Kome su i kako dijeljeni krediti

Demokratski front ocijenio da su banke doprinosile pranju novca i da treba ispitati i poslovanje Restisove
5 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2013. 16:57h

Parlamentarni Odbor za ekonomiju, budžet i finansije u ponedeljak će donijeti odluku o iniciranju kontrolnog saslušanja povodom nenaplativih kredita u bankarskom sektoru i spisku onih koji bi bili pozvani na saslušanje.

Biće utvrđena i konačna verzija zaključaka uz izvještaj o radu Centralne banke (CBCG) za prošlu godinu, što je uslov za njegovo usvajanje na plenumu.

Inicijativu za saslušanje pokrenuli su poslanici Demokratskog fronta (DF) koji smatraju da treba utvrditi kako, kome i pod kojim uslovima su banke odboravale kredite koje sada ne mogu da naplate.

"Treba napraviti spisak nenaplativih kredita i šta su bili kolaterali za njih kako bi vidjeli ko su dužnici banaka. Na isti način kao što je urađeno sa spiskom za poreske dužnike", rekao je Milutin Đukanović (DF).

Njegov partijski kolega Strahinja Bulajić kazao je da zaključcima za CBCG treba tražiti da Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) da odgovore u slučaju Prve i Crnogorske komercijalne banke (CKB).

Nebojša Medojević (DF) je dodao da bi trebalo ispitati i poslovanje First financial banke (FFB) iza koje stoji Vladin partner Viktor Restis kojeg su grčke vlasti uhapsile zbog pronevjera i pranja novca u toj državi.

"Smatramo da se radi o velikom kriminalu, da su banke doprinosile pranju novca i da su kredite davale mimo procedura", kazao je Medojević.

Aleksandar Damjanović (SNP ) rekao je da je saglasan da se ispita poslovanje Prve i CKB banke i da bi u septembru, nakon odmora, moglo da se održi saslušanje.

"Bilo bi dobro da se vidi poslovanje banaka kao što se to radi u evropskim zemljama i da idemo ka jačanju kontrolnih mehanizama Odbora. Promijenili smo Zakon o poreskoj administraciji kako bi se objavila lista poreskih dužnika, pa bi vjerovatno u ovom slučaju trebalo da mijenjamo Zakon o bankama", kazao je Damjanović.

Damir Šehović (SDP) kazao je da Skupština mora usvojiti zaključke za izvještaj CBCG tako da ne ugrozi njenu Ustavom zagarantovanu nezavisnost

"Opet imamo privatizaciju profita, a socijalizaciju gubitaka. Svakako treba da vidimo do koje granice to zadire u privatni, a do koje u finansijski sistem", rekao je Bojanić.

Filip Vuković (DPS) ocijenio je da treba vidjeti šta je motivisalo banke da daju kredite koje sada ne mogu da naplate.

Damir Šehović (SDP) kazao je da Skupština mora usvojiti zaključke za izvještaj CBCG tako da ne ugrozi njenu Ustavom zagarantovanu nezavisnost.

On je predložio četiri nacrta zaključaka kojima je, između ostalog definisano, da Skupština poziva CBCG da po potrebi razvija nove instrumente i mjere u funkciji očuvanja finansijske stabilnosti.

Predviđeno je da kreira potrebna sistemska rješenja koja će posebno biti usmjerena u pravcu smanjenja nelikvidnosti privrede, podsticanja kreditne aktivnosti banaka, smanjivanja visokih operativnih troškova banaka i očuvanja visine kamatnih stopa na zadovoljavajućem nivou.

Damjanović je ranije odboru dostavio nacrt zaključaka kojima predlaže da CBCG primijeni zakone kako bi banke ograničile visoke operativne troškove koji utiču na njihovo poslovanje, da Vlada i CBCG izmijene zakon o obligacionim odnosima da bi se ograničile i najviše ugovorene kamatne stope.

Traži da CBCG poveća transparentnost o preduzetim mjerama prema bankama i da te mjere, shodno postojećim zakonima, uključuju i novčane kazne koje bi banke platile.

Izmjene zakona, RAE zakazala kod krađe struje

Odbor je jednoglasno usvojio predlog izmjena i dopuna Zakona o energetici.

Odbor je usvojio predlog zahtjeva za budžet Državne revizorske institucije za narednu godinu u iznosu od 1,44 miliona eura

Taj predlog, koji je uradio Odbor, po hitnoj proceduri će poslati plenumu na usvajanje. Damjanović je kazao da nijedna energetska kompanija nakon usvajanja izmjena neće moći da zaobilazi propise.

Medojević je rekao da su izmjene posljedica skandalozne krađe struje iz evropske interkonekcije za potrebe KAP -a, te da je RAE bila saučesnik u tome dajući licencu Montengro bonusu za snabdijevanje strujom.

“Ovo nije potpuno rješenje jer je i do sada bilo mogućnosti da se sankcioniše nešto što nije zabilježeno 50 godina u Evropi. Samo da ne ispadne da ovim dajemo alibi za bilo čije nečinjenje dok je sve ovo trajalo”, rekao je Šehović.

Budžet DRI 1,44 miliona za 2014.

Odbor je usvojio predlog zahtjeva za budžet Državne revizorske institucije za narednu godinu u iznosu od 1,44 miliona eura, što je 7.000 manje u odnosu na ovogodišnji.

Ministarstvo finansija je saglasno sa iznosom koji je DRI tražila. Usvojen je i predlog zaključaka za izvještaj Komisije za koncesije za prošlu godiinu koji, između ostalog, podrazumijeva da Skupština ubuduće usvaja godišnji izvještaj tog tijela.

Planirano je da se održi i kontrolno saslušanje u toj oblasti budući da je 2012. po osnovu naknade za koncesije naplaćeno 13 miliona eura manje u odnosu na 2011.

Galerija

Bonus video: