Gigant pao, 1.200 radnika na ledini

Ročište hitno zakazano jer KAP ne može da radi, pošto je blokirana prodaja aluminijuma jer ruska VTB banka povlači novac od tog posla
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2013. 07:10h

Stečajni postupak Kombinatu aluminijuma Podgorica (KAP) najvjerovatnije će biti pokrenut danas, o čemu odlučuje Privredni sud osam dana prije planiranog ročišta.

Do sada je najizvjesnije da bude proglašen bankrot te kompanije, što će suspendovati važeći Kolektivni ugovor koji je do sada štitio interese i prava oko 1.200 radnika i obezbjeđivao im isplatu zarade svakog 15. u mjesecu.

Sudija Veselin Vujošević ročište je hitno zakazao zbog toga što nekadašnji gigant ne može da radi, pošto je blokirana prodaja aluminijuma jer ruska VTB banka povlači novac od tog posla.

Usljed otvaranja stečaja, automatski će biti otkazani važeći ugovori o radu i radnici bi bili poslati na Biro rada.

"Razgovarali smo sa privremenim stečajnim upravnikom Veselinom Perišićem od kojeg imamo obećanje da će svih 1.200 radnika pozvati na radna mjesta dok se ne nađe rješenje za prijevremeno penzionisanje dijela radnika i isplatu otpremnina“, izjavio je "Vijestima" Rade Krivokapić, predsjednik Sindikata Aluminijuma.

Privremeni stečajni upravnik nije odgovarao na pozive "Vijesti" da bi dao procjenu koliko će zaposlenih biti angažovano tokom stečaja, odnosno za održavanje proizvodnje u KAP-u.

Vlada je preko Ministarstva finansija 14. juna tražila uvođenje stečaja zbog duga KAP-a državnom budžetu od 24,4 miliona, koliko su poreski obveznici u aprilu prošle godine platili kredit Dojče banci.

Važeći kolektivni ugovor garantovao je prekobrojnima u KAP-u do sada isplatu otpremnina u iznosima od 18.000 do čak 50.000 eura, što otvaranjem stečaja postaje san

"Svi znaju kako je ranije prošla ruska uprava. Ukoliko se ne bude vodilo interesa o radnicima ulica nam ne gine, a na isti način ćemo se u tom slučaju odnositi i prema stečajnoj i svakoj drugoj upravi KAP-a", upozorio je Krivokapić.

On smatra da bi, ukoliko proizvodnja u KAP-u bude ugašena "političku, krivičnu i drugu odgovornost neko trebalo da snosi".

Važeći kolektivni ugovor garantovao je prekobrojnima u KAP-u do sada isplatu otpremnina u iznosima od 18.000 do čak 50.000 eura, što otvaranjem stečaja postaje san.

Vlada Mila Đukanovića do sada ništa konkretno nije uradila, uprkos ranijim obećanjima, da bi makar izvjesnijom učinila budućnost više od 600 prekobrojnih ljudi u kompaniji.

Proglašenje stečaja ima za cilj da se KAP oslobodi suvišnih dugova, država oslobodi lošeg partnerstva sa En plus grupom Olega Deripaske

Proglašenje stečaja ima za cilj da se KAP oslobodi suvišnih dugova, država oslobodi lošeg partnerstva sa En plus grupom Olega Deripaske i pokuša stvoriti uslove za prodaju metala i za održavanje aluminijumske proizvodnje.

Prema sadašnjoj situaciji, izvjesnije je proglašenje bankrotstva i klasični stečajni postupak koji bi podrazumijevao održavanje proizvodnje uz pomoć države dok ne nađe partnera za kupovinu aluminijumske proizvodnje.

U tom slučaju KAP bi na kraju stečajnog postupka bio likvidiran kao kompanija, ali je to najbrži način da Vlada raskine privatizacioni ugovor sa CEAC-om.

Druga alternativa je sprovođenje stečaja kroz tzv. postupak reorganizacije koji bi u određenom vremenskom periodu vodio ozdravljenju firme. Bilo je razmišljanja da neka od državnih kompanija - povjerilaca KAP-a poput Montenegro bonusa podnese plan reorganizacije i prihvati odgovornost daljeg upravljanja kompanijom.

Za tako nešto, ipak, neophodna je nova kreditna podrška banaka što je, imajući u vidu nepovoljnu situaciju na tržištu i bilanse KAP-a, gotovo nemoguća misija. Konačnu riječ će dati povjerioci KAP-a čiju validnost potraživanja nakon njihove formalne prijave tek treba da ocjenjuje stečajni upravnik.

En plus grupa će prijaviti navodno potraživanje od KAP-a od oko 92 miliona eura. VTB banka i OTP će naplatiti iz državnog budžeta 102 miliona eura, koliko je Vlada žirirala za kredite KAP-a, a država će biti formalno najveći povjerilac KAP-a sa skoro 127 miliona eura.

Prvi sastanak povjerilaca trebalo bi, prema Zakonu o stečaju, da bude održan najkasnije u roku od 40 dana od pokretanja tog postupka.

Novi račun, metal fabrici Sevojno?

Uvođenjem stečaja KAP-u će biti otvoren novi poslovni račun koji će biti dio stečajne mase.

Budući da se prekida kontinuitet sa starom kompanijom, KAP u stečaju moći će da prodaje metal zainteresovanim kupcima iz regiona, ali moguće opet i švajcarskom Glenkoru koji već dvadesetak godina otkljupljuje metal iz Podgorice.

Spekuliše se da postoji mogućnost da KAP počne prodavati aluminijum regionalnoj prerađivačkoj fabrici Sevojno.

Galerija

Bonus video: