Đukanović ne odustaje od rebalansa: Neka mi obore Vladu ako smiju

Ne odustaje od predloga rebalansa da ošteti državnu kasu za 61 milion, a opoziciji i SDP-u poručio što mogu ako su nezadovoljni
0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.07.2013. 06:49h

Premijer Milo Đukanović je izjavio da Vlada ne odustaje od predloženog rebalansa budžeta, jer ga smatra najboljim rješenjem, poručujući Skupštini da izglasa nepovjerenje izvršnoj vlasti ako je nezadovoljna.

Opozicija i dio vlasti - SDP su najavili da neće podržati izmjene budžeta, koje previđaju da državna kasa bude oštećena za 61 milion eura. Toliko Vlada traži da parlament odobri da se prebiju dugovanja Kombinata aluminijuma za struju sa onima Elektroprivrede u istom iznosu za poreze i doprinose. Previđeno je i zaduženje od 102 miliona eura zbog pada državnih garancija za kredite KAP-a.

Neusvajanje rebalansa moglo bi izazvati pad Vlade.

Lider DPS-a je rekao da “nije sklon” da kalkuliše sa predlozima rješenja kako bi oni mogli dobiti podršku ove ili one većine u parlamentu.

“Ono što je zadatak Vlade je da predloži najbolje rješenje, a obaveza Skupštine je da o tome sudi u dijelu svojih nadležnosti i da kada je nazadovoljna Vladom izglasa joj nepovjerenje. Što se mene tiče, tu su pozicije vrlo čiste i dok ja vodim Vladu ona će voditi takvu politiku”, izjavio je juče Đukanović.

Poslanik SDP-a Damir Šehović je u ime te partije saopštio juče da onaj predlog koji omogućava plaćanje 61 milion eura nema podršku SDP-a, a “o posljedicama eventualnog neizglasavanja rebalansa u Skupštini neka razmišlja Vlada koja je takav rebalans i predložila”.

Đukanović je rekao da ga u vođenju Vadine politike ne opredjeljuje očekivanje kakav će biti odnos u parlamentu prema predlogu rebalansa.

“Opredjeljuje me uvjerenje Vlade da je to što bira najbolji potez koji joj stoji na rapolaganju i da je to potez koji je na liniji nacionalnih ekonomskih i ukupnih interesa Crne Gore onako kako ih sagledava Vlada koja je dobila mandat građana da tokom četiri godine te interese artikuliše”, kazao je Đukanović.

Vlada je dozvolila da KAP ne plaća struju i imao je njenu prećutnu saglasnost da krade električnu energiju, a za to vrijeme je EPCG dozvoljeno da nagomila poreski dug.

EPCG, kojom upravlja italiajnski A2A, je obećano da će im dug od 61 milion biti otpisan, za koliko bi bio oštećen državni budžet.

Bonus video: