Neto priliv direktnih stranih investicija prepolovljen

Povlačenje novca nerezidenata u prvom kvartalu povećano za četiri puta, sa prošlogodišnja 22 miliona na 81,8 miliona
169 pregleda 2 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
novac, euri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.07.2018. 10:40h

Uprva tri mjeseca ove godine, prema preliminarnim podacima Centralne banke, odliv investicija iz Crne Gore iznosio je 87,6 miliona eura, dok je neto priliv bio 50,8 miliona eura. Ukupan priliv stranih direktnih investicija iznosio je 138,4 miliona eura.

Neto priliv direktnih stranih investicija u prvom kvartalu 2018. godine je dvaput manji nego u istom periodu prošle godine kada je iznosio 101,7 miliona eura.

“Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 5,8 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju iznosila 81,8 miliona eura”, navedeno je u izvještaju Centralne banke.

Ukupan odliv investicija u istom kvartalu prošle godine iznosio je 26,6 miliona eura. Najveći dio tada se odnosio na povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u našu zemlju u iznosu od 22,5 miliona eura, dok je odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio 4,1 milion eura.

Iz CBCG nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” o kojim investitorima se radi i koje iznose su povukli pojedinačno.

„Shodno Zakonu o statistici i statističkom sistemu Crne Gore, podaci o pojedinačnim investitorima spadaju u grupu individualnih podataka i iz tog razloga nije moguće njihovo objavljivanje“, objasnili su iz CBCG.

U prvom kvartalu ove godine u formi vlasničkih ulaganja ostvaren je priliv stranih direktnih investicija od 56,9 miliona eura, što čini 41,1 odsto ukupno ostvarenog priliva. U strukturi vlasničkih ulaganja 24 miliona eura se odnosilo na investicije u kompanije i banke, dok je priliv po osnovu ulaganja u nekretnine iznosio 32,9 miliona eura. Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 78,1 milion eura ili 56,4 odsto ukupnog priliva.

Posljednji veliki odliv stranih investicija uabilježen je u prvom kvartalu 2016. godine zbog isplate dividende Telenora. Tada je ukupan odliv stranih direktnih investicija iznosio 211,62 miliona. Telenor Crna Gora tada je isplatio vlasniku oko 200 miliona eura akumulirane dobiti iz prethodnih godina, nakon što je Poreska uprava obustavila postupak koji je vodila protiv tog telekomunikacionog operatera zbog iznošenja profita iz Crne Gore. B. Ma. G.K.

Bonus video: