Na pumpama

Gorivo u Crnoj Gori skuplje nego u Hrvatskoj gdje je plata 50 odsto veća

U Crnoj Gori od cijene goriva oko 50 do 52 odsto ide državi na ime akciza i poreza. Različite dažbine su i glavni razlog različitih cijena u regionu
122 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 22.07.2013. 15:16h

Crna Gora je skoro pa lider u cijenama goriva u regionu. Benzin je skuplji samo u Sloveniji, a dizel u Sloveniji i u Srbiji.

Obje vrste goriva jeftinije su u Hrvatskoj nego u Crnoj Gori, iako je prosječna plata kod komšija sa 732 eura za čak 50 odsto veća od crnogorskog prosjeka od 480 eura.

Bezolovni benzin od 95 oktana (ostale vrste benzina zbog razlika između država nije moguće precizno uporediti) je najjeftiniji u Bosni i Hercegovini gdje prosječno košta 1,19 eura. U Republici Srpskoj se sve vrste goriva mogu naći za nekoliko centi jeftinije nego u drugom entitetu. Ova vrsta benzina u Makedoniji prosječno košta 1,28 eura, u Srbiji je jedan cent skuplje. U Hrvatskoj bezolovni od 95 oktana košta 1,33 eura, u Crnoj Gori je 1,38 a u Sloveniji 1,49 eura.

Euro dizel je najjeftiniji u Makedoniji gdje košta 1,13 eura, a zatim u Bosni i Hercegovini sa prosjekom od 1,19 eura koliko je bila cijena benzina od 95 oktana. U Hrvatskoj dizel košta 1,26 eura, u Crnoj Gori 1,29 eura, u Srbiji 1,31 a u Sloveniji 1,37 eura.

U većini zemalja ove cijene su prosječne jer ne postoji jedinstveni cijenovnik i zavisno od trgovca ili lokacije benzinske pumpe cijene su različite u nekoliko centi. U BiH zavisno od entiteta cijene mogu da variraju i do 5-6 euro centi.

Prema podacima Automoto saveza Srbije, objavljenog u petak, u Evropi najskuplje gorivo je u Norveškoj gdje bezolovni od 95 oktana košta 1,98 eura a eurodizel 1,8 eura. Prema istom izvoru najjeftinije gorivo u Evropi je u Rusiji gdje benzin od 95 oktana košta 74,6 euro centi, a eurodizel 77,4 centa.

Cijene goriva se usklađuju zavisno od cijene nafte na berzi i kursa dolara i domaće valute. U Crnoj Gori Ministarstvo ekonomije svakog drugog ponedjeljka određuje maksimalne cijene goriva, ali su to ujedno i jedine cijene jer niko od trgovaca ne prodaje jeftinije. Iz udruženja vlasnika malih benzinskih pumpi ranije su saopštavali da ne mogu da prodaju jeftinije od najvećeg trgovca Jugopetrola jer oni kupuju gorivo preko njegovih terminala.

U Crnoj Gori od maloprodajne cijene goriva oko 50 do 52 odsto ide državi na ime akciza i poreza. Različite državne dažbine su i glavni razlog različitih cijena u državama regiona.

Galerija

Preporučujemo za Vas