Viktor Restis: Vladin partner sa brojnim poslovima u Crnoj Gori

Milioner je zakupac grad-hotela Sveti Stefan, vlasnik beranskog Rudnika, First financial banke i lokacija u Podgorici, Kolašinu i Reževićima
180 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2013. 15:35h

Grčki brodovlasnik Viktor Restis, koji ima razgranat posao i u Crnoj Gori, uhapšen je juče u Grčkoj zbog, kako je saopštila policija, sumnji da je umješan u pranje novca i pronevjeru.

Vlada: Važno da poštuje ugovor

Restis je član Odbora direktora kompanije Adriatik propertis koja je zakupac crnogorskog turističkog dragulja - Miločera, Svetog Stefana i Kraljičine plaže. Kompanija iz njegove grupe Balkan enerdži vlasnik je Rudnika mrkog uglja u Beranama, ali je ta privatizacije propala.

Restis je većinski vlasnik podgoričke banke First financial u kojoj ima 93,3 odsto vlasništva, preko firme iz svoje grupe First financial development. Banka u Crnoj Gori je prošlu godinu završila sa minusom od 126.000 eura. Vlasnik je placa ne mjestu bivše kasarne Morača kod mosta Milenijum, preko svojih drugih firmi posjeduje i zemljište u Reževićima i u Kolašinu gdje je planirao da gradi hotelske kapacitete. Neformalno je povezivan i sa vlasništvom u Dnevnim novinama, ali je to juče demantovano iz ovog medija.

Na pitanje “Vijesti” da li će hapšenje Restisa uticati na odnos Vlade prema njegovim poslovima u Crnoj Gori iz Vladinog Biroa je odgovoreno da je odnos Vlade prema bilo kojoj kompaniji koja investira u Crnoj Gori uslovljen kvalitetom investicija u skladu sa ugovorenim obavezama i poštovanjem zakona.

“U ovom trenutku, kompanija Adriatik propertis realizuje važan razvojni projekat i odgovorno ispunjava svoje ugovorne obaveze, u skladu sa zakonima Crne Gore”, navedeno je u odgovoru na pitanje da li hapšenje može uticati na zakup Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže.

“Strateški partneri” Deripaska i tri vlasnika Željezare

Premijer Milo Đukanović je nedavno izjavio i da je ugovoreni posao za Kombinat aluminijuma bio jedan od najboljih, bez obzira što građani otplaćuju kredite KAP-a koje je uzeo “strateški partner” Vlade, ruski biznismen Oleg Deripaska. Ta kompanija je sedam godina nakon privatizacije odvedena u stečaj, a njena dugovanja su veća nego prije prodaje i iznose preko 386 miliona eura.

Osim toga, Vlada je novcem poreskih obveznika pomogla restrukturiranje KAP-a i subvencionirala fakture za struju. Za Željezaru su birana tri “strateška partnera”, koji su bježali iz kompanije i optuživani da su je opustošili, a posljednji MNSS traži obeštećenje od Crne Gore. Dovedena je do stečaja i njena imovina je prodata turskom Toščeliku, što je četvrta prodaja.

Restis grupa je u julu 2009. postala partner kompaniji Aman koja je početkom 2007. godine postala zakupac Miločera, Svetog Stefana i Kraljičine plaže. Tada je saopšteno da su u ovaj posao, koji je do tada veoma kasnio u dinamici, ušli kako bi ga spasili svježim novcem. Od tada su rekonstruisane vile Miločer i Marija, a Sveti Stefan je u potpunosti završen tek prošle godine. Hotel Kraljičina plaža je još u ruševnom stanju, a premijer Đukanović je nedavno izjavio da bi Adriatik propertis građavinsku dozvolu mogao dobiti u septembru.

Restis grupa je još prije godinu ponudila Vladi Crne Gore da napusti projekat uz obeštećenje od 50 miliona eura, koliko su navodno uložili u Miločer i Sveti Stefan. Nakon toga vodili su pregovore sa kineskim partnerom koji bi preuzeo njihove obaveze.

Taj iznos im je aminovao i bivši ministar turizma Predrag Nenezić, koji je na jednom od svečanih otvaranja grada hotela početkom avgusta 2010, izjavio da je zakupac uložio 46 miliona eura, duplo više nego što je planirao.

Jeftinija kirija za Restisa

Vlada je početkom godine dozvolila da Grci dug od 2,6 miliona za kiriju plate u ratama, zakup su produžil za 12 godina na 42 godine, i iznos kirije smanjili za trećinu na 1,12 miliona godišnje. To je tražio Adriatik, pozivajući se da kasne investicije zbog planske dokumentacije i spora sa mještanima.

Revizor je utvrdio da su dosadašnja ulaganja vrijedna 43 miliona eura. U prvoj fazi realizacije ovog projekta Adriatik propertis uložio je 33 miliona eura za renoviranje kompleksa Svetog Stefana i Miločera, dok je 10 miliona investicija pokriveno iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Planirano je da u drugoj fazi, koja se odnosi na izgradnju novog hotela Kraljičina plaža, Adriatik propetis uloži 22 miliona eura, a ostatak od ukupno 49,6 miliona eura obezbijedi kreditom EBRD-a.

Još nije data saglasnost na urbanistički projekat “Čedi kraljičina plaža”, kojim je u Miločerskom parku predviđena i izgradnja vila sa 66 apartmana za prodaju.

Predstavnik Restis grupe za Crnu Goru je Petros Statis, koji je domaćoj javnosti postao poznat nakon vjenčanja sa crnogorskom manekenkom Nedom Čađenović, a na svadbi su bili premijer Đukanović i mnogi ministri.

Restis je i jedan od vlasnika kompanija Goldenenerdži i Pablik pauer korporejšn, koje su dostavile najbolju finansijsku ponudu za kupovinu dijela državnih akcija i dokapitalizaciju crnogorske Elektroprivrede, ali je izabrana italijanska A2A. Nijesu se žalili. On je jedan od pet najvećih brodovlasnika u Grčkoj. Ima poslove sa vladarskom porodicom Al Nahijan iz Abu Dabija.

Nakon šest godina odustali od rudnika, čiju su imovinu koristili za kredite

Rudnik uglja u Beranama prodat je u avgustu 2007. kompaniji Balkan enerdži, dijelu Restis grupe, poslije devet neuspjelih tendera. Milion i po eura je odmah uplaćeno i najavljena su velika investiciona ulaganja – od 120 miliona, a najviše za gradnju termoelektrane. Nakon godinu, Grci nijesu ni počeli investiciju, već su saopštili da su im potrebna dodatna geološka ispitivanja.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je nedavno kazao da su geološki podaci pokazali da izgradnja termoelektrane nije moguća i da su Grci odustali od investicije. Premijer Đukanović je ranije Grcima kao krajnji rok da odluče da li će pokretati proizvodnju u rudniku postavio maj 2009. godine. Da je poštovan kupoprodajni ugovor u beranskom rudniku već sada je trebalo da radi dvjesta radnika i da se iskopava dvjesta hiljada tona uglja.

Trebalo je već i da bude izgrađena termoelektrana. Mreža za afirmaciju nevladinog sektora podnosila je prijave protiv menadžmenta Balkan enerdži, jer su uzimali kredite od Restisove First financial banke, a zalagali su imovinu rudnika. Početkom juna ove godine radnicima Rudnika mrkog uglja je prekipilo.

Nakon što nijesu uspjeli da izdejstvuju isplatu sedam zaostalih plata niti su mogli doznati šta Grci planiraju sa kompanijom, šest rudara je štrajkovalo 17 dana u jami. Zarade su im isplaćene novcem koji je državnom budžetu bio uplaćen za koncesije. Iz Balkan enerdži su saopštili da je to njihovo posljednje ulaganje u beranski rudnik, koji je za njih „neisplativ posao“.

Restis grupa: Neosnovane optužbe

Povodom hapšenja grčkog Restisa na osnovu optužbi za pronevjeru i pranje novca, Restis grupa je saopštila da je navode protiv njega iznio jedan bivši zaposleni i da su „neosnovane“.

„Gospodin Restis je šokiran lažnim optužbama za kriminalne radnje, koje je iznio jedan njegov bivši radnik. On će snažno odgovoriti na te optužbe,“ saopštila je grupa. „Detaljna istraga od strane grčkih vlasti će pokazati da su optužbe za kriminalno djelovanje neosnovane.“

Galerija

Bonus video: