Ne zaboravite 11,5 miliona kamata: Vraćamo 113,5 a ne 102 miliona

“Građani treba da znaju da iz svojih džepova plaćaju u najboljem slučaju neznavene poteze aktuelne DPS-SDP koalicije”
0 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.07.2013. 16:19h

Građane će krediti Kombinata aluminijuma, za koje je Vlada dala garancije, koštati 113,5 miliona eura, a ne 102 miliona. Tih dodatnih 11,5 miliona će poreski obveznici platiti po osnovu kamata za nove pozajmice kojim će se pokriti krediti za koje su aktivirane državne garancije.

To je saopštio član Predsjedništva Pozitivne Crne Gore Goran Đurović.

Đurović je naglasio da je reprogram kredita, koji su dogovorili Ministarstvo finansija i mađarska OTP banke, još jedan u nizu udara na državni budžet i čin prolongiranja izmirenja obaveza. “Reprogramom kredita dug se povećava sa sadašnjih 42,5 miliona eura na 47,5 miliona koliko iznosi kamata i trošak obrade kredita. To je dug koji ima velike izglede da se uveća jer se tromjesečni Euribor (cijena novca na evropskom tržištu) koji se dodaje na osnovnu kamatu nalazi na istorijskom minimumu i može da se poveća”, rekao je Đurović.

Kamatna stopa za kredit na tri godine kod OTP banke je 6,5 odsto, uz grejs period do januara 2014. Novi kredit kod OTP-a bi pokrio zaduženje KAP-a za koje je ta banka aktivirala garanciju da ga naplati iz državnog budžeta.

Đurović je istakao da je nejasno zašto se sklapa takav reprogram za koji će “zeleno svjetlo” dati ministar finansija Radoje Žugić jer se njime pristaje na cijenu obrade kredita od 0,5 odsto ili trošak od 212 hiljada eura.

Đurović je rekao da su uslovi daleko od povoljnih i da je čudno ponašanje ministra koji takav reprogram hoće da predstavi kao uspjeh Vlade, a ukazuje i da je samo cijena obrade kredita od 42,5 miliona kod OTP-a 212 hiljada

On je dodao da će regulisanje duga kod VTB banke u iznosu od 60 miliona eura, koji će biti realizovan sa novim kreditnim aranžmanima sa Dojče i Erste bankom, obaveze uvećati za još 6,5 miliona eura.

Kredit kojim će se izmiriti dug ruskoj banci obezbijeđen je na tri godine uz grejs period od 18 mjeseci i fiksnu kamatnu stopu od 6,42 odsto.

Građani su, zahvaljujući Vladi, već platili prošle godine 23,4 miliona eura kredita KAP-a.

“Treba ispitati odgvornost pojedinaca koji su izdali garancije. Ko je krivac za izgubljenih 113,5 miliona za koje se moglo izgraditi novih 70 dobro opremljenih vrtića, 40 škola, obezbijediti besplatni udžbenici, završiti put od Podgorice do Gusinja i pomoći oko 300 nezaposlenih da dobiju početni kapital za sopstveni biznis”, rekao je Đurović.

On je dodao da će nastaviti sa upozorenjima jer se ne radi o kolektivnoj krivici već o kolektivnom ispaštanju zbog greške pojedinaca.

“Građani treba da znaju da iz svojih džepova plaćaju u najboljem slučaju neznavene poteze aktuelne DPS-SDP koalicije”, zaključio je Đurović.

Bonus video: