Atina: Uhapšen Viktor Restis

Restis je član Odbora direktora grčke kompanije Adriatic Propertis koja je zakupac Svetog Stefana
213 pregleda 30 komentar(a)
Viktor Restis, Foto: Kathimerini.gr
Viktor Restis, Foto: Kathimerini.gr
Ažurirano: 23.07.2013. 20:26h

Grčki brodovlasnik Viktor Restis uhapšen je danas na osnovu sumnji da je umiješan u pranje novca i pronevjeru, saopštila je grčka policija i sudski zvaničnici. On je tako postao jedan od malog broja uticajnih biznismena koju su uhapšeni od kada je Grčka zapala u krizu.

Restis, koji posjeduje trgovačku flotu i između ostalog, udio u jednom grčkom listu, optužen je da je koristio uticaj u FBB banci da bi obezbijedio kredite i sredstva do 500 miliona eura za osobe i kompanije sa kojima je povezan, prenio je Rojters.

Njegova porodica ima većinski udio u maloj banci FBB, koja je ugašena ranije ove godine pri čemu je zdravi dio aktive preuzeo glavni grčki kreditor, Nacionalna banka.

Restis je uhapšen ispred njegove kancelarije u sjevernom predgrađu Atine a kasnije u toku dana bi trebalo da se pojavi pred tužiocem.

Restisa (45) su u Atini uhapsili pripadnici Odjeljenja za organizovani kriminal (DOE) na osnovu sumnji da je umiješan u pranje novca, pronevjeru i osnivanje kriminalne organizacije. DOE navodno traži još tri osobe u vezi sa istim optužbama.

Restis je jedan od najpoznatijih grčkih biznismena i preduzetnika. Krediti koji su predmet istrage navodno uključuju kompanije povezane sa njegovim širokim komercijalnim interesima i iznose više od 500 miliona eura. DOE je saopštila da je Restis lično optužen da je od FBB dobio kredit od 5,8 miliona eura preko holding kompanije u vlasništvu Restisa i njegove porodice.

U maju je „zdravi“ dio FBB postao vlasništvo Nacionalne banke Grčke jer Restis nije uspio da obezbijedi sumu potrebnu na osnovu aktuelnog procesa dokapitalizacije banaka u državi. FBB je izgubila licencu za rad podvrgnuta specijalnoj likvidaciji.

Restis je šesti najveći grčki brodovlasnik i posjeduje oko 92 broda. Flota sadrži oko 267 tankera i 65 brodova za pervoz rasutog tereta.

Odbacio optužbe

Restis je odbacio optužbe prilikom pojavljivanja pred tužiocem da bi bio formalno optužen, saopštili su sudski zvaničnici. Biće saslušan u petak.

Grčki tužilac je izdao još dva naloga za hapšenje u istom slučaju.

„Ovo je veliko iznenađenje za brodsku industriju – on je veliki igrač u tom sektoru,“ rekao je Rojtersu jedan zvaničnik industrije, koja obezbjeđuje oko pet odsto BDP.

Bogati grčki brodovlasnici, koji kontrolišu oko 15 odsto globalne flote, decenijama uživaju povoljne poreske uslove, plaćajući porez na nosivost broda umjesto na profit.

Od izbijanja krize su se našli na meti medijskih grupa i ljevičarske opozicije, koji ih optužuju da izbjegavaju snošenje tereta štednje.

Restis je trenutno u sporu sa američkim udurženjem Jedinstveno protiv nuklearnog Irana (UANI), koje vrši pritisak za pokretanje zvanične istrage o saradnji Restis grupe sa režimom u Iranu.

Seatrade Global je objavio da je Restis grupa pred sudom u Atini tužila UANI, sa sjedištem u Nujorku, za klevetu i druge prekršaje.

Šef UANI, Mark Volas, bivši ambasador SAD pri Ujedinjenim nacijama, rekao je da je Restisova „taktika ravna prijetnji da će iskoristiti svoja ogromna finansijska sredstva da izazove bankrot UANI ako to udruženje ne otkrije (veoma pouzdane) povjerljive izvore, povuče navode u vezi sa Restisom i ne uputi neosnovano izvinjenje”.

Restis je član Odbora direktora grčke kompanije Adriatic Propertis koja je zakupac Svetog Stefana. Sa rudnikom mrkog uglja u Beranama je povezan preko firme Balkan Energy, ali je ta privatizacija propala.

Restis je i iza First Financial Bank u Crnoj Gori, a neformalno je povezivan i sa vlasništvom u Dnevnim novinama. Restisov glavni partner za Crnu Gore je Petros Statis.

DN: Nemamo veze sa Restisom

Predstavnici Dnevnih novina saopštili su da nemaju nikakve veze sa grčkim biznismenom Restisom.

“Dio medija u Crnoj Gori je ponovio neistinite tvrdnje da su Dnevne novine u vezi ili su dovođene u vezu sa grčkim biznismenom Viktorom Restisom”, kaže se u saopštenju redakcije tog lista.

To, kako se dodaje, nije tačno i jedina veza između Restisa i Dnevnih novina je to što je i njihov partner Grk.

“Kada bismo slijedili istu analogiju, vlasnik pojedinih medija u Crnoj Gori mogao bi biti svaki američki biznismen ili političar”, dodali su predstavnici tog podgoričkog lista.

Takve dezinformacije, kako su naveli, šire se iz samo jednog centra u Crnoj Gori, čija su, kako kažu, najveća konkurencija Dnevne novine.

“Postalo je krajnje degutantno konstantno ponavljanje neistina koje su više puta demantovane”, navedeno je u saopštenju.

U Dnevnim novinama smatraju da je svakoj zdravorazumskoj osobi postalo jasno da su oni medij koji se bavi istinitim informisanjem javnosti i da će istrajati na tom putu.

Bonus video: