SDP: Igre na sreću oporezovati sa 15 odsto, zabraniti online klađenje

SDP takođe predlaže hitno uvođenje elektronskog nadzora ove djelatnosti
56 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.07.2013. 12:21h

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) smatra da postoji značajan, a neiskorišćen, fiskalni prostor u oblasti igara na sreću, zbog čega predlaže njeno dodatno oporezivanje, na način što će zbog nemogućnosti primjene PDV-a u ovoj oblasti, oporezovati dobitke od igara na sreću po stopi od 15 odsto i povećati iznos koncesione naknade za 50 odsto, ocijenio je poslanik te partije Damir Šehović.

SDP takođe predlaže hitno uvođenje elektronskog nadzora ove djelatnosti, kao i zabranu korišćenja on-line klađenja putem Interneta, jer je isto do sada bilo van bilo kakve kontrole od države, zbog čega se, kako je naveo, gube značajni fiskalni prihodi.

"Uz to je nophodno najkasnije do kraja godine usvojiti i novi Zakon o igrama na sreću, koji bi na sistemski način uredio ovu oblast", naveo je Šehović, dodajući da bi tim rješenjima dali doprinos pravednijem poreskom sistemu.

U SDP-u smatraju da priređivači igara na sreću moraju pokazati potrebnu odgovornost prema teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj se Crna Gora trenutno nalazi.

"Kad smo već bili prinuđeni da povećamo dažbine za sve kategorije stanovništva, pa i one najsiromašnije, uvodeći dodatne fiskalne namete, onda nema dileme da i ove, socijalno znatno prihvatljivije mjere, treba usvojiti", dodao je Šehović.

"Ako moramo tražiti načine da prikupljamo dodatne fiskalne prihode u cilju obezbjeđivanja normalnog funkcionisanja države, odnosno prosvjete, zdravstva, kulture, sporta, i slično, onda to moramo raditi po redu koji je društveno prihivatljiv i koji je pravedan. Dodatno oporezivanje kockanja je svakako društveno prihvatljivo i pravedno rješenje", zaključio je poslanik SDP-a.

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas je predložio da se priređivači igara na sreću oslobode obaveze plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV), što su predložili predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) Zoran Jelić i Zoran Vukčević, o čemu možete čitati u posebnoj vijesti.

Skupština je, međutim, prilikom usvajanja izmjena zakona od PDV-u početkom juna usvojila amandman poslanika DF-a Emila Labudovića, kojim je predviđeno da se po stopi od 19 odsto oporezuju i igre na sreću.

Bonus video: