Danas plata u KAP-u, uračunato i smanjenje

Stečajni upravnik Veselin Perišić je saopštio da stečajna uprava i menadžment Montenegro bonusa ulažu maksimalne napore da se održi kontinuitet proizvodnje aluminijuma
5 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.07.2013. 06:44h

Zaposleni u Kombinatu aluminijuma trebalo bi danas da dobiju dio julske plate, jer su skoro svi potpisali ugovor o radu.

Kako je “Vijestima” saopšteno iz menadžmenta, radnici neće dobiti samo po garantovanu zaradu od 190 eura, kako su protumačili iz Sindikata KAP-a, već će kako je i ranije saopšteno biti raspoređen ukupan iznos koji će za 50 odsto biti manji od majskog.

Radnicima sa većim platama umanjenje će iznositi i više od 50 odsto, dok će zaposleni sa najmanjim primanjima imati umanjenja do 20 odsto. Radnici nijesu primili junsku platu jer je ona postala dio stečajne mase.

Stečajni upravnik Veselin Perišić je saopštio da stečajna uprava i menadžment Montenegro bonusa ulažu maksimalne napore da se održi kontinuitet proizvodnje aluminijuma, kao preduslova daljeg opstanka kompanije.

“U tom cilju, sa dobavljačima je ugovoreno redovno snabdijevanje fabrike sirovinama i gorivom, uz blagovremeno sprovođenje svih administrativnih aktivnosti koje prate organizaciju proizvodnog procesa”, naveo je Perišić.

On je kazao da su 1.100 ugovora o radu podijelili za svega tri dana, a ostalo je oko 70 ugovora za zaposlene koji rade u smjenama ili iz drugih opravdanih razloga nijesu preuzeli ovaj dokument.

Uprava Montenegro bonusa, koji organizuje proizvodnju od uvođenja stečaja, pokušaće i u narednom periodu da dodatno smanji troškove poslovanja, u cilju očuvanja proizvodnog procesa. Saopšteno je da se radi na tome da se metal u najskorije vrijeme počne izvoziti preko Luke Bar.

KAP već 10 dana cijelu proizvodnju, prema tromjesečnom ugovoru, prodaje kompaniji Glenkor, do stečaju jedinom kupcu. Dnevna proizvodnja sada iznosi oko 130 tona, a prodajna cijena sa bonusima je oko 2.000 eura.

Višak radnika u kompaniji procjenjuje se na oko 600 , a više od 400 bi ih moglo otići u penziju pod povoljnim uslovima ako izmjenu zakona usvoji Skupština.

Investitori se samo raspituju

Ministarstvo ekonomije dobilo je od nekoliko kompanija interesovanja za buduću saradnju sa KAP-om, ali nijedna nije konkretna već se uglavnom radi o traženjima informacija. Jedna od njih je njemačka kompanija HGL koja je prošle godine nudila da preuzme menadžment nad fabrikom.

Da li će doći do nekog partnerstva, zavisi od završetka stečaja.

KAP ima dugovanja od oko 386 miliona eura, od čega je najviše preuzela država zajedno sa novih 113 miliona na ime ranijih garancija za kredite, koje otplaćuju građani.

Bonus video: