Iz dijaspore je u Crnu Goru stiglo oko 80 miliona eura

Crnogorska dijaspora je prošle godine u domovinu transferisala 342,8 miliona eura, 6,7 odsto više nego 2011.
70 pregleda 2 komentar(a)
euro, Foto: Shutterstock
euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.07.2013. 12:04h

Građani Crne Gore koji rade u inostranstvu i iseljenici transferisali su u domovinu u prvom ovogodišnjem kvartalu oko 80,4 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Iz CBCG su agenciji Mina-business saopštili da su, od ukupnog priliva doznaka iz inostranstva oko 47,2 miliona eura kompenzacije zaposlenih, odnosno rezidenata Crne Gore koji rade u inostranstvu.

Na radničke doznake odnosilo se 17 miliona eura, a 16,2 miliona eura stiglo je u vidu raznih transfera kao što su pomoći, pokloni, nasljedstva.

Crnogorska dijaspora je prošle godine u domovinu transferisala 342,8 miliona eura, 6,7 odsto više nego 2011.

Najveći dio priliva bio je iz Srbije 55,8 miliona eura, Italije 41,8 miliona, Njemačke 31 milion, Sjedinjenih Američkih Država 21,7 miliona, Ruske Federacije 19,3 miliona, Grčke 16,6 miliona i Velike Britanije 15,3 miliona.

"Značajan dio sredstava ostvaruju naši pomorci radeći na stranim brodovima, a jedan dio sredstava stiže u Crnu Goru takozvanim neformalnim kanalima, ne kroz bankarski sistem. Za ovaj dio sredstava se radi procjena“, objasnili su ranije iz CBCG.

Pod doznakama, prema međunarodnoj metodologiji koja se koristi u statistici platnog bilansa, podrazumijeva se novac koja migranti, radnici na privremenom radu u inostranstvu odnosno rezidenti Crne Gore koji rade kod nerezidenata šalju svojim familijama.

„Osnovna karakteristika ovih novčanih sredstava je da se, uprkos krizi, iz godine u godinu uvećava njihov priliv u Crnu Goru“, naveli su iz CBCG.

Iako se ne zna tačan broj crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka širom svijeta, Ministarstvo vanjskih poslova procjenjuje da ih ima koliko i stanovništva koje živi u Crnoj Gori.

Iz Ministarstva su ranije kazali da je, na osnovu podataka kojima raspolažu, crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka najviše u Sjevernoj i Latinskoj Americi, Srbiji, Turskoj, zapadnoevropskim i zemljama bivše Jugoslavije, ali značajan broj njih živi i u Ukrajini, Australiji, Rusiji i nekim afričkim zemljama.

Bonus video: