Vlada će sada investicije privlačiti kroz brend Crne Gore

Šćekić je kazala da Crnu Goru treba promovisati kao brend i investicionu destinaciju na bilateralnom, regionalnom i globalnom planu, kako bi promocija izvoza i ulaganja dala rezultate
75 pregleda 6 komentar(a)
Crna Gora - Coca Cola, Foto: Ilustracija
Crna Gora - Coca Cola, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 08.07.2013. 14:06h

Vlada je, usvajanjem Plana razvoja ekonomske diplomatije, stvorila pretpostavke za integrisan pristup u ekonomskim odnosima sa inostranstvom i promociji interesa, saopštila je generalni direktor Generalnog direktorata za ekonomsku diplomatiju i kulturnu saradnju, Biljana Šćekić.

Ona je najavila da su do kraja godine planirane značajne aktivnosti i na promociji Crne Gore kao brenda i investicione destinacije.

Šćekić je agenciji Mina-business kazala da Crnu Goru treba promovisati kao brend i investicionu destinaciju na bilateralnom, regionalnom i globalnom planu, kako bi promocija izvoza i stranih investicija dala rezultate.

Prema njenim riječima, države moraju konstantno unaprijeđivati svoj brend jer promjena realnosti i konteksta moraju uticati na promjenu percepcije.

»Ovo se posebno odnosi na tranzicione zemlje i one u razvoju koje su pretrpjele značajne promjene i napredak, a o čemu se ne zna dovoljno«, rekla je Šćekić.

U tom kontekstu, kako je dodala, u narednom periodu, u saradnji sa relevantnim institucijama realizovaće se značajne aktivnosti, između ostalog, na promociji Crne Gore kao brenda i investicione destinacije.

»Takođe, predstavićemo razvojne projekte poput energetskih potencijala, kao i naše proizvode, na način koji će ih najbolje približiti i zainteresovati investitore«, najavila je Šćekić.

Ona je saopštila da Plan razvoja ekonomske diplomatije obuhvata model ekonomske diplomatije i plan aktivnosti za ovu godinu.

Šćekić je ocijenila da je najbolji primjer značaja ekonomske diplomatije nedavni odabir TAP projekta (Trans Adriatic Piplane) za gasovod koji potvrđuje opravdanost Vladinog opredjeljenja da ekonomsku diplomatiju definiše kao jedan od svojih prioriteta, jer su, između ostalog, aktivnosti ministarstava vanjskih poslova i evropskih integracija i ekonomije putem regionalne inicijative doprinijele ovom strateškom projektu.

Bonus video: