Crna Gora na začelju po kvalitetu usluga: Mogli bi biti ljubazniji

U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju što se, kako je saopšteno, ne bi moglo reći za Bosnu i Hercegovinu
36 komentar(a)
Plaža, Foto: Luka Zeković
Plaža, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.07.2013. 07:18h

Ljubaznost i gostoprimstvo Crnogoraca, na koje se tradicionalno pozivaju svi turistički radnici, nije došla do izražaja prilikom istraživanja koje je sprovela hrvatska kompanija Heraklea, a gdje je Crna Gora na začelju u nekoliko kategorija.

U ispunjavanju standarda kvaliteta usluga na prodajnim mjestima, Slovenija je zauzela prvo, a Hrvatska drugo i nazadovala je za jedno mjesto u odnosu na istraživanje sprovedeno godinu ranije.

Hrvatski mediji prenose da je Slovenija prva sa 76,7 odsto ispunjenih standarda, Hrvatska druga sa 75,8 odsto, a slijede Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina.

U tih šest zemalja, tajni kupci su od 17. maja do 22. juna posjetili 800 objekata – autosalona, turističko-ugostiteljskih objekata, banaka, maloprodaja, prodajnih mjesta telekomunikacijskih preduzeća, benzinskih stanica, supermarketa i uslužnih objekata.

“Vodili su računa o pet osnovnih elemenata dobre usluge kao što su pozdrav, utvrđivanje potreba i želja kupaca, predstavljanje proizvoda, nuđenje dodatnog proizvoda i zahvalnosti za posjetu. Najviše goste pozdravljaju Hrvati, a najmanje Crnogorci”, navodi se u izvještaju.

U Srbiji su najbolji u utvrđivanju potreba kupaca, dok su u Bosni i Hercegovini u toj kategoriji najlošiji.

U Crnoj Gori trgovci najbolje poznaju proizvode koje prodaju što se, kako je saopšteno, ne bi moglo reći za Bosnu i Hercegovinu, koja je u toj kategoriji ostvarila najlošiji rezultat.

“U zahvalnosti kupcima najbolji su Hrvati, a najlošiji Makedonci i Crnogorci. Najviše dodatnih proizvoda se nudi u Sloveniji, a najmanje u Makedoniji”, prenijeli su hrvatski mediji.

Hrvatska je najbolje rezultate ostvarila u autosalonima dok su najgori supermarketi.

Istraživače brinu turizam i ugostiteljstvo gdje je poštovano nešto više od 80 odsto standarda kvaliteta usluge što ne smatraju dobrim rezultatom.

Heraklea, kojom upravlja Agencija za istraživanje tržišta i marketing za takozvani “mystery shopping” odnosno tajno kupovanje, istraživanje je sprovela u saradnji sa lokalnim agencijama.

Bonus video: