Šehović: Ovakav rebalans ne prolazi, Vlada neka brine pada li

Šehović poručio da SDP neće glasati za izmjene budžeta kojim EPCG i KAP prebijaju poreski i dug za struju od 61 milion na štetu države
48 komentar(a)
Ažurirano: 01.07.2013. 11:39h

Poslanici Socijaldemokratske partije neće podržati rebalans budžeta koji podrazumijeva da građani Crne Gore plate fakturu za struju od 61 milion eura koju je ruski CEAC ostavio, najavio je član skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet iz SDP-a Damir Šehović, odgovarajući na pitanje da li će SDP u Skupštini biti protiv rebalansa budžeta koji je predložila Vlada, u kojem dijelu i zašto.

“Ne treba poreski obveznici da ispaštaju zbog toga što su se nesavjesni pojedinci u Elektroprivredi hazarderski ponašali i što su sebi dozvolili luksuz da isporučuju struju potrošaču kojeg su čak i u Ministarstvu ekonomije nazvali delikventnim. Međutim, i da postoji većina za izglasavanje ovakvog rebalansa kojem se SDP jasno protivi, a koje istina u ovom momentu u parlamentu nema, može biti krajnje problematično po one koji bi svojim potpisom omogućili zamjenu naplativih poreskih potraživanja države za nenaplativa. To u perspektivi može biti osnov i za njihove pojedinačne odgovornosti”, rekao je Šehović “Vijestima”.

Ministar finansija Radoje Žugić je predložio izmjene ovogodišnjeg budžeta, koji su prvobitno projektovali na 1,26 milijardi eura, a usvojila DPS većina u Vladi, čiju odluku potpisuje premijer Milo Đukanović. Dio koji je predložen za poravnanje duga KAP-a i EPCG, kada bi prošao Vladin predlog, potpisao bi i ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Opozicione partije su najavile da neće podržati rebalans čiji predlog je Vlada poslala Skupštini na usvajanje.

S obzirom da do glasanja Vlada može da povuče izmjene ili amandmanski djeluje na sporni dio, odnosno onaj za koji nema parlamentarnu većinu, izvjesno je da u tom slučaju ne bi bilo ništa od mogućnosti pada Vlade.

Na pitanje šta bi se desilo u slučaju da rebalans ne prođe, Šehović odgovara da onaj predlog koji omogućava plaćanje 61 milion eura nema podršku SDP-a, a “o posljedicama eventualnog neizglasavanja rebalansa u Skupštini neka razmišlja Vlada koja je takav rebalans i predložila”.

Poslanik SDP-a je rekao da neće dozvoliti da građani Crne Gore plaćaju fakture strane kompanije koja je iz KAP-a godinama cijedila i iznosila novac, a ostavila dug za struju.

“To je u ovom momentu za mene mnogo važnije pitanje od toga kakve će posljedice taj naš stav imati po Vladu Crne Gore”, naglasio je Šehović.

Poslanik SDP-a je rekao da neće dozvoliti da građani Crne Gore plaćaju fakture strane kompanije koja je iz KAP-a godinama cijedila i iznosila novac, a ostavila dug za struju

Ministri SDP-a su na prethodnoj sjednici Vlade izuzeli mišljenje za dio koji se odnosi na prebijanje dugova za struju KAP-a sa poreskim dugovima EPCG na štetu državnog budžeta, ali nijesu se protivili zaduženju od 102 miliona zbog predviđenog pada garancija za kredite KAP-a usljed stečaja, o čijem uvođenju se odlučuje 16. jula.

Iz te partije su to objasnili obavezom koja je već preuzeta državnim garancijama za kredite KAP-a.

“SDP se upravo i zalagao za stečaj na vrijeme da bi se zaustavilo dalje tumaranje u ovoj oblasti, i da ne bi građani preuzimali dugove CEAC-a, bar ne one za koje ne postoji zakonska obaveza države, nastala kao posljedica očigledno loših odluka protiv kojih je SDP od početka bio. Svojevremeno smo se protivili davanju garancija CEAC-u, ali nijesmo dobili podršku, i to ne samo u Vladi, nego ni u parlamentu, jer nije prošao amandman za brisanje državnih garancija koji smo tada predlagali”, istakao je Šehović.

On je rekao da su “drugi politički subjekti kreirali politiku o KAP-u i nažalost nametnuli poreskim obveznicima obavezu koja se mora izmiriti”.

“Pored svih šteta koje su napravljene, javnost sada ne treba zbunjivati lažnim dilemama oko obaveznosti države da plati garancije koje je sama izdala. Ta vrsta manipulacija je štetna i za vlast i za opoziciju, jer razvodnjava priču i skreće pažnju sa suštine problema”, smatra Šehović.

Premijer Đukanović je nedavno izjavio da će, s obzirom da nema podršku koalicionog SDP-a, razgovarati sa drugim partijama, pozivajući se na zaključak Skupštine koji je predložio SNP i podržao DPS – da Vlada riješi pitanje neplaćene struje. Predsjednik SNP-a Srđan Milić je izjavio da ta partija ne podržava izmjene budžeta koje predviđaju da se prebije dug KAP-a za struju sa poreskim dugovanjima EPCG, tvrdeći da to nije dozvoljeno ni njihovim predlogom.

Na pitanje da li se zaključak SNP-a mogao tumačiti i poravnanjem duga između KAP-a i EPCG na štetu države, što i predlaže Đukanovićev kabinet, Šehović je odgovorio da je “zbog toga SDP bio protiv zaključaka SNP-a”.

“I u samoj Vladi su priznali da su ohrabreni zaključcima SNP-a predložili u rebalansu prebijanje dugova između države, EPCG-a i KAP-a. Naknadna pamet koju SNP ovih dana demonstrira je dobra, ali bi potcjenjivanje elementarne logike bilo danas ustvrditi da na to nijesu upućivali upravo njihovi zaključci, od kojih su srećom izgleda i sami odustali”, kazao je Šehović.

Ddržava da naplati poreski dug od EPCG

Na pitanje ko je odgovoran što je Elektroprivredi dozvoljeno da skoro dvije godine ne plaća poreze i doprinose i da dug nagomila do 61 milion, tačno onoliko koliko joj KAP duguje za struju iz ugovornog odnosa i CGES-u dok je KAP nelegalno snabdijevao, Šehović odgovara da su, osim CEAC-a koji nije plaćao struju, krivi u EPCG i u Vladi ako ne uspiju da naplate poreski dug.

“Ukoliko pak država ne uspije da naplati nagomilani poreski dug od EPCG-a u razumnom roku koji joj treba ostaviti, veoma će lako biti adresirati odgovornost pojedinaca u izvršnoj vlasti”, ocijenio je Šehović. On je dodao da su, koliko je CEAC kriv što nije plaćao struju koju je trošio, krivi i u EPCG-u zbog toga što su mu to dozvoljavali.

“Rizična avantura u koju se menadžment EPCG-a upustio, mora biti praćena i njihovom spremnošću da prihvate i neprijatne posljedice te avanture u koju su se svjesno ili nesvjesno upustili. Direktno plaćanje iz budžeta ili prebijanje sa dugom koji EPCG ima prema državi za poreze i doprinose bi predstavljalo nepotrebno raspiništvo državnog novca, što SDP neće podržati”, precizirao je Šehović.

On je poručio da EPCG treba da državi izmiri poreski dug, a da sa druge strane pokuša da se nakon formalnog uvođenja stečaja u KAP naplati u proceduri predviđenoj zakonom kao i ostali povjerioci. “Istina, vjerovatnoća za naplatu je mala, ali je i greška koju je menadžment EPCG-a svjesno ili nesvjesno napravio velika”, konstatovao je Šehović.

Važno utvrditi krivičnu i političku odgovornost

Šehovića su “Vijesti” pitale i ko treba politički i/ili krivično da odgovara zbog računa koji se prebacuju na građane zbog dugova Kombinata alunimijuma, krađe električne energije iz evropske interkonekcije uz prećutnu saglasnost Vlade i zbog toga što sa ruskim CEAC-om na vrijeme nije raskinut ugovor koji nije poštovan. “Politička odgovornost svake partije se snosi na izborima, ali političke personalne odgovornosti onih čiji je resor zagovarao pogrešan koncept zbog kojeg je država i dovedena u ovako tešku situaciju se mogu podnijeti i bez izbora“, odgovorio je Šehović.

Na čelu Ministarstva ekonomije, koje je resorno zaduženo za KAP, je Vladimir Kavarić koji je to bio i prošlom sastavu Vlade. Šehović je istakao da o eventualnom postojanju nečije krivične odgovornosti odlučuju nadležni državni organi. „SDP će na svim nivoima ohrabrivati upravo te državne organe da se zainteresuju za ovu problematiku. Za to prvi korak može biti saslušanje vrhovnog državnog tužioca, koje će se obaviti narednih dana u parlamentu zahvaljujući podršci SDP-a.

Utvrđivanje odgovornosti ukoliko za to postoji zakonski osnov je važno, i od toga se ne može pobjeći s obzirom da ćemo podržati rješenje da krivična djela iz oblasti privatizacije ne zastarijevaju. Međutim, trenutno je još važnije u najkraćem roku spriječiti dalje štete po državni budžet i građane Crne Gore, što protivljenjem izglasavanju ovakvog rebalansa SDP čini“, naveo je Šehović.

Galerija

Bonus video: