Odgovor EnPlus grupe: Žalićemo se na hapšenje Potrubača, Vlada tjera investitore

"Praksa besmislenog optuživanja i pravnog gonjenja stranih investitora u Crnoj Gori od strane vlasti je neprihvatljiva i ne može se tolerisati"
39 komentar(a)
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Dmitri Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.07.2013. 17:19h

Ruska EnPlus grupa, suvlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), čiji je kadar uhapšeni finansijski direktor podgoričke kompanije Dmitri Potrubač, oštro je reagovala na njegovo hapšenje ali i na tretman KAP-a od Vlade.

Ruska kompanija optužuje Vladu za, kako kažu, besmislen progon stranih investitora, što bi, kako javlja TV Vijesti, mogao biti vrhunac sukoba države i ruskog partnera u KAP-u.

Uhapšen finansijski direktor KAP-a >>>

Iz EnPlus grupe toj televiziji je saopšteno da će svim zakonskim sredstvima štititi svoja prava pred crnogorskim, ali i stranim sudovima.

"Praksa besmislenog optuživanja i pravnog gonjenja stranih investitora u Crnoj Gori od strane vlasti je neprihvatljiva i ne može se tolerisati. To je vid pritiska nad legitimnim akcionarima i investorima. EnPlus grupa zadržava pravo da zaštiti svoje interese koristeći sve zakonske načine kako u Crnoj Gori tako i van njenih granica", saopšteno je iz te kompanije.

Oni tvrde da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da zadrže proizvodnju i radnike u KAP-u te pokušali da spriječe aktiviranje garancija kod stranih banaka.

"Predlagali smo akcioni plan Vladi Crne Gore kako bi se spriječilo aktiviranje garancija 18 mjeseci, ali su naši prijedlozi ostali bez odgovora", naveli su iz EnPlus grupe.

Kao najveći problem navodi se električna energija i činjenica da Kombinat nije imao stabilan izvor snabdijevanja.

"U tom kontekstu valjalo bi pomenuti privatizaciju Rudnika uglja i Termoelektrane Pljevlja. Tender je dobila EnPlus grupa ali je on naknadno otkazan, čime je KAP ostao bez izvora energije što postavlja pitanje da li Vlada želi da vidi efikasne i nezavisne investitore u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Bonus video: