različite dažbine su i glavni razlog različitih cijena u regionu. Iz Vlade ne postoje bilo kakve najave da bi akcize na gorivo za građane mogle uskoro biti smanjene.

Vlada je prošle godine smanjila akcize za eurodizel za komercijalne svrhe pa on košta 1,07 eura. Cijene se određuju na osnovu promjena na londonskom tržištu nafte i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Ostali parametri u formuli su akcize, težinska i lučka taksa kao i porez na dodatu vrijednost (PDV) i oni su nepromjenljivi. Cijena sadrži i maržu preprodavca, koja trenutno iznosi oko 7 centi po litru goriva. Značajan udio u maloprodajnoj cijeni goriva imaju "državna zahvatanja", odnosno porezi i akcize, pa otprilike pola iznosa ode u državni budžet.

Galerija

Bonus video: