Radnici KAP-a još nijesu dobili posao na 30 dana

"Velika je nervoza među radnicima jer ne znaju šta ih čeka", kazala je predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović
74 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 12.07.2013. 09:36h

Zaposlenima u Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) u stečaju nastavljeno je otkazivanje ugovora o radu, ali još nijesu dobili ugovore kojim ih stečajna uprava angažuje na 30 dana.

Na sjednici Vlade održanoj 11. jula je razmatrana Informacija o stanju u KAP-u nakon otvaranja stečaja, ali zvanično nijesu saopšteni detalji ugovora stečajne uprave Kombinata sa Montenegro bonusom, niti o čijem će trošku da održava proizvodnju.

Stav Vlade je, kako je "Vijestima" saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja da prije konferencije za novinare premijera Mila Đukanovića ništa vezano za KAP ne saopštavaju javnosti.

Iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade je najavljivan za danas razgovor Đukanovića sa novinarima o Kombinatu aluminijuma, ali je susret odgođen za utorak.

Sa sjednice Vlade

Iz Vladinog biroa zvanično nije objašnjeno zašto je Đukanović odustao od planiranog susreta, a inicirao je da priča na temu “Vladina politika u odnosu na budućnost aluminijumske industrije u Crnoj Gori”.

U kabinetu premijera je nezvanično odgovoreno da je sastanak odgođen samo da bi u utorak imao više vremena za razgovor sa novinarima.

Ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović je rekao nakon sjednice da je to interni dokument. Više članova Vlade "Vijestima" je kazalo da Informacija ne sadrži tajne i značajnije podatke, već su uglavnom i objelodanjeni, a potvrđuju da će firma Montenegro bonus biti partner KAP-u dok traje stečaj.

"Razmatrajući ovu Informaciju Vlada se upoznala sa osnovnim aktivnostima Privrednog suda u cilju zaštite stečajne mase i u tom smislu incijativom suda prema Montenegro bonusu u cilju održavanja proizvodnje, obezbjeđivanja električne energije i sirovina", saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sanda Obradović rekla je da im je stečajna uprava kazala da je tehnički neizvodljivo da sva rješenja o privremenom radnom angažmanu donesu i podijele tokom jednog dana, ali da će to uskoro biti završeno.

"Velika je nervoza među radnicima jer ne znaju šta ih čeka", kazala je Obradović.

Iako predstavnik Vlade zadužen za KAP Nebojša Dožić "Vijestima" nije želio da potvrdi da će se nalaziti na čelu ekspertskog tima koji će biti zadužen za KAP, nezvanične informacije su da je to sasvim izvjesno.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić rekao je da čekaju mišljenje Ministarstva rada od kojeg su tražili da iniciraju izmjenu Zakona PIO kojim bi se omogućio odlazak u penziju radnicima koji imaju više od 30 godina staža i donošenje socijalnog programa.

Krivokapić je kazao da će samo dio od ukupno oko 20 radnika, koji su bili angažovani na određeno vrijeme, zadržati posao. On očekuje da će ih biti svega oko 10 dok će ostali, njih oko 1.200, narednih 30 dana nastaviti sa radom.

Juče je nastavljen izvoz aluminijuma iz KAP-a koji se, nezvanično, isporučuje srbijanskoj fabrici za preradu aluminijuma Sevojno.

Galerija

Bonus video: