Plate u KAP-u biće manje 10 do 50 odsto

Kombinat ugovorio prodaju aluminijuma starom partneru Glankoru u naredna tri mjeseca
102 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 19.07.2013. 13:49h

Kombinat aluminijuma sklopio je sa kompanijom Glenkor, do uvođenja stečaja jedinim kupcem, tromjesečni ugovor o prodaji cijelokupne proizvodnje metala, saznaju “Vijesti” u toj kompaniji.

Alminijum će prodavati po obračunu cijena koji je važio do sada. To je prosjek berzanske cijene iz prethodnog mjeseca, što sada iznosi nešto manje od 1.800 dolara po toni, plus bonusi i preferencije koji zavise od kvaliteta metala i koeficijenta za evropski aluminijum, što sada iznosi nešto manje od 250 dolara po toni. Tako je ukupna prodajna cijena sada oko 2.000 dolara po toni.

To će biti dovoljno za pokriće troškova proizvodnje jer će iznos za isplatu zarada, kako je i ranije najavljeno, biti prepolovljen.

Glenkor je kupio i aluminijum koji je proizveden i skladišten u krugu fabrike od uvođenja stečaja 8. jula, tako da sada dnevno preuzima 450 tona dok se ne potroše zalihe, a kasnije će oko 130 tona koliko iznosi dnevna proizvodnja. Iz uprave kažu da su sa Glenorom skopili posao jer sa ostalim kupcima nijesu mogli postići bolji dogovor za kupovinu cijele proizvodnje.

Izvoz aluminijuma Glenkoru sada se obavlja preko luke Ploče u Hrvatskoj, ali će uskoro biti postignut dogovor da transport ide preko barske luke.

Izvoz aluminijuma iz barske na luku u Pločama izmješten je prije dvije godine i to je tada tražio Glenkor zbog straha da bi aluminijum u skladištu u Baru mogao biti zaplijenjen zbog dugova KAP-a. Glenkor je sada slične probleme imao u Pločama, preko kojih izvozi i metal proizveden u mostarskom Kombinatu, zbog čega mu odgovara da sada trguje preko luke u Crnoj Gori. Ostalo je da se riješi pitanje cijene transporta i tehnički detalji. Kada je prestao izvoz preko luke Bar iz uprave Kontejnerskih terminala su se žalili da su ostali bez najmanje milion eura godišnjeg prihoda. Posao je izgubio i Montekargo, dio bivše Željeznice koji se bavi teretnim prevozom, jer se metal za Ploče prevozi kamionima.

U toku su i pregovori menadžmenta KAP-a, Sindikata i Vlade o načinu rješavanja tehnološkog viška, a kao najprihvatljivija varijanta je izmjena Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju kako bi oko 400 radnika ispunilo uslov za odlazak u penziju. Ministarstvo rada trebalo bi da pripremi nacrt izmjena zakona koje bi bili slične onima iz 2010. godine uz čiju pomoć su se tada KAP i Željezara oslobodili dijela viška radnika. Cilj je da se procedura završi do početka avgusta kada poslanici idu na kolektivni godišnji odmor.

Ukupan sadašnji tehnološki višak procijenjen je na oko 500-600 radnika, od ukupno 1.150. Plate radnicima koji ostanu u kompaniji biće povećavane kako se kompanija bude oslobađala viška radnika.

Državna kompanija Montenegro bonus, koja nakon uvođenja stečaja upravlja KAP-om, sklopila je sa Elektroprivredom novi ugovor o snabdijevanju strujom za narednih 30 dana, a električna energija će biti plaćana za sedmicu unaprijed. Vlada planira nove subvencije struje za KAP od 45 miliona eura za šest godina, ali o tome odlučuje Skupština kada se bude izjašnjavala o rebalansu budžeta. Novi dugoročni ugovor o snabdijevanju Kombinata uslovila je Elektroprivreda regulisanjem duga od oko 61 milion eura. Vlada je Skupštini predložila da se taj dug poravna sa dugom EPCG za poreze na uštrb punjenja državnog budžeta. I dalje je neizvjesno da li će biti skupštinske većine za ovaj predlog jer je SDP protiv toga da dugove koje je napravio ruski partner u KAP-u plaćaju građani.

Jednu platu nijesu primili

Radnici nijesu primili platu za jun i osam dana jula jer će ona biti dio stečajne mase. Iz uprave je “Vijestima” saopšteno da će nastojati da platu za preostali dio jula isplate što prije, možda početkom avgusta, da se ne bi dva mjeseca bili bez novca.

Smanjenje iznosa za plate biće definisano narednih dana u dogovoru sa Sindikatom. Prema sadašnjoj računici uprave, zaposleni koji primaju 300-400 eura imaće umanjenje 10 do 20 odsto, kako iznos plate raste raste i procenat smanjenja, pa će tako onima koji primaju dvije do tri hiljade iznos bio smanjen i za više od 50 odsto.

Galerija

Bonus video: