Hvala Vladi Crne Gore, stižu nove cijene: Skuplja i struja i telefon

Od jula će telefonski račun od npr. 50 eura, sadržati i dodatnih 9,5 eura za PDV, a do sada je to bilo 8,5 eura
73 pregleda 111 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 12:03h

Povećanje poreza na dodatu vrijednost sa 17 na 19 odsto izazvaće i uvećane telefonske račune, što će građani osjetiti kada dobiju julske fakture.

“U skladu sa zakonskom odredbom o unificiranom povećanju poreske stope sa 17 na 19 odsto, Telenor će od 1. jula korigovati cijene svojih usluga za iznos novog PDV-a. Osnovna cijena usluga ostaje ista, dok će se na krajnju cijenu reflektovati uvećanje PDV-a”, rečeno je “Vijestima” u kompaniji. U Telenoru navode da će, “shodno aktuelnim ponudama i kampanjama, odnosno popustima koje korisnici ostvaruju, krajnja cijena određenih usluga i proizvoda nakon obračnutih 19 odsto poreza biti ista ili niža”.

Iz M:tela je “Vijestima” odgovoreno da će usluge poskupjeti, a cijene telefona koji su u ponudi te kompanije će ostati nepromijenjene.

Uz usluge, na ukupan mjesečni račun će obračunavati višu poresku stopu zbog izmjena Zakona o PDV-u.

Crnogorski telekom, kako je saopšteno iz kompanije, neće povećati cijene “određenog broja servisa, usluga i uređaja”. Tako će korisnici 067 mreže, osim kupovine određenih uređaja u ponudi te kompanije, po starim cijena moći da koriste i SMS poruke u okviru nekih paketa, internet…

Zbog odluke Vlade Mila Đukanovića da poveća PDV, od jula će telefonski račun od, primjera radi, 50 eura sadržati i dodatnih 9,5 eura za PDV, a do sada je to iznosilo 8,5 eura. U slučaju da je iznos računa 100 eura, PDV će biti 19 eura, umjesto dva eura manje. Ukupno povećanje računa zavisi od poskupljenja usluga.

Osim telefonskih računa, rast opšte stope poreza na dodatu vrijednost izazvaće povećanje cijena većine proizvoda i usluga. Građani Crne Gore će, osim što će doći do poskupljenja hrane, da plaćaju i skuplje gorivo, električnu energiju… Računi za struju će, osim zbog PDV-a, biti povećani i zbog toga što prijeti poskupljenje od 1. avgusta od preko šest odsto. To bi izazvalo da kilovat-sat električne energije bude 10,27 odsto sa novim PDV-om.

Niža stopa PDV-a od sedam odsto na osnovne životne namrnice su zadržane (hljeb, brašno, mlijeko, mliječni proizvodi, mast, ulje, meso i šećer i ljekovi).

Za godinu, vlast je uvela takse od po euro koje građani plaćaju od jula 2012. za telefonske kartice, kablovsku televiziju i većina za brojila za struju, od čega mjesečno državna kasa dobija 1,2 miliona eura. Do januara 2014. državni budžet od toga će dobiti ukupno oko 21,6 miliona. Penzije nijesu uvećane, odnosno usklađene sa inflacijom. Mjera vladajuće koalicije je i krizni porez kojim se dodatno oporezuju neto plate iznad 482 eura, što je na godišnjem nivou oko 12,5 miliona. Računajući sa zamrznutim penzijama, to donosi ukupni prihod od oko 30 miliona. Sa višom stopom PDV-a, do sada su odlučili da preko novčanika građana direktno uzimu skoro 88 miliona.

Centralna banka je izračunala da će novi namet dovesti do rasta cijena u rasponu od 0,5 do 0,8 odsto, a iz Vlade je saopšteno da vjeruju da će trgovci ostati društveno-odgovorni i da neće značajno povećati cijene. Iste najave stizale su i iz trgovačkih marketa. U zemljama regiona kada su povećali PDV dolazilo je do neosnovanog skoka cijena i do 30 odsto. Jedino strah od pada prometa usljed smanjenja kupovne moći stanovništva može da natjera trgovce da značajno ne povećavaju cijene većine proizvoda. Iz privrednog sektora su ukazali da će povećanje PDV-a uticati na povećanje sive ekonomije, ugroziti produktivna radna mjesta, povećati inflaciju...

Predstavnici oblasti turizma su upozorili da će se negativno odraziti na ovu sezonu, ali i naredne bez obzira što je ostala stopa od sedam odsto za hotelski smještaj, jer će poskupjeti hrana i piće u hotelima, restoranima i ostalim objektima.

Niža stopa PDV-a od sedam odsto na osnovne životne namrnice su zadržane (hljeb, brašno, mlijeko, mliječni proizvodi, mast, ulje, meso i šećer i ljekovi)

Telekom poskupljuje ADSL

Crnogorski telekom neće mijenjati ni cijene za Dial up pakete, ali će nova stopa PDV-a uticati na cijenu ADLS usluga, pa će tako recimo Flat 5 paket, koji je koštao 24.99 eura, od 1. jula koštati oko 25.42 eura.

Telekom će, kako je saopšteno iz te kompanije, preuzeti na sebe troškove povećanje PDV-a kako se cijene za neke usluge ne bi povećavale. Kompanija neće mijenjati cijene usluga mobilnog interneta za sve postpejd korisnike: internet 5 opcija, kao i internet i SMS Unlimited. Nepromijenje će biti i cijene za SMS Unlimited, cijena internet dnevne i nedjeljne karte u romingu, kao i dokup maksimalne brzine protoka podataka za korisnike mobilnog interneta i internet opcija.

Kada su u pitanju pripejd korisnici 067 mreže, za njih će od 1. jula biti nepromijenjene cijene pripejd paketa govornih usluga, vrijednosti pripejd dopuna, cijene SMS-a i minuta ka izabranih pet “prijateljskih” brojeva u “Ajmo svi” paketu, u istom paketu će ostati iste cijene SMS-a ka svim mrežama u Crnoj Gori i Srbiji. Promjena PDV-a neće uticati na cijene dnevne, nedjeljne i 15-dnevne opcije za slobodne razgovore, SMS i internet, po staroj cijeni pripejd korisnici 067 mreže moći će da koriste opciju 9,5 centi po pozivu, da dopune mobilni internet.

Ista će biti i cijena pripejd paketa sa modemom, cijena data kartice, te cijena turističkog paketa Holiday, sa i bez telefona. Novi PDV neće uticati na iznose rate prilikom kupovine mobilnih telefona, TV aparata i uređaja koji se prodaju u T-Centrima, kao i preko partnera te kompanije, uz izuzetak rate za iPhone 5 i Huaway Ascend Y300.

Struja od avgusta skuplja za 6,2 odsto

Struja bi od avgusta trebalo da poskupi za 6, 17 odsto. Regulatorna agencija za energetiku ostavila je rok energetskim subjektima do ponedjeljka do 12 sati da dostave primjedbe i sugestije. Julski računi za struju biće veći zbog nove stope poreza na dodatu vrijednost od 19 odsto, pa će tako za iznos računa od 50 eura PDV biti 9,5 umjesto dosadašnjih 8,5 eura.

Prema saznanjima agencije Mina bussines, cijena struje za domaćinstva trebalo da bi poskupi u manjem procentu zbog nižih troškova energetskih subjekata. “RAE je korigovala samo one troškove na koje energetski subjekti ne mogu da utiču ili na koje mogu djelimično da utiču, kao što su cijena i količina uvezene električne energije, realizacija investicija u odnosu na planirane, takse i određeni porezi”, navodi agencija.

RAE je u julu prošle godine donijela konačne dozvoljene prihode za trogodišnji period Elektroprivredi (EPCG), Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Crnogorskom operateru tržišta električne energije (COTEE), pojedinačno za svaku godinu. Prema tim prihodima određuje se cijena struje od 1. avgusta prošle do 31. jula 2015. godine. Struja je sredinom prošle godine poskupila 5,86 odsto, a važeće cijene trajaće do kraja narednog mjeseca. Za treću regulatornu godinu, odnosno od 1. avgusta naredne do 31. jula 2015. godine predviđa se rast cijena 5,69 odsto.

Galerija

Bonus video: