Sa svih strana puca po narodu

Odbor RAE će utvrditi cijenu struje do sredine mjeseca na osnovu korekcije prihoda kompanija, prihvataju većinu njihovih primjedbi
18 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2013. 11:53h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) do 16. jula će donijeti konačnu odluku o procentu poskupljenja struje, saopšteno je na javnoj raspravi povodom korekcije dozvoljenog prihoda Elektroprivrede, Elektropronosa (CGES) i Operatora tržišta.

Odbor Agencije je do kasno sinoć razmatrao primjedbe energetskih preduzeća na predlog korekcije njihovih prihoda, a danas bi trebalo da bude i poznato šta su uvažili. Zakonski rok da se izjasne je pet dana.

Tokom rasprave, članovi Odbora RAE su istakli da su primjedbe EPCG u velikoj mjeri opravdane te da su i sami uočili pojedine nedostatke utvrđenog.

Izvršni direktor EPCG Enriko Malerba kazao da cijena struje u Crnoj Gori mora rasti te da ona još nije dostigla nivo na kojem je bila 2009. kada je kompanija A2A kupila dio akcija EPCG

Prema prvobitnoj prošlogodišnjoj projekciji RAE, struja bi bila skuplja za 6,17 odsto i cijena kilovat-sata bi dostigla 8,63 centa po kilovat satu, što je 10,27 centi sa novom stopom poreza na dodatu vrijednost.

Predstavnik EPCG Sreten Gojković kazao je da su u izvještaju RAE detaljni i jasni, ali da ima primjedbu na dio koji EPCG ne odobrava povrat sredstava uloženih u infrastrukturu.

Njemu je problematično to što nije odobren povrat za ulaganja u trafo-stanice i kablove. Gojković je naglasio da je primijetio da je RAE konstatovao da su “ostvarili manji prihod od odobrenog za 29.517 eura, a zapravo je toliko prihodovano više od prijektovanog”.

Predstavnici RAE su odgovorili da će razmotriti primjedbu o povratu investicija i prihvatili sugestiju o iznosu prihoda.

Gojković je kazao i da su troškovi po osnovu sudskih taksi iznosili 399.504 eura, što je više od predviđenog i da se oni kao ni troškovi za licence ne mogu kontrolisati.

Za licence je tokom 2012. godine, što je, smatra Gojković, trebalo da bude obračunski period, potrošeno 128.000 eura, a ne 6.555 kako se navodi u izvještaju. Obje primjedbe su usvojene.

Enriko Malerba

Izvršni direktor EPCG Enriko Malerba je na raspravi kazao da cijena struje u Crnoj Gori mora rasti te da ona još nije dostigla nivo na kojem je bila 2009. godine kada je kompanija A2A kupila dio akcija EPCG.

Sa A2A je ugovor o partnerstvu za EPCG potpisan u septembru 2009. godine, a u decembru te godine je cijena kilovat-sata struje za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima bilaje 7,39 centi, a sada je 8,13 centi, odnosno 9,5 centi sa PDV-om. Kada su kupovali akcije, kilovat-sat je bio 8,2 centa.

“Ne možemo ignorisati ni tešku ekonomsku situaciju i svjesni smo da određene grupe ljudi u Crnoj Gori imaju problema sa prihvatanjem povećanja cijena”, rekao je Malerba.

Predstavnici CGES-a su prigovorili metodologiji obračuna amortizacije, a i oni bi da se plaća veća cijena prenosa energije. Izvršni direktor CGES-a Ljubo Knežević kazao je da je vrijednost ukupno procijenjenih sredstava energetske kompanije, koju je uradio njen procjenitelj, manja od procjene RAE.

“Ukupna amortizacija CGES-a prije pet godina je bila veća nego što se navodi u izvještaju RAE, pa nam nije jasno kako je to moguće”, istakao je Knežević i dodao da se smanjenjem obračuna amortizacije snižava ukupni regulatorno dozvoljeni prihod.

Predsjedavajući Odbora RAE Branislav Prelević je rekao da regulator nije imao namjeru da umanji procjenu sredstava energetske kompanije, kao i da je njena vrijednost rezultat one koju je obavio CGES.

Predsjednik Odbora direktora CGES-a Dragan Laketić je ocjenio da vrijednost sredstava CGES-a, prema njihovim podacima, iznosi oko 182 miliona eura, a na osnovu podataka RAE oko 116,7 miliona.

Kratak rok za primjedbe građana

Predstavnik grupe građana iz NVO sektora, koji tužbama obaraju odluke RAE, Stevo Muk kazao je “Vijestima” da je neprimjereno i neodgovorno da se javna rasprava organizuje sa kratkim rokom za primjedbe, koji je dala Agencija.

“Javnost je u potpunosti isključena jer je netransparentan način na koji je organizovana rasprava i oni koji su bili zainteresovani nijesu mogli da uzmu učešće”, upozorio je Muk.

On je istakao da je nemoguće tokom vikenda, sa svim znanjem koje je potrebno, da se savlada više stotina stranica nekoliko izvještaja koji su iz RAE spremali mjesec.

Muk je ukazao da je očigledno da RAE ima namjeru da u kontinuitetu odobrava povećanje struje za oko pet odsto, a da za to ne odgovaraju nikom.

Galerija

Bonus video: