Od ponedjeljka kladionice neće primati uplate

Predstavnici sportskih kladionica najavili da će samo isplaćivati dobitke na tikete odigrane za vikend
112 pregleda 68 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2013. 15:42h

Predstavnici sportskih kladionica "Vijestima" su najavili da u ponedjeljak kada bi trebalo da počne obračun poreza na dodatu vrijednost na “usluge igara na sreću” neće primati nove uplate, već samo isplaćivati dobitke na tikete odigrane za vikend, a neki su radnicima saopštili da ne dolaze na posao.

Neizvjesno je da li će i kako raditi kazina, a u najvećem problemu su velika kazina u poznatim hotelima na primorju koji imaju ugovore sa turističkim agencija o dolascima igrača.

Razlog za ovakvu odluku kladionica je veliki broj pravnih nejasnoća oko obračuna ovog poreza, da on nije u skladu sa drugim zakonima i sa direktivom Evropske unije, kao i da se ne naplaćuje u bilo kojoj drugoj zemlji.

Vlada ne zna kako da obračuna PDV na kocku>>>

Ministarstvo finansija nije objavilo pravilnik o obračunu, već je Poreska uprava na svom sajtu objavila obavještenje koje predstavlja “zaključke” sa sastanka predstavnika Poreske uprave, Ministarstva i Uprave za igre na sreću da “osnovicu za oporezivanje u ovom slučaju čini iznos naknade koju učesnik u igri plaća priređivaču igara na sreću”.

Iz udruženja Montenegro bet su saopštili da će novi porez uništiti kompanije kao i da će zbog toga država izgubiti godišnje više od 30 miliona eura

Oni navode da će, ukoliko se situacija ne raščisti naredne sedmice, privremeno prekinuti rad i pokrenuti peticiju kako bi Skupštini predali amandman kojim bi poništili nedavno usvojeni.

Priređivači očekuju da će naredne sedmice ipak biti postignut dogovor.

Skupština je 19. juna usvojila amandman kojim se “usluge igara na sreću” brišu sa spiska djelatnosti koje su oslobođene ovog poreza čime su uvrštene u one koje se oporezuju po novoj opštoj stopi PDV-a od 19 odsto.

Amandman je predložio poslanik Demokratskog fronta Emilo Labudović, a glasovima su ga podržali ostali poslanici opozicije i SDP-a čime je dobio potrebnu većinu.

Iz udruženja Montenegro bet su saopštili da će novi porez uništiti kompanije kao i da će zbog toga država izgubiti godišnje više od 30 miliona eura, a bez posla ostati 3.000 njihovih radnika.

“Računica je jednostavna i nemilosrdna. Ukupan prihod organizatora igara na sreću se kreće oko 15 odsto prometa i iz njega se isplaćuju svi troškovi , uključujući sve vrste aktuelnih poreza, koncesionih naknada, taksi, plata zaposlenih i pratećih doprinosa, zakupa poslovnih prostora, dobavljača i drugo, tako da ne možemo, i kada bi bilo moguće oporezovati, dati 19 odsto ukupnog prometa jer bi bili u gubitku”, saopšteno je ranije iz ovog udruženja.

Iz Ministarstva su ranije saopštili “Vijestima” da su igre na sreću oporezovane koncesijom i drugim naknadama, a da PDV nije moguće obračunati jer nema dodate vrijednosti, ali da se nalaze u nezgodnoj poziciji jer je zakon usvojen i moraju nekako postupiti po njemu.

Montenegro bet: Rok od 3 dana nedovoljan za usklađivanje

Rok koji je Poreska uprava (PU) ostavila priređivačima igara na sreću da usklade poslovanje sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost (PDV) nije dovoljan za knjigovodstvene pripreme, ali jeste za gašenje te djelatnosti, ocijenili su iz Udruženja Montenegro Bet.

Na sajtu Poreske uprave u četvrtak popodne pred kraj radnog vremena objavljeno je obavještenje gdje se priređivačima igara na sreću nalaže da najkasnije do ponedjeljka, kada i stupa na snagu Zakon o PDV-u, usklade poslovanje s tim pravnim aktom.

Iz Montenegro Bet-a su najavili da će, zbog neoglašavanja državnih organa, zatražiti od evropskih institucija da zaštite priređivače igara na sreću i pokrenuti potpisivanje peticije za promjenu zakona

Iz Montenegro bet-a su saopštili da je privrednicima iz oblasti igara na sreću ostavljen rok od tri dana, od kojih su dva neradna.

"Prevedeno na narodni jezik, onaj ko ne uspije u roku od tri dana, od kojih su dva neradna, da se registruje, da nabavi poreske registar kase, prilagodi softver taj čini poreski prekršaj i ima platiti još i kaznu. Ako je i od državnih organa, mnogo je”, poručili su iz Montenegro bet-a.

Na taj način, kako su podsjetili, nastavlja se neobjašnjivo ponašanje državnih organa kada su u pitanju igre na sreću.

"Zabrinjavajući je već sam postupak donošenja Zakona o PDV-u, bez ikakve stručne analize njegovih posljedica, koje su u konkretnom slučaju nemjerljivo loše", smatraju u Montenegro bet-u.

U Udruženju priređivača igara na sreću se pitaju da li je rok od tri dana "slijepa i nesmotrena birokratska poslušnost ili pokušaj da se u što kraćem roku pozatvaraju domaće kompanije zarad nečijeg interesa".

Iz Montenegro Bet-a su, kako prenosi agencija Mina, najavili da će, zbog neoglašavanja državnih organa, zatražiti od evropskih institucija da zaštite priređivače igara na sreću i pokrenuti potpisivanje peticije za promjenu zakona.

"Primjenom novousvojenog Zakona o PDV na industriju igara na sreću ne dobija se efektat povećanog prihoda za državu i građane, već se gubi i prihod koji je do sada ubiran", zaključili su iz Montenegro bet-a.

Bonus video: