Žugić: Zbog autoputa ćemo se prvo zadužiti, a onda ekonomski ojačati

Žugić uvjerava da će od druge polovine ove godine biti zabilježen snažniji ekonomski rast od oko 3,6 odsto
72 pregleda 37 komentar(a)
Ažurirano: 11.07.2013. 15:38h

Projekat gradnje autoputa Bar-Boljare neće biti teret za budžet, već zamajac razvoju, jer će kroz različite privredne sektore doprinijeti većem rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno snažnijem ekonomskom oporavku i napretku, ocijenio je ministar finansija, Radoje Žugić.

"Autoput će u jednom periodu prouzrokovati rast javnog duga, ali će dorinijeti i većem rastu BDP-a, kroz sektore građevinarstva i saobraćaja, ali i njima srodne oblasti. Mnogo je više pozitivnih, nego negativnih efekata tog projekta na fiskalnu i ukupnu ekonomiju", rekao je Žugić na radnom doručku sa novinarima.

On smatra da je izvjesno da će od druge polovine ove godine biti zabilježen snažniji ekonomski rast, čija bi stopa u periodu otplate kredita trebalo da iznosi oko 3,6 odsto.

Žugić je saopštio i da će novo zaduženje po osnovu gradnje autoputa u jednoj fazi uticati na rast nivoa javnog duga, ali i da se istovremeno očekuju prihodi po osnovu putarine, podsticaj snažnijem ekonomskom rastu, kao i valorizacija resursa na sjeveru države.

"Tako ćemo imati apsolutno veći, a relativno niži nivo javnog duga u odnosu na benefite koje donosi gradnja dionica autoputa od Smokovca do Mateševa", kazao je Žugić.

Vlada je prošle sedmice odlučila da ponuda koju su na tender za gradnju autoputa dostavile Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i njena kćerka kompanija - Kineska korporacija za izgradnju puteva i mostova (CRBC), bude prvorangirana. CCCC i CRBC su za gradnju prioritetne dionice autoputa od Smokovca, preko Ulača, do Mateševa ponudile 809,58 miliona eura.

Žugić je objasnio da učešće države u finansiranju projekta gradnje autoputa iznosi 15 odsto ili oko 120 miliona eura, a predviđeno je da se taj novac uložiti fazno u periodu od četiri godine.

"Postoji način da se zaokruži finansijska konstrukcija u dijelu obaveza države. Kapitalni budžet će, kao najvažnija razvojna komponenta javne potrošnje, biti preferencialno pozicioniran da podrži ovaj projekat, dok će ostatak biti obezbijeđen eventualnim emitovanjem obveznica ili zaduživanjem", objasnio je Žugić.

Čekajući autoput (Ilustracija)

Žugić je saopštio da je prema planu otplate anuiteta predviđeno da se u prvoj godini otplati 9,6 miliona eura kamate po onovu korišćenja kredita, koji se isporučuje shodno fazama gradnje autoputa.

"U drugoj godini će to biti 19 miliona eura, a kasnije bi se taj godišnji teret kretao od 54 miliona do 48 miliona eura«, rekao je Žugić.

On je dodao da će nakon početka eksploatacije autoputa država imati direktne prihode po osnovu naplate putarine, koji bi prema procjenama trebalo da budu nešti iznad 40 odsto.

Žugić očekuje niz pozitivnih efekata gradnje autoputa, među kojima rast ekonomske aktivnosti, prije svega u sektoru građevinarstva, kroz angažovanje domaće operative, ali i "zrakasto dejstvo" na ostale oblasti.

"Tu se misli na sektore trgovine, finansijskih i usluga osiguranja i transporta proizvodnje", rekao je Žugić i dodao da će turizam i sa njim povezani sektori imati najveću korist od autoputa.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, smatra da je nezahvalno licitirati oko početka gradnje autoputa, ali i da bi u najoptimalnijoj varijanti to mogao biti kraj godine.

"Treba obezbijediti sve preduslove kako bi se za četiri godine završili radovi barem na dionici Smokovac – Ulač – Mateševo", poručio je Brajović.

On je dodao i da su predstavnici kineskog CRBC-a u utorak bili na trasi, dok su u srijedu u Ministarstvu imali razgovore o daljem toku aktivnosti.

"U narednom periodu treba da se skoncentrišemo na ponude kineskih kompanija", rekao je Brajović i dodao da bi, prema predviđenoj proceduri, u narednom periodu trebalo da se usvoji aneks Sporazuma o saradnji sa Kinom, a zatim i počnu pregovori o okvirnom i ugovoru o izgradnji autoputa.

Savjetnik ministra saobraćaja i pomorstva, Angelina Živković, objasnila je da bi aneksom Sporazuma o unaprijeđenju infrastrukturnih projekata sa Kinom trebalo da se konkretizuje koji dio puta će da gradi i koja kineska kompanije će to da radi.

"Nakon toga slijedi priprema nacrta okvirnog sporazuma sa majkom kompanijom CCCC, a uradićemo i zakon o autoputu, jer bi on trebalo da sadrži elemente vezane za realizaciju projekta, ubrzavanje procesa eksproprijacije i određene olakšice pri dobijanju dozvola i sertifikata", precizirala je Živković.

Od Podgorice do Mateševa za 25 minuta

Prema riječima Živković, jedan od benefita će biti i to da će se novom dionicom od Podgorice do Mateševa putovati između 20 i 25 minuta, za šta sada treba više od sata.

Direktor Poreske uprave (PU), Milan Lakićević, koji je radio na procjeni ponuda, kazao je da je ponuda CRBC ocijenjena kao najpovoljnija, jer ima siguran i pouzdan izvor finansiranja.

"To nam uliva nadu da ovaj projekat, a takođe budžetsko opterećenje je najravnomjernije jer bi bila otplata u ratama", rekao je Lakićević.

On je podsjetio da je kamatna stopa dva odsto, a rokovi otplate 20 godina, uključujući grejs period od pet godina.

Galerija

Bonus video: