Poreska uprava objavljuje spisak najvećih poreskih dužnika

Ministarstvo finansija i PU objavili su početkom juna takozvanu Bijelu listu, odnosno spisak poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline
145 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 18:40h

Poreska uprava (PU) trebalo bi 1. jula da objavi Crnu listu 100 najvećih poreskih dužnika.

Na listi koju će PU objavljivati kvartalno naći će se 100 poreskih dužnika sa najvećim dugom koji obaveze nijesu izmirili duže od 12 mjeseci u kontinuitetu.

Ta lista sadržaće podatke o dugu poreskih obveznika po osnovu koncesija i poreza na dodatu vrijednost (PDV), dobit i promet nekretnina.

PU će biti dužna da kvartalno objavljuje i listu 50 dužnika koji ne izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u periodu dužem od šest mjeseci u kontinuitetu.

Crna lista će se objaviti nakon više od godinu od izmjena Zakona o poreskoj administraciji, kojima je predviđeno objavljivanje spiska onih koji državi ne izmiruju redovno obaveze.

TV Vijesti, Ana Manojlović

Skupština je u maju prošle godine, kada je usvojen rebalans budžeta, prihvatila amandman Socijalističke narodne partije (SNP) da se izmijeni Zakon o poreskoj administraciji da bi se objavila lista poreskih dužnika.

Ministarstvo finansija i PU objavili su početkom juna takozvanu Bijelu listu, odnosno spisak poreskih obveznika kod kojih je uočen najveći stepen fiskalne discipline.

Na listi su se našla imena 106 poreskih obveznika s kojima PU kontinuirano ostvaruje uspješnu saradnju u pogledu poštovanja poreskih propisa i izmirivanja poreskih obaveza.

Damjanović: Javnost da vidi ko nije plaćao obaveze državi

Objavljivanje liste najvećih poreskih dužnika u Crnoj Gori, biće prilika da javnost dobije uvid ko su dužnici koji nijesu plaćali obaveze državi, a koje nijesu manje od 354 miliona eura, ocijenio je šef poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandar Damjanović.

"Biće to dobra prilika da javnost dobije uvid u to ko su dužnici koji nijesu plaćali obaveze državi a koje nijesu manje od 354 miliona eura u ovom trenutku, i čiji bi deseti dio, kada bi se platio, bio veći nego očekivani prihod od povećanja PDV-a koji ćemo umjesto dužnika da svi solidarno platimo", naveo je Damjanović.

On je poručio da SNP neće stati sa objavljivanjem liste već će činiti napore da natjera odgovorne da primijene Zakon, naplate dio duga u imovini, i na taj način krenu u neselektivni obračun sa onima koji su od države dobili sve a država od njih ništa.

"U tom smislu podsjećamo, da smo samo za pet mjeseci ove godine kao partija uplatili u državni budžet više od 50.000 eura obaveza po osnovu poreza i doprinosa i da bi bilo dobro da i ostali parlamentarni subjekti informišu javnost o njihovom doprinosu budžetu Crne Gore", naveo je Damjanović.

Bonus video: