Šehović: Investitori moraju da plaćaju porez

Menadžment EPCG ne smije da frizira finansijske izvještaje kompanije kojom upravljaju i da ne izostavlja poreski dug prema državi
50 pregleda 2 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.07.2013. 16:55h

Crna Gora ne šalje loš signal investitorima kada od njih očekuje da poštuju zakone i plaćaju poreze, a Elektroprivredu to ne ugrožava nego ponašanje menadžmenta koji je dozvolio da dug Kombinata aluminijuma dostigne 61 milion eura.

To je poruka člana parlamentarnog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, poslanika SDP-a Damira Šehovića, povodom stava iz EPCG.

“Ne šalje SDP loš signal investitorima zbog toga što od njih traži da uredno plaćaju poreze, nego pojedini investori šalju loš signal državi kada traže da dug za struju koju je CEAC potrošio u KAP-u, a koji iznosi 61 milion, plate građani Crne Gore”, ocijenio je Šehović u izjavi “Vijestima”.

On je poručio da se ne ugrožava opstanak EPCG time što se od nje očekuje da u skladu sa zakonom izmiruje poreske obaveze, nego je obrnuto.

“Njeno poslovanje ugrožava ponašanje sopstvenog menadžmenta koji je dozvolio da dug KAP-a od 61 milion nastane”, ocijenio je Šehović.

Iz Elektroprivrede, u kojoj je menadžment u rukama italijanske kompanije A2A, prekjuče su saopštili da potraživanja EPCG od KAP-a treba da budu ispoštovana u najkraćem roku kako Vlada definiše da se ne bi doveo u pitanje opstanak EPCG. Iz menadžmenta kompanije, koja je u većinskom vlasništvu države, naglasili su da bi nerješavanje tog pitanja bio negativan signal za strane kompanije koje su identifikovale potencijalne projekte za investicije.

“Nijesu poreski obveznici Crne Gore krivi zbog toga što menadžment EPCG nije izvršavao odluke Odbora direktora koji ih je u prethodnom periodu, dok je ruski CEAC gomilao neplaćeni dug za struju, u nekoliko navrata pozivao da zaštite interes kompanije kojom upravljaju”, rekao je Šehović.

Iz elektroenergetske kompanije su se pozvali na poštovanje zaključaka Skupštine, među kojima je održavanje proizvodnje u KAP-u.

Menadžment da se pripremi "za polaganje računa"

“Interesantno je da se menadžment EPCG poziva na skupštinske zaključke koje ni sama Vlada nije poštovala, a istovremeno ne daje objašnjenje zašto nije izvršavao odluke sopstvenog Odbora direktora. Zaboravljaju da upravo nepoštovanje tih odluka može biti osnov i za pojedinačne odgovornosti u samom menadžmentu”, ukazao je Šehović.

Zato umjesto lamentiranja nad evropskom budućnošću Crne Gore, dodaje poslanik SDP-a, “preporučujemo takvom menadžmentu da se pripremi za polaganje računa za svoje postupke na skupštinama akcionara EPCG i A2A”.

“Pri tom im sugerišemo da to ne čine friziranjem finansijskih izvještaja kompanije kojom upravljaju, i izostavljanjem poreskog duga prema državi, koji što se SDP-a tiče moraju platiti u razumnom roku”, rekao je Šehović.

Na to da bi investitori “bježali”, ako ne prođe poravnanje duga između EPCG i KAP-a na štetu državnog budžeta, pozivaju se članovi Vlade iz DPS-a. U predlogu rebalansa, o kojem će se odlučivati krajem jula, pozivaju se da je to potrebno da se ne ugroze projekti u energetici.

Opozicija i SDP su javno obećali da neće podržati predlog Vlade o izmjenama budžeta koje predviđaju da se prebije dug aluminijumske i energetske kompanije na štetu državne kase. Uz to, sporno je i što Vlada traži da nastvi da subvencionira KAP preko novog ugovora o snabdijevanju, što je zabranjeno Sporazumom Crne Gore sa Briselom na putu ka EU.

“Teret pogrešne poslovne politike koju je menadžment EPCG u protekle dvije godine vodio ne treba svaljivati na građane, nego na one koji su vodili takvu politiku u EPCG-u. Upravo zato je za SDP neprihvatljiv rebalans budžeta u formi u kojoj je predložen. Ne želimo da teret KAP-ovog duga za struju, koji je ravan čitavom kapitalnom budžetu države, padne na leđa poreskih obveznika”, kazao je Šehović.

SNP: Odlaganje sjednice o rebalansu vodi dogovoru DPS-a i SDP-a

Iz SNP-a “Vijestima“ je juče nezvanično saopšteno da neće podnositi amandmane na Vladin predlog rebalansa budžeta.

“Uvjereni smo da odlaganje najavljene sjednice za 17. jul, na kojoj je trebao da se razmatra rebalans vodi dogovoru SDP-a i DPS-a po tom pitanju, kao što je uvijek bilo do sada. S tim što će u političkoj trgovini biti i mnoge druge stvari, čiji se rasplet očekuje do kraja jula”, odgovoreno je iz SNP-a, iz kojeg je ponovljeno da neće podržati rebalans.

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić i premijer Milo Đukanović su se dogovorili da se predlog izmjena budžeta za ovu godinu razmatra 30. ili 31. jula. Na toj sjednici će biti ustavne promjene, izmjene Krivičnog zakonima i rezultati rada Anketnog odbora povodom afere “Snimak”.

Do kraja mjeseca se očekuje i posebna sjednica posvećena premijerskom satu.

Bonus video: