KAP: Umanjena plata za jul do kraja sedmice

Uručivanje ugovora o radu na 30 dana za zaposlene počelo je juče i biće završeno najkasnije sjutra. Ugovor važi od 9. jula
6 komentar(a)
KAP, Foto: Zoran Đurić
KAP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.07.2013. 12:00h

Radnici Kombinata aluminijuma dobiće dio julske zarade tokom ove sedmice, čim se završi potpisivanje ugovora o radu.

Zarade u ovom i narednom periodu, kako je rekao, biće isplaćivane na nivou 50 odsto ostvarene ukupno bruto majske zarade. To je, kako se navodi, u skladu sa ugovorom o poslovno tehničkoj saradnji između KAP-a u stečaju i kompanije Montenegro bonus kao organizatora proizvodnje. Zarade, kako je ranije najavljeno, neće biti jednako smanjivane jer će one najviše biti umanjene i za više od 50 odsto.

"Zahvaljujući maksimalnom zalaganju većine zaposlenih u KAP-u u stečaju, u cilju održavanja proizvodnog preocesa kao i nesebičnom angažovanju kompanije Montenegro bonus u dijelu obezbjeđivanja sredstava za nastavak proizvodnje, zarada od uvođenja stečaja 8. jula do 31. jula biće isplaćena u toku sedmice", naveo je stečajni upravnik Veselin Perišić juče u biltenu podijeljenom radnicima.

Kada je uveden stečaj, saopšteno je da su dugovi KAP-a dostigli 386 miliona eura, a da je nominalna vrijednost imovine kompanije 183 miliona

Uručivanje ugovora o radu na 30 dana za zaposlene počelo je juče i biće završeno najkasnije sjutra. Ugovor važi od 9. jula.

Perišić je u saopštenju za medije pozvao sve zaposlene na strpljenje “jer je riječ o obimnom poslu, imajući u vidu da je proceduru pripreme i podjele novih ugovora o radu neophodno sprovesti za skoro 1.200 radnika".

“Ugovore o radu tokom prvih 30 dana stečajnog postupka najprije će dobiti zaposleni u proizvodnoj cjelini Aluminijum, a zatim svi ostalizaposleni", rekao je Perišić.

Danom uvođenja stečaja u KAP, osim što su raskinuti svi ugovori o radu, prestao je da važi i Kolektivni ugovor koji je obavezivao poslodavca da zarade isplaćuje do 15. u mjesecu tako da zaposleni još nijesu primili zarade. Takođe, njihova plata zarađena tokom juna i za osam dana jula je ušla u stečajnu masu.

"Kao što je ranije saopšteno, neisplaćene zarade iz perioda do otvaranja stečaja koje su prijavljene zajedničkom prijavom potraživanja Privrednom sudu biće isplaćene tokom sprovođenja stečajnog postupka nakon formiranja stečajne mase", rekao je Perišić u obavještenju.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović kazala je da očekuju da će novac za preostalih devet dana avgusta, kada im ističe ugovor o radu, biti isplaćen tokom tog mjeseca. Ona je ponovila da ne zna koliko će kome biti smanjena zarada.

Obradović je rekla da ostaje da se vidi da li će to biti posljednja plata u KAP-u za jedan dio zaposlenih jer ne znaju da li će do 8. avgusta, kao što je planirano, biti urađen socijalni program sa kojim će sindikati biti saglasni. Tog dana će im isteći ugovori o radu.

"Ako ne ispune zahtjev i donesu zadovoljavajući socijalni program mi nećemo dozvoliti da ijedan radnik ode iz KAP-a", rekla je Obradović dodajući da će insistirati da opet svi radnici dobiju ugovore o radu dok se ne riješi status prekobrojnih.

Prvi sastanak povjerioca KAP-a zakazan je za 15. avgust, a ročište na kojem će se ispitivati potraživanja za 15. septembar. Povjerioci su pozvani da potraživanja prijave u roku od 30 dana. Ranije je najavljeno da će biti podnijet plan reorganizacije, a rok za taj posao je 90 dana od uvođenja stečaja, odnosno do 8. oktobra, uz to da je moguć dodatni rok u istom trajanju.

Kada je uveden stečaj, saopšteno je da su dugovi KAP-a dostigli 386 miliona eura, a da je nominalna vrijednost imovine kompanije 183 miliona.

O prijevremenim penzijama

Poslanici će danas odlučivati o izmjeni Zakona o ponzijsko-invalidskom osiguranju koje treba da obezbjedi prijevremeni odlazak u penziju za oko 400 radnika KAP-a. Izmjenama je predviđeno da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 30 godina staža od čega najmanje 20 godina provedenih na radnom mjestu u aluminijumskoj industriji na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Ovaj zakon važio bi do 30. septembra ove godine. Sličnim privremenim zakonom usvojenim 2010. godine poslanici su omogućili da višak radnika iz Željezare, Boksita i KAP-a ode u penziju. U Vladi i KAP-u očekuju da će ovaj zakon, kojeg su predložili poslanici DPS-a, biti usvojen i da će za par dana stupiti na snagu kako bi se kompanija što prije oslobodila viška radnika, a možda i prije 8. avgusta kada im ističe ugovor o radu koji sada potpisuju.

Bonus video: