Poskupljenje struje: Ako ne uvaže primjedbe, ne može preko tri odsto

Ukoliko Odbor RAE ostane pri svom i nakon sastanka sa energetskim kompanijama, cijenu bi digli od 1. avgusta manje od 6,17%
4 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2013. 12:28h

Cijena električne energije za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima od 1. avgusta ne bi mogla da bude povećana više od tri odsto prema onome što je Regulatorna agencija za energetiku (RAE) utvrdila prije primjedbi energetskih kompanija. To je pokazala analiza “Vijesti” na osnovu izvještaja RAE o onome što su za godinu ostvarili Elektroprivreda, Elektroprenos (CGES) i Operator tržišta zbog nižih troškova preduzeća. Sličnu računicu o eventualnoj odluci Odbora RAE imaju i u energetskim kompanijama, koje bi da povećanje bude veće. Taj procenat, međutim, nije konačan jer će Odbor Agencije danas da razmatra primjedbe kompanije i nije isključeno da usvoje one koje bi i promijenile početne pokazatelje.

Ako bi cijena bila korigovana oko tri odsto, kilovat-sat struje bi poskupio na 8,37 centi, što bi sa stopom PDV-a od 19 odsto iznosilo 9,96 centi. Usljed povećanja cijena, to bi bilo treće poskupljenje struje za godinu i po. RAE je u trogodišnjem regulatornom okviru projektovao da poskupljenje od avgusta ove do 31. jula iduće godine bude 6,17 odsto. To bi izazvalo poskupljenje na 8,63 centa po kilovat-satu za domaćinstva sa dvotarifnim brojilima, odnosno na 10,27 centi sa novim PDV-om.

Direktor RAE Novak Medenica potvrdio je da će cijene struje biti povećane, ali juče nije mogao da saopšti za koliko.

“Pretpostavljamo da će biti manje od projektovanog (6,17 odsto), ali još ništa nije odlučeno”, rekao je Medenica “Vijestima”.

Na pitanje da li se radi o tri odsto, s obzirom na to da se to može zaključiti iz podataka RAE i da slično kalkulišu u EPCG, Medenica je odgovorio da je moguće, ali da još ne mogu da znaju koliko tačno.

“Odbor direktora će danas, nakon što razmotri primjedbe energetskih kompanija, odlučivati o korekcijama. Od utemeljenosti njihovih primjedbi zavisi hoće li ostati ovako. Ne vjerujem da nešto značajno može da bude promijenjeno, nakon detaljne analize RAE čiji su izvještaji objavljeni”, smatra Medenica.

Sastanak na kojem će predstavnicima RAE primjedbe predstaviti članovi energetskih kompanija biće održan danas. Tokom dana će biti i sjednica Odbora Agencije, u kojem su predsjedavajući Branislav Prelević, Dragutin Martinović i Miroslav Vukčević, koji će odlučivati o primjedbama i konačnim korekcijama prihoda na osnovu kojih se računaju cijene. Od odluke Odbora RAE zavisi koje cijene električne energije će se primjenjivati od 1. avgusta za građane i privredu. Tabelu sa cijenama će najvjerovatnije objaviti do 12. jula.

Regulator je do sada objavio rezultate korekcija regulatorno dozvoljenog prihoda, cijena i tarifa energetskih subjekata, na osnovu kojih bi, objavila je nedavno agencija Mina biznis, struja bila skuplja “manje nego što je prvobitno procijenjeno”.RAE je korigovao samo one troškove na koje energetski subjekti ne mogu da utiču ili na koje mogu djelimično da utiču - cijena i količina uvezene električne energije, realizacija investicija u odnosu na planirane, takse i određeni porezi. Uvidom u korekcije koje je RAE utvrdio, troškovi energetskih preduzeća su uglavnom sniženi u odnosu na prvobitno planirane.

Struja je, nakon prošlogodišnjeg januarskog poskupljenja, od avgusta 2012. poskupila i 5,86 odsto za građane sa najbrojnijim brojilima na 8,13 centi po kilovatu, odnosno 9,5 centi sa dosadašnjim PDV-om.

Za treću regulatornu godinu, odnosno od 1. avgusta naredne do 31. jula 2015. godine, RAE predviđa rast cijena električne energije za 5,69 odsto, što ne mora da bude ukoliko energetske kompanije budu poslovale domaćinski.

Agencija je CGES-u za predstojeći jednogodišnji period odobrila da kroz račune za struju ubere prihod od 27,24 miliona eura, Javnom snabdjevaču EPCG 7,7 miliona, a EPCG kao Operatoru distributivnog sistema 75,11 miliona eura.

Manje investicije

EPCG je regulatoru dostavila izvještaj o realizaciji plana investicija Javnog snabdjevača za prošlu godinu, čijom je analizom utvrđeno da su investicije ostvarene ispod vrijednosti na osnovu kojih je odobren dozvoljeni prihod za prvu godinu regulatornog perioda.

Iz RAE su objasnili da je njihovim pravilima definisano da se u regulatornu osnovu sredstava za prvu regulatornu godinu (od avgusta prošle do istog mjeseca ove godine) uključuje polovina investicionih ulaganja u godini početka regulatornog perioda.

“Iz tog razloga, regulatorna osnova sredstava za drugu godinu regulatornog perioda (od 1. avgusta do 31. jula 2014.) koriguje se isključenjem polovine godišnjih investicionih ulaganja čija je realizacija bila manja od 50 odsto. Vrijednost investicija čija je realizacija bila manja od 50 odsto iznosi 375 hiljada eura, pa je regulatornu osnovu sredstava potrebno smanjiti za 187,5 hiljada", objašnjeno je u izvještaju RAE.

Primjenom stope povrata na kapital od 6,8 odsto na taj iznos utvrđena je korekcija povrata na sredstva od 12,8 hiljada u korist kupaca. RAE je u korekcijama troškova na koje CGES djelimično može uticati, a to je trošak dozvoljenih gubitaka u prenosnom sistemu, utvrdila razliku od 208.000 eura, za koliko treba umanjiti dozvoljeni prihod.

Galerija

Bonus video: