Kinezi će graditi dio autoputa, Brajović: Ne treba licitirati o početku gradnje

Osim Kineza, država je pregovarala sa turskim konzorcijum DOGUS-GULSAN i sa američko-turskim konzurcijum Behtel-Enka
50 komentar(a)
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Autoput, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.07.2013. 16:02h

Vlada je danas odlučila da izabere kinesku kompanija za telekomunikaciju i infrastrukturu CCCC international za prvorangiranu za izgradnju dionice autoputa od Smokovca do Mateševa.

Osim Kineza, država je pregovarala sa turskim konzorcijum DOGUS-GULSAN i sa američko-turskim konzurcijum Behtel-Enka.

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović kazao je da će odmah sljedeće sedmice pozvati Kineze kako bi nastavili razgovore, te da očekuje da se taj posao završi u periodu do četiri mjeseca .

Ministar Brajović je kazao da Vlada neće odustati od zahtjeva da kompletna domaća operativa bude angažovana tokom izgradnje autoputa, kao i da će se Skupština pitati o tom projektu.

"Kineska ponuda je vrijedna 809,5 miliona eura. Nastavak razgovora podrazumijeva da se definiše konačni tekst ugovora sa kompanijom i Exim bankom oko utvrđivanja kreditnog aranžmana", kazao je Brajović, dodajući da "ne treba licitirati o tome kada će početi gradnja".

Mugoša: Kinezi grade autoput Bar-Boljare >>>

Prema riječima Brajovića, radovi mogu početi do kraja godine, a vrijeme gradnje te dionioce autoputa je 48 mjeseci od početka radova.

"Što se tiče finansijskih uslova, koje je dala kineska Exim banka, koja podržava CCCC i CRBC, oni će biti povlašćeni, a ne komercijalni i podrazumijevaju rok otplate od 20 godina, petogodišnji grejs perioda i dva odsto fiksne kamate«, precizirao je Brajović.

On je naveo da bi Exim banka treblao da da kredit od 85 odsto, odnosno 688,16 miliona eura, dok bi kontribucija države bila 121,44 milion eura.

Govoreći o drugim ponudama, Brajović je kazao da je ponuda turskog Dogus Gulsana iznosila 770,29 miliona eura, ali i da bi u slučaju njegovog izbora trebalo da se formira posebno preduzeće za finansiranje čiji je vlasnik Vlada. Turci bi u tom slučaju obavljali funkciju menadžera firme.

Takođe, jedan od uslova je da se obezbijedi imovina koja je duplo veća od ponuđene cijene projekta.

Na pitanje kako komentariše to što je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, najavio da će posao biti zaključen sa Kinezima prije nego što je to Vlada zvanično saopštila, Brajović je odgovorio da takav potez smatra neozbiljnim

On je naveo da je već razgovarao sa domaćim građevinskim kompanijama, pri čemu će insistirati na njihovom uključivanju u projekat.

Na pitanje kako komentariše to što je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša, najavio da će posao biti zaključen sa Kinezima prije nego što je to Vlada zvanično saopštila, Brajović je odgovorio da takav potez smatra neozbiljnim.

"Ako je premijer Milo Đukanović na to pitanje odgovorio da se sačeka sjednica Vlade, ako sam ja koji je po prirodi stvari najodgovorniji za ovaj posao, kao resorni ministar, na vaše interesovanje stalno govorio da ćemo sačekati konačnu odluku Vlade, onda smatram neozbiljnim to da neki lokalni funkcioner saopštava te stavove", rekao je Brajović.

On je rekao u Crnoj Gori postoji običaj da se za "uhvaćeni muštuluk" dobija poklon, za šta se, kako je rekao, nada da to nije bio motiv.

Ministar finansija, Radoje Žugić, kazao je da je ova faza projekta jedna od zahtjevnijih, pa je Vlada pored nadležnosti resornih ministarstava formirala radnu grupu koja se bavila finansijskim aspektima ovog projekta.

"Od tri ozbiljne ponude, izabrana je najbolja ponuda CRBC, odnosno kćerke kompanije CCCC i kineske Exim banke", rekao je Žugić.

Priča o gradnji autoputa u Crnoj Gori počela je u martu 2009. godine, kada su na tender ponude dostavila tri konzorcijuma i jedna kompanija

"Izlazimo iz oblasti nepopularnih mjera fiskalnog prilagođavanja i ulazimo u stabilniji ekonomski rast", dodao je Žugić.

Priča o gradnji autoputa u Crnoj Gori počela je u martu 2009. godine, kada su na tender ponude dostavila tri konzorcijuma i jedna kompanija.

Prijavili su se konzorcijum koji su činile grčka kompanija Aktor i izraelski Hausing end Konstrakšn /Housing&Construction/ holding, čije je komercijalno ime Šikun /Shikun/ Binui. Ponudu su dostavili i austrijski Štrabag /Strabag/, hrvatski Konstruktor i konzorcijum, koji je predvodila austrijska kompanija Alpine.

Konstruktor, koji je proglašen za prvorangiranog, za izgradnju kompletnog autoputa ponudio je 2,77 milijardi EUR, od čega bi učešće države bilo 1,74 milijarde EUR. Predstavnici crnogorske Vlade i Konstruktora potpisali su početkom juna 2009. godine ugovor o koncesiji za gradnju autoputa, a radovi su počeli u selu Gornje Mrke, na trasi najkomplikovanije dionice od Podgorice do Mateševa.

Savjet za izgradnju autoputeva je, međutim, 2. marta 2010. godine predložio Vladi da raskine koncesioni ugovor, jer Konstruktor nije u predviđenom roku dostavio validne bankarske garancije.

Bonus video: