Regulatori poručuju da struja u avgustu neće poskupiti više od tri odsto

Struja je, prema ranijim procjenama RAE, 1. avgusta trebalo da poskupi 6,17 odsto, ali će poskupljenje biti manje zbog nižih troškova energetskih subjekata
1 komentar(a)
struja, račun za struju, Foto: Boris Pejović
struja, račun za struju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.07.2013. 15:05h

Cijene struje za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima, prema nezvaničnim informacijama agencije Mina-business, ne bi trebalo da porastu više od tri odsto ukoliko budu prihvaćene korekcije dozvoljenog prihoda energetskih subjekata.

Struja je, prema ranijim procjenama Regulatorne agencije za energetiku (RAE) na osnovu trogodišnjeg regulatornog perioda, 1. avgusta trebalo da poskupi 6,17 odsto, ali će poskupljenje biti manje zbog nižih troškova energetskih subjekata.

Regulator je 2. jula prošle godine donio odluku kojom su utvrđeni prihodi Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) za naredne tri godine, odnosno od 1. avgusta prošle do 1. avgusta 2015. godine.

Sa utvrđenim prihodima regulisanih kompanija utvrđene su i tarife za isti period.

Stručne službe RAE su 27. juna ove godine objavile izvještaj o iznosima korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda za prošlu godinu, kojim će se korigovati prihodi i tarife koje će važiti od 1. avgusta.

Regulator će, nakon što sagleda primjedbe i sugestije energetskih subjekata, do 16. jula donijeti konačnu odluku o procentu poskupljenja struje.

Bonus video: