Milovac: Vlada sprema nove subvencije za struju KAP-u

"Đukanović ovim šalje i poruku građanima Crne Gore da apsolutno nekažnjeno može da ovu zemlju vodi u dalji ekonomski ponor"
54 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 04.07.2013. 14:56h

Predlogom rebalansa budžeta za ovu godinu, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, Vlada je osim saniranja postojećih dugova Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) predvidjela i nove ustupke za ruskog vlasnika, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Zamjenik izvršnog direktora MANS-a, Dejan Milovac, kazao je da se u obrazloženju Predloga izmjena i dopuna zakona o budžetu za ovu godinu navodi da će, paralelno sa prebijanjem dugova između KAP-a, Rudnika uglja Pljevlja, Elektroprivrede (EPCG), Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i države Crne Gore, biti pokrenuta i inicijativa za zaključivanje srednjoročnog ugovora o snadbijevanju strujom po povoljnih cijenama između EPCG, Montenegro bonusa i KAP-a.

"Prema planovima Vlade, novi ugovor o snadbijevanju strujom KAP-a bi se zaključio na srednjoročni period od šest godina, tokom kojeg bi se ta fabrika snabdijevala strujom po cijenama koje su ispod tržišnih, što bi praktično značilo nove državne subvencije za ruskog vlasnika“, tvrdi Milovac.

Prema njegovim riječima, ukoliko država i zaključi jedan takav ugovor za snadbijevanje strujom, biće to direktno kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pristupanju koji je Crna Gora potpisala sa Evropskom unijom (EU), u dijelu koji definiše način davanja državne pomoći.

U tom dokumentu se, kako je objasnio Milovac, navodi da je sa njegovim pravnim funkcionisanjem nespojiva "svaka državna pomoć koja narušava konkurenciju ili prijeti da je naruši favorizovanjem određenih privrednih društava ili određenih proizvoda."

"Takva praksa pokazuje koliko je Vlada Mila Đukanovića uopšte posvećena EU integracijama, što, nakon nečuvene krađe struje iz EU sistema, predstavlja novi šamar evropskoj zajedinici na čije članstvo formalno plediramo“, poručio je Milovac.

On je dodao i da nije poznato na koji način je Vlada planirala da pokrije razliku u cijeni između tržišne i "povoljnije cijene" koja je obećana KAP-u.

"I dalje nema informacija o tome koliko iznosi ta povoljnija cijena, kao i koliko ukupno na godišnjem nivou iznosi razlika do tržišne cijene, odnosno kolike će zapravo biti državne subvencije za struju KAP-u“, rekao je Milovac.

Dosadašnja praksa je, kako je podsjetio, pokazala da je teret tih subvencija uvijek padao na građane, bilo kroz direktno plaćanje računa za struju KAP-u, kao što se sada planira rebalansom, bilo kroz veću cijenu struje za domaćinstva.

Dosadašnja praksa je, podsjetio je Milovac, pokazala da je teret tih subvencija uvijek padao na građane, bilo kroz direktno plaćanje računa za struju KAP-u, kao što se sada planira rebalansom, bilo kroz veću cijenu struje za domaćinstva

Povoljnija cijena struje za KAP, a nova, veća za sve ostale, samo je, kako je ocijenio, nastavak prakse koju Vlada već godinama sprovodi „pomažući ruskim tajkunima da uz što manje troškova izvuku što veći profit“.

"U momentu kada KAP ima polugodišnji neplaćeni račun za struju od najmanje 60 miliona eura i kada se zbog rupa u budžetu koje je napravila fabrika uvodi veća stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV), krizni porez na zarade i taksa euro po euro, Vlada je odlučila da nagradi vlasnike KAP-a i da im nove subvencije za struju“, rekao je Milovac.

On smatra da, davanjem novih subvencija za struju ruskom vlasniku KAP-a, Đukanović šalje jasnu poruku EU da Crna Gora ne želi da igra po pravilima, već da su profitni interesi pojedinaca i dalje daleko ispred evropske prakse i budućnosti Crne Gore.

"Đukanović ovim šalje i poruku građanima Crne Gore da apsolutno nekažnjeno može da ovu zemlju vodi u dalji ekonomski ponor, kao i da u budućnosti možemo računati sa novim nametima i porezima kojima ćemo finansirati bogaćenje domaćih i stranih tajkuna“, zaključio je Milovac.

Galerija

Bonus video: