Kilovat-sat struje 9,9 centi sa PDV-om

Ozvaničeno da će električna energija za domaćinstva od 1. avgusta biti skuplja 2,38 odsto, a jeftinija za veće potrošače poput Porto Montenegra i Luke Bar
0 komentar(a)
struja šalter, Foto: Luka Zeković
struja šalter, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.07.2013. 06:56h

Električna energija za domaćinstva sa dvotarifnim brojilom, koja su najbrojnija u Crnoj Gori, od 1. avgusta će da poskupi 2,38 odsto, odluka je Odbora Regulatorne agencije za energetiku.

To je treće poskupljenje za godinu i kilovat-sat struje sa sadašnjih 8,13 centi biće povećan na 8,32 odnosno 9,9 centi sa porezom na dodatu vrijednost od 19 odsto.

Računi sa poskupljenjem stižu građanima do sredine septembra.

Iz RAE su saopštili da će prosječno poskupljenje struje za sve potrošače, umjesto ranije projektovanih 5,2 odsto, od narednog mjeseca iznositi 1,36 odsto.

Struja će za distributivne potrošače na 35 i deset kilovoltnoj (kV) mreži, u koje između ostalih spadaju Luka Bar, Porto Montenegro, vodovodi i rudnici, pojeftiniti od 2,4 do 3,3 odsto u odnosu na dosadašnje.

Od danas je skuplji i eurodizel. Nova poskupljenja su uslijedila nakon povećanja PDV-a, građanima je vlast za godinu uvela i takse od po euro na telefonske kartice, brojila za struju i kablovsku televiziju (1,2 miliona mjesečno), plate stagniraju, kasne ili su smanjene, a one iznad 480 eura opterećene su dodatnim porezom.

Penzije nijesu usklađene sa inflacijom, odnosno zamrznut je rast. Uporedno se iz državnog budžeta otplaćuju krediti Kombinata aluminijuma, zahvaljujući odlukama Vlade i namjerava prebiti dug KAP-a i Elektroprivrede od 61 milion na štetu državne kase.

KAP-u je dozvoljeno i da krade struju i da je ne plaća, pa da se za toliko ošteti budžet.

Predsjednik Odbora RAE Branislav Prelević rekao je da će povećanje cijene za domaćinstva biti 2,38 odsto umjesto ranije najavljenih 6,17 odsto, a da će za ostale potrošače biti snižena 2,4 do 3,3 odsto.

"Cijene korekcije u julu ove godine, a koje se odnose na nerealizaciju u prošloj godini, su 3,79 odsto. To znači da će se za taj iznos korigovati povećanje koje je bilo predviđeno odlukom RAE od prošlog jula kada je rečeno da će doći do rasta cijene za 6,17 odsto za domaćinstva i 5,2 odsto za sve druge potrošače", rekao je Prelević na sjednici Odbora za ekonomiju.

On je objasnio da je došlo do korekcije u poskupljenju za sve potrošače od 1,36 odsto.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je izjavio da je poskupljenje za domaćinstva “značajno niže od onoga što je bilo projektovano prošlogodišnjim metodologijama”.

"Mislim da će ove godine biti moguće očekivati i smanjenje cijene za neke od indsustrijskih potrošača", rekao je Kavarić.

On smatra da se toliki procenat poskupljenja duguje „vremenskim pogodama, odnosno nepogodama“.

Cijene električne energije za domaćinstva, ali i privredu, povećane su u januaru i avgustu prošle godine.

Odbor RAE je u julu prošle godine donio odluku kojom su utvrđeni prihodi EPCG, Crnogorskom elektroprenosnom sistemu i Operatoru tržišta električne energije (COTEE) za tri godine, odnosno od 1. avgusta prošle do 1. avgusta 2015. godine.

Sa odobrenim prihodima utvrđene su i tarife za isti period koje se mogu mijenjati u zavisnosti od obima prihvaćenih korekcija u korist energetskih kompanija ili kupaca električne energije.

Bonus video: