Nezvanično: Zaposleni u KAP-u bez junske plate

Rješenja o otkazima danas dobija 1.200 radnika, još se ne zna koliko će ih raditi dok proizvodnju organizuje Montenegro bonus
89 pregleda 20 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Savo Prelević
Sandra Obradović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.07.2013. 07:24h

Zaposlenima u Kombinatu aluminijuma Podgorica, koji je od juče u stečaju, nezvanično je najavljeno da neće primiti junsku zaradu.

Prema informacijama “Vijesti”, stečajna uprava KAP-a je blizu dogovora sa državnim Montenegro bonusom da preuzme organizivanje proizvodnje.

O tome bi Vlada trebalo da raspravlja sjutra.

Predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović kazala je “Vijestima” da im je rečeno da bi neisplaćeno, i kada se radi o zaradama, postalo dio stečajne mase. Plate su u KAP-u isplaćivane oko 15. u mjesecu za prethodni.

“To će biti prvi put da plate ne budu isplaćene na vrijeme. Tome se nijesmo nadali i pitaćemo stečajnu upravu da li je to tačno”, kazala je Obradović.

Sljedeća posljedica stečaja je raskidanje radnog odnosa sa svih 1.200 zaposlenih i, kako je rekla Obradović, danas će im biti uručena rješenja o otkazu.

“Dobićemo ugovore o radu na određeno vrijeme od 30 dana. Sve surovosti Zakona o stečaju će nama da se obiju o glavu”, rekla je Obradović.

Obradović je rekla da će, ako se ispostavi da je tačna najava za neisplaćivanje junske zarade, sindikati razgovarati sa zaposlenima i odlučiti šta da preduzmu.

“Ne mogu da se pozivaju na zakone jer ih i sami krše. Očekujemo i da ih ne poštuju na našu štetu”, kazala je Obradović.

Ona je podsjetila da će od danas biti prekinuti svi godišnji odmori i plaćena odsustva na kojima su pojedini radnici.

“Sami ugovori o radu na određeno nijesu sporni, ali je problematično ono što će tek da uslijedi. Najavljeno je da ima prekobrojnih, ali se ne zna koliko ih je, ni šta će biti sa njima. Zbog toga tražimo od Vlade, jer je to sada njena nadležnost, da što hitnije uradi socijalni program, koji sada nije ni na vidiku”, istakla je Obradović.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić je rekao da očekuje da na mjesec budu angažovani svi radnici.

On je istakao da to očekuju dok se ne ponude otpremnine za dobrovoljni odlazak iz fabrike i omogući penzionisanje onima koji rade više od 30 godina staža.

Radnicima još nije saopšteno koliko će radnika biti angažovano za održavanje proizvodnje i kako će biti obezbijeđena isplata otpremnina prekobrojnima.

Iz Ministarstva finansija, koje je tražilo stečaj zbog duga KAP-a državi od 24 miliona eura, nijesu “Vijestima” juče odgovorili da li će iz državne kase biti isplaćene otpremnine radnicima, ima li procjena koliko njih je prekobrojno, koliko je ukupno potrebno za to, kao i odakle će biti obezbijeđen novac. Prema ranijim procjenama, oko 600 radnika je višak, a za otpremnine je trebalo od 20 do 25 miliona.

Stečajni upravnik Veselin Perišić juče nije odgovarao na pozive “Vijesti” da bi saopštio šta su se dogovorili sa Montenegro bonusom, koji je Vlada zadužila da snabdijeva KAP strujom, kako će biti finansirana proizvodnja i koliko će radnika angažovati.

Aluminijum iz KAP-a nije počeo da se izvozi, već je na lageru oko 3.000 tone metala pošto novac od prodaje plijeni ruska VTB banka.

Za KAP zagovaraju stečaj kroz reorganizaciju proizvodnje, što znači ozdravljenje kompanije u određenom vremenskom periodu koje u krajnjem ne vodi likvidaciji, ali su za to potrebni novi krediti i državne subvencije. Država ne smije više da ulaže u KAP, nakon što je već to radila kroz program restrukturiranja, jer je to suprotno Sporazumu Crne Gore sa Briselom na putu ka EU. Stečaj, o čijem pravcu će u krajnjem odlučuju povjerioci, prema sadašnjoj situaciji zadržava ruski CEAC u vlasničkoj strukturi.

Prvi sastanak povjerilaca KAP-a zakazan je za 15. avgust, a ročište na kojem će se ispitivati potraživanja za 15. septembar. Povjerioci su pozvani da (ne)obezbijeđena potraživanja prijave u roku od 30 dana.

Bonus video: