I VTB i OTP banka aktivirale garancije: Iz budžeta ide preko 100 miliona eura!

Vlada je ugovorom o poravnanju iz 2009. godine prihvatila da da državne garancije za ukupno tri kredita Kombinata
113 komentar(a)
KAP, Foto: Anto Baković
KAP, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 02.07.2013. 11:21h

VTB i OTP banka obavijestile su Vladu Crne Gore o aktiviranju garancija izdatih za kredite koje su ove dvije banke odobrile Kombinatu aluminijuma Podgorica, u iznosu od 102 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"U cilju izvršenja ovih obaveza, nastalih momentom izdavanja garancija, Vlada Crne Gore vodi pregovore o sklapanju kreditnih aranžmana, čije je izvršenje planirano rebalansom budžeta, koji čeka odobrenje Skupštine. Obaveze po sklopljenim kreditnim aranžmanima bile bi izmirene na srednji rok, uz određeni grejs period, te bi se, na taj način, sačuvala budžetska stabilnost i obezbijedila ravnomjernija fiskalna opterećenost na duži period, na šta smo i ukazivali više puta", dodaje se u saopštenju.

Ruska državna VTB banka je obavijestila Vladu o pokretanju procedure aktiviranja garancija koje je Vlada dala Kombinatu aluminijuma (KAP) ugovorom o poravnanju u iznosu od 60 miliona eura, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

Procedura koja traje desetak dana pokrenuta je zbog najavljenog stečaja u KAP-u za 16. jul, iako nije bilo predviđeno da budu aktivirane ove godine.

VTB banka je tokom januara i februara ove godine sa računa KAP-a u toj banci skinula po dva miliona eura.

En plus grupa i of šor CEAC, koji sa Vladom tri i po godine dijele vlasništvo u KAP-u, dugovanja fabrike su doveli do oko 350 miliona eura, od čega je najveći dio dug povezanim firmama Rusa i ruskoj banci, kao i za kredite. Revizija duga tek treba da se radi da bi se utvrdilo ima li i koliko fiktivnih.

Vlada je ugovorom o poravnanju iz 2009. godine prihvatila da da državne garancije za ukupno tri kredita Kombinata. Prošle godine je vraćeno 23,4 miliona eura njemačkoj Dojče banci na ime garancija, a trenutno se pregovara sa mađarskom OTP bankom o prolongiranju isplate 49 miliona eura garancija datih vlasniku Kombinata.

Bonus video: