Malverzacija strujom u Srbiji predmet istrage, domaći tužioci ćute

Zbog sumnji da su u tom poslu oštetili državu Srbiju podnijete su krivične prijave protiv biznismena koji su bili poslovni partneri EPCG
200 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 19:40h

Mreža afirmaciju nevladinog sektora (MANS) ocijenila je juče da činjenica da i dalje sa strane dobijamo informacije o onome što se dešava u Crnoj Gori po pitanju kriminala, dovoljan dokaz koliko je crnogorsko tužilaštvo upućeno u svoj posao i koliko su transparentne njihove istrage.

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u srbijanskoj Vladi Zorana Mihajlović izjavila je da je javna tajna da je uz posredovanje trgovaca bilo korupcije u preprodaji struje između Srbije, Republike Srpske i Crne Gore. Zbog sumnji da su u tom poslu oštetili državu Srbiju podnijete su krivične prijave protiv biznismena Vojina Lazarevića i Vuka Hamovića. Njih dvojica su bili poslovni partneri Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) preko kojih je energetska kompanija uvozila nedostajuće količine struje.

Vojin Lazarević (FOTO: Beta)

“Vijesti” juče do zaključenja broja nijesu uspjele da dobiju odgovore iz Uprave policije na pitanja da li ih je neko iz Srbije kontaktirao povodom prijava koje su podnjete protiv Hamovića i Lazarević, da li se odjeljenje za privredni kriminal bavilo njihovim poslovanjem u Crnoj Gori i da li je tim povodom kontaktiralo tužilaštvo. Ni iz Tužilaštva nije bio moguće dobiti odgovor da li su se bavili poslovanjem dvojice biznismena u Crnoj Gori.

“Koliko je crnogorsko tužilaštvo upućeno u svoj posao i koliko su transparentne njihove istrage pokazuje posljednji primjer da će u Srbiji biti pokrenuti procesi protiv mešetara na tržištu struje Hamovića i Lazarevića, kao i sumnje koje su saopštene sa visokih adresa naših susjeda da je "javna tajna da je bilo kriminala u trgovini struje između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske". Kao i mnogo puta do sada kada je regionalni kriminal u pitanju, crnogorsko tužilaštvo je jedino koje nema informacija, nema nadležnosti, ne nalazi elemente krivičnog djela i nije preduzimalo nikakve akcije na rasvjetljavanju tog slučaja”, navode u MANS-u.

Vuk Hamović (FOTO: Arhiva "Vijesti")

U toj NVO slučaj trgovine strujom smatraju jako sličnim slučaju korupcije u Telekomu gdje je tužilaštvo i dalje nijemi posmatrač procesa, za sada bez ikakve namjere da pokrene valjani postuak za ono što se desilo na crnogorskoj teritoriji.

“Smatramo da je i do sada bilo dovoljno osnova da se preispitaju odnosi između EPCG i Hamovića i Lazarevića imajući u vidu da su oni bili glavni uvoznici struje za EPCG. Naročito, u periodu kada je KAP radio punom parom i trošio skupu uvoznu struju koju su plaćali građani na svojim ralunima. Na stotine miliona eura je uzeto iz džepova građana kako bi se finansirao uvoz struje pod uslovima koji se i dalje kriju u ugovorima koje EPCG i Regulatorna agencija za energetiku uporno odbijaju da stave na uvid crnmogorskoj javnosti” ocijenili su u MANS-u.

Ta NVO je tražila da se tužilaštvo preispita poslove sa tim trgovcima strujom tvrdeći da uporedni podaci pokazuju da je EPCG tu struju nabavljala po većim cijenama od dostupnih. EPCG je to demantovala. Zvanični podaci od početka godine pokazuju da je EPCG platila više od 228 miliona eura za uvoz struje za četiri i po godine.

Mihailović je ukazala na trgovinu električne struje od 2000. godine ističući da je otvoreno pitanje kako su prekinuti direktni odnosi koji su postojali između tri države u tom poslu i kako su odjednom svi počeli da dobijaju posrednike. Ona je saopštila i da Srbija i RS ponovo imaju direktne ugovore o isporuci struje.

Kako je počeo Lazarević

Lazarević je devedesetih kao predstavnik Narodne stranke bio ministar u crnogorskoj Vladi, savjetnik premijera i predsjednik skupštine akcionara EPCG. U to vrijeme počinju prvi poslovi Vuka Hamovića sa Crnom Gorom. Američka vlada je 11,9 miliona dolara uplatila Crnoj Gori radi eliminisanja duga za električnu energiju, kupljenu od Elektroprivrede Republike Srpske (EPRS).

Dio javnosti vjeruje da je Lazarević dostavio Hamoviću insajderske informacije na osnovu kojih je, preko svoje firme, profitirao na način što se uključio u naplatu kredita prema EPCG-u, sa računicom da, bez obzira na kašnjenja, profit obezbjeđuje velikim diskontom kod isporučioca. Kada su Amerikanci avgusta 1999. uplatili prvu tranšu EPRS-u, iz EPCG-a su ih pismeno obavijestili da novac treba preusmjeriti na račune Hamovićevog GML Internationala.

Kao premijerov savjetnik i predsjednik Skupštine akcionara EPCG-a, Lazarević je sa Hamovićem postao dioničar EFT-e, osnovane 13. oktobra 2000. godine. U oglednom primjeru najtežeg konflikta interesa, uveo je EFT-u u Crnu Goru.

On je, kako su ocijenili nezavisni analitičari, sam sa sobom ugovorio posao kojim će najveća državna kompanija iz Crne Gore struju proizvedenu u BiH (Republici Srpskoj) kupovati preko EFT-e.

Galerija

Bonus video: