Fijasko ljetnje sezone u Kolašinu: prošle sedmice jedva 150 gostiju

U turističkoj organizaciji nemaju tačne podatke o broju gostiju, a opštinska administracija misli da pozitivniji tekstovi u medijima mogu privući više gostiju
100 pregleda 18 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 22.07.2013. 18:44h

Iako statistički podaci govore drugačije, turistički poslenici u Kolašinu, a naročito izdavaoci privatnog smještaja i kafedžije tvrde da lošije turističke sezone do sada nije bilo. Nekoliko kulturno-zabavnih manifestacija, kojima je trebalo da počne sezona, odložene su za avgust, a nestabilne vremenske prilike ne obećavaju da će se broj gostiju povećati.

Nije mnogo koristi bilo ni od saradnje lokalne uprave sa Fondom PIO, koja je trebalo da rezultira brojnim grupnim ljetovanjima penzionera u Kolašinu.

U turističkoj organizaciji nemaju tačne podatke o broju gostiju, a prema nezvaničnim, u gradu na Tari minule sedmice jedva da je bilo 150 gostiju.

„Ova turistička sezona je prilično kasno počela zbog lošeg vremena i mnogo hladnih dana u maju. Na ulicama, istina, nema mnogo turista, ali prema podacima kojima mi raspolažemo, jer još nijesmo dobili MONSTAT-ove, to je na nivou prošle godine. U hotelu 'Bjanka', zahvaljujući unaprijed dogovorenim aranžmanima, čak i više”, kažu iz TO Kolašin.

“Uprkos tim podacima, većina izdavalaca privatnog smještaja tvrdi da je ovo jedna od najlošijih godina. Međutim, to su samo neke od ocjena trenutnog stanja, neće ovo biti lošije turističko ljeto od prethodnog”.

U hotelu „Brile“, jednom od najboljih malih hotela u Kolašinu, iako je špic ljetnje sezone, samo su tri gosta. Vlasnik Dragomir Reljić kaže da je razloga za to mnogo.

„Prije svega loše vrijeme, zatim i slaba platežna moć i još nekoliko razloga. Najbolje će vam valjda o tome reći u Turističkoj organizaciji. Oni znaju i broj gostiju. Nešto se mora mijenjati, jer ovo je izuzetno loše“, kazao je on.

Kao ni većina njegovih kolega, nije bio spreman za detaljnije obrazlaganje, sada je već sigurno, jednog od najlošijih turističkih ljeta u Kolašinu.

Ni u lokalnoj upravi ne žele da analiziraju da li je i ko omašio u pripremi za ovu ljetnju sezonu. Nekoliko opštinskih funkcionera, u neformalnom razgovoru, kazalo je da „veliki dio odgovornosti snose i novinari“.

Naime, kako smatraju u opštinskoj administraciji, o Kolašinu treba pisati afirmativnije. Više takvih novinskih tekstova privuklo bi i više gostiju. U lokalnoj upravi se ne osvrću na činjenicu da je plan za pripremu ljetnje turističke sezone pred obornicima bio na sjednici SO, održanoj tek sredinom minulog mjeseca.

Manje i vikendaša

Prema riječima direktora TO Nikole Medenice, manji broj vikendaša takođe je dao lošu sliku, a značajan broj turista, kako on kaže, nije zainteresovan za grad, već obilazi planine. Medenica tvrdi da bi planirane manifestacije bilo uzaludno organizovati tokom jula, zbog lošeg vremena.

,,TO u sred ljetnje turističke sezone nažalost ima velike finansijske probleme zbog smanjenih prihoda i oslanjamo se maksimalno na opštinu. Još nije izvjesno ništa oko manifestacije 'Udahnite Kolašin' čime je minule godine uspješno otvorena ljetnja sezona. Organizacija će zavisiti od novca koji dobijemo iz opštine”, kazao je on.

Motivaciji zaposlenih u TO da organizuju turističke manifestacije svakako neće doprinijeti činjenica da im se duguje 11 plata, za razliku od njihovih kolega u opštinskoj administraciji ili javnim preduzećima i institucijama.

Ipak, tokom avgusta planirali su nekoliko, kako smatraju, vrlo atraktivnih događaja.

„U avgustu će biti održan 'Tango kamp' na kojem će učestvovati nekoliko stotina tangerosa iz regiona. Kamp će trajati od 3. do 17 avgusta, a učesnici će se upoznati sa kolašinskom turističkom ponudom. Planiramo da krajem avgusta organizujemo planinsku biciklističku trku, koja je regionalnog karaktera”, najavljuju u TO.

U kolašinskim restoranima i kafićima gosti su, uglavnom, mještani. Vlasnici tih ugostiteljskih objekata tvrde da lošije prihode odavno nijesu imali. Ništa bolje ovog ljeta ne prolaze ni vlasnici prodavnica.

„Užasno je malo ljudi sa strane. Ne može se porediti sa prošlim ljetom. Vjerovatno je loše vrijeme doprinijelo tome, ali i nadležni nešto moraju činiti, ovako ne ide više”, tvrde u jednom kolašinskom marketu.

Bonus video: