Green Home: Pljevljaci na referendumu da se izjasne o drugom bloku TE

Statut Opštine Pljevalja omogućava referendum kako bi građania saopštili svoj stav povodom izgradnje infrastrukturnog objekta
3 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Termoelektrana Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 25.07.2013. 15:03h

Građani Pljevalja treba da se izjasne na lokalnom referendumu o eventualnoj gradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) obzirom da bi taj projekat mogao imati nesagledive štetne posljedice na njihov život i zdravlje, povećavajući broj prijevremenih smrtnosti i najtežih kancerogenih oboljenja, saopšteno je iz nevladine organizacije Green Home.

Iz te NVO su podsjetili da Statut opštine Pljevalja omogućava organizovanje mjesnog referenduma za dio teritorije gdje imaju pravo da saopšte svoj stav povodom izgradnje nekog infrastrukturnog objekta ili drugog pitanja koje se tiče njihovog interesa.

Kako je rečeno, referendum treba organizovati i zbog činjenice da stanovnici Pljevalja već duže od 30 godina trpe izuzetno velike pritiske po životnu sredinu i zagađenje zbog rada TE.

“Sve analize i mjerenja su pokazali da je ovaj grad najzagađeniji u Crnoj Gori i da su pored izraženog zagađenja vazduha prisutna i zagađenja vode i zemljišta”, navodi se u saopštenju.

Uprkos sprovedenoj ekološkoj i tehničkoj sanaciji TE Pljevlja u 2009. godini, kako se navodi, izmjerene emisije zagađujućih materija u 2010. i 2011. su pokazale da su koncentracije oksida sumpora, azotnih oksida kao i suspendovanih čestica značajno prelazile dozvoljene granične vrijednosti.

Bonus video: