Opet hoće da dižu KAP sa državne grbače

Iz suda je napomenuto da bi plan reorganizacije trebalo predložiti u roku od 90 dana, odnosno do 8. oktobra
53 pregleda 21 komentar(a)
Ažurirano: 09.07.2013. 07:16h

Kombinat aluminijuma je u stečaju, a nije još odlučeno koliko će od 1.200 radnika biti angažovano za održavanje proizvodnje i kako će biti obezbijeđena isplata otpremnina prekobrojnima.

Očekuje se da proizvodnju preuzme državni Montenegro bonus kojeg je Vlada zadužila da snabdijeva KAP strujom.

Najavljen je stečaj kroz reorganizaciju proizvodnje, što znači ozdravljenje kompanije u određenom vremenskom periodu koje u krajnjem ne vodi likvidaciji, ali su za to potrebni novi krediti i državne subvencije. Država ne smije više da ulaže u KAP, nakon što je već to radila kroz program restrukturiranja, jer je to suprotno Sporazumu Crne gore sa Briselom na putu ka EU.

Stečaj, o čijem pravcu će u krajnjem odlučuju povjerioci, prema sadašnjoj situaciji zadržava ruski CEAC u vlasničkoj strukturi.

Za oko 1.200 radnika automatski su otkazani ugovori o radu, ali oni se nadaju da će ih stečajna uprava angažovati dok Vlada ne ponudi socijalni program za prekobrojne, a ranije je procijenjeno da ih je oko 600, a Skupština ozakoni model prema kojem će se prijevremeno penzionisati od 270 do 419 ljudi. Za otpremnine bi trebalo od 20 do 25 miliona eura.

Osim toga, Vlada je od Skupštine tražila nove subvencije za struju za KAP.

Stečajni upravnik Veselin Perišić je rekao da je moguće da više od polovine radnika bude angažovano održavanje proizvodnje, ali sve će biti jasnije “za nekoliko dana”.

Predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević donio je juče rješenje o pokretanju stečajnog postupka, nakon što su se sa predlogom saglasili predstavnici Ministarstva finansija koji su 14. juna inicirali stečaj zbog duga KAP-a državi od 24 miliona i izvršni direktor KAP-a Dragan Mijović.

Rakočević je preuzeo ulogu stečajnog sudije jer je prethodno imenovani Veselin Vujošević na bolovanju.

Prvi sastanak povjerioca KAP-a zakazan je za 15. avgust, a ročište na kojem će se ispitivati potraživanja za 15. septembar. Povjerioci su pozvani da (ne)obezbijeđena potraživanja prijave u roku od 30 dana.

Direktor KAP-a je najavio da će biti podnijet plan reorganizacije.

Iz suda je napomenuto da bi plan reorganizacije trebalo predložiti u roku od 90 dana, odnosno do 8. oktobra, uz to da je moguć dodatni rok u istom trajanju.

Rakočević je otkrio da su trenutni dugovi KAP-a dostigli 386 miliona eura, a da je nominalna vrijednost kompanije 183 miliona.

Mijović je ukazao da je na lageru 3.000 tona aluminijuma, jer ne mogu da ga prodaju zbog toga što VTB banka povlači novac od uplata, povlačila je i 500.000 eura mjesečno po osnovu kamate na kredite, a sada je tražila da se taj iznos unaprijed uplaćuje.

Rakočević je otkrio da su trenutni dugovi KAP-a dostigli 386 miliona eura, a da je nominalna vrijednost kompanije 183 miliona

“Odbio je saradnju finansijski direktor (Dmitrij Potrubač) koji je bio glavni čovjek za vezu sa VTB bankom. Protiv njega je zbog toga pokrenut disciplinski postupak i o svemu smo obavijestili policiju”, objasnio je Mijović.

Perišić nije mogao reći da li je finansijski direktor napustio Crnu Goru već je samo rekao da je “nestao” i da “ne znaju gdje je“.

On je istakao da se proces proizvodnje mora održavati najmanje još 15 dana da bi se izbjeglo havarijsko zaustavljanje proizvodnje i materijalnu štetu. Ko će to preuzeti znaće se već danas, jer je Perišić rekao da će pokušaćati da obezbijede i firmu koja će preuzeti vođenje proizvodnje i rizike koje ona nosi.

“ Može bez tendera, po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, jer za tender nemamo vremena. Pregovaramo i sa Montenegro bonusom. Ako prihvate predlog ugovora i obezbijede se potrebne garancije, sa tom kompanijom bi se mogao potpisati ugovor“, rekao je Perišić.

Odrežavanje skuplje od gašenja, Đukanović spasava svoju glavu

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić smatra da „KAP neminovno ide u likvidaciju“ i da nema „svijetlu budućnost“. „Uz sve želje za budućnost ove kompanije, mislim da bi u ovim uslovima cijena daljeg održavanja KAP-a bila daleko viša od njegovog gašenja. To je rezultat pogubne politike Vlade koja je vođena u posljednjih 20 godina“, smatra Bojanić. Poslanik Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da se država ne može osloboditi ruskog partnera, a očekuje nove probleme u stečajnom postupku, ali i odštetne zahtjeve i Rusa i italijanske A2A jer će EPCG ostati bez 61 milion eura.

“Očekujem da će Đukanović do kraja spasavati svoju glavu i novac. On je pokušao da prevari i Sergeja Šojgua (ruskog ministra) i Silvija Berluskonija (bivšeg premijera Italije)“, ocijenio je Medojević.

Poslanik SDP-a Damir Šehović smatra da što prije treba da se iskoriste zakonske mogućnosti i okonča agonija, te tovarenje dugova KAP-a na poreske obveznike.

Iz SNP-a je saopšteno da je uvođenje stečaja u nekada najjači privredni kolektiv posljedica dugogodišnje promašene politike vlasti. Poručili su da će sve učiniti da stečaj ne bude formalno pokriće da se ne poštuju zaključci koji se tiču revizije dugova KAP-a, izmirenja obaveza prema radnicima, ali i utvrđivanja odgovornosti onih koji su uništili nekadašnjeg giganta.

Posao, otpremnina ili penzija

Predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić poručio je da će svih 1.200 radnika KAP-a danas doći na posao i da će na radnim mjestima čekati dok im Vlada ne ponudi socijalni program za prekobrojne, kao i uslove za prijevremeno penzionisanje.

„Ako se ne udovolji našim zahtjevima, biće štrajka, ulice i protesta. Nećemo dozvoliti da se KAP tako ugasi, a da niko zbog toga ne odgovara“, rekao je Krivokapić, navodeći da radnici nijesu krivi za loše stanje KAP-a. Sandra Obradović, predsjednica Sindikata KAP, rekla je da neće dozvoliti da radnici ostanu nezbrinuti. „Ko ne stekne uslov za penziju ili dobrovoljno ne napusti KAP, mora mu se naći radni angažman”, poručila je Obradović.

Bonus video: