Radnici KAP-a počeli da potpisuju ugovore o radu

Pozivam sve zaposlene na strpljenje, jer je riječ o obimnom poslu, imajući u vidu da je proceduru neophodno sprovesti za skoro 1,2 hiljade radnika, rekao je Perišić
4 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.07.2013. 15:06h

Za zaposlene u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju danas je počelo uručivanje ugovora o radu na 30 dana, saopštio je stečajni upravnik Veselin Perišić.

Perišić je u saopštenju naveo da bi uručivanje ugovora trebalo da bude završeno najkasnije u srijedu.

“Ovom prilikom pozivam sve zaposlene na strpljenje, jer je riječ o obimnom poslu, imajući u vidu da je proceduru pripreme i podjele novih ugovora o radu neophodno sprovesti za skoro 1,2 hiljade radnika”, objasnio je Perišić.

On je kazao da će ugovore o radu tokom prvih 30 dana stečajnog postupka najprije dobiti zaposleni u proizvodnoj cjelini Aluminijum, a u naredna dva dana biće uručeni i svim ostalim zaposlenima.

U KAP je 8. jula uveden stečaj zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u naredna tri mjeseca. Uvođenje stečaja prouzrokovalo je, između ostalog, otkaze za svih 1,2 hiljade zaposlenih.

Ministarstvo finansija je 12. jula zaključilo kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Deutsche i Erste bankom, kako bi obezbijedilo novac za izmirenje preostalih obaveza po osnovu aktiviranih državnih garancija izdatih za KAP. Vlada pregovara i o novom kreditnom aranžmanu sa mađarskom OTP bankom, kojim planira da plati garanciju koju je ranije dala KAP-u za kredit kod te banke. Vrijednost novog kreditnog aranžmana je 42,5 miliona eura.

Uvođenje stečaja u KAP predložila je Vlada zbog skoro 25 miliona EUR garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine platila Deutsche banci. Vlada je odlučila da uvede stečaj u fabriku zbog nekooperativnosti ruskog partnera koji je odbio da potpiše saglasnost da se novac koji je država dužna KAP-u iskoristi za plaćanje nelegalno potrošene struje.

Bonus video: