Lazović demantovao Žugića: Nećemo KAP-ov dug za struju

Članovi Vlade iz SDP-a nijesu prihvatiti da se preko budžeta prebije dug KAP-a za struju od 61 milion za struju
40 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.06.2013. 07:22h

Potpredsjednik vlade za ekonomsku politiku i potpredsjednik SDP-a Vujica Lazović rekao je "Vijestima" da su ministri te partije glasali protiv predloga rebalansa budžeta za ovu godinu. Njime je predviđeno da se novcem poreskih obveznika u vrijednosti od 61 milion eura prebiju međusobni dugovi između države, KAP-a i Elektroprivrede.

Ministar finansija Radoje Žugić je nakon sjednice Vlade saopštio da je rebalans usvojen uz uzdržane glasove SDP-a, ali iz manje članice vladajuće koalicije Žugića tada nijesu demantovali.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, članovi Vlade iz SDP-a nijesu prihvatiti da se preko budžeta prebije dug KAP-a za struju od 61 milion za struju. Oni nijesu protiv dijela predloženog rebalansa za zaduženje od 102 miliona koliko iznose krediti KAP-a na koje je Vlada dala garancije.

“Objašnjeno je da bi zaduženje bilo povoljnije od onog za koji je Vlada već žirirala KAP-u”, rekao je izvor iz Vlade.

Prema pouzdanim informacijama “Vijesti”, članovi Vlade iz SDP-a nijesu prihvatiti da se preko budžeta prebije dug KAP-a za struju od 61 milion za struju

Sve opozicione partije (SNP, PzP i DF) najavile su da neće podržati predloženi rebalans budžeta što uz glasove SDP znači da taj vladin akt nema prolaz u Skupštinu. Opozicija je već pozvala ranije državne nadležne institucije da utvrde političku i krivičnu odgovornost ključnih predstavnika Vlade zbog gubitaka koje država trpi u odnosu prema KAP-u za koji je nedavno predala zahtjev za pokretanje stečaja. U slučaju da Skupština odbije rebalans budžeta, kako smatraju u vladajućoj koaliciji, to ne znači automatski pad Vlade već postojeći zakon o budžetu ostaje na snazi. Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović juče je kazao da to jeste pad Vlade.

Ministar finansija Radoje Žugić izjavio je da je to “prvi rebalans” zbog KAP-a i da nije sigurno hoće li dobiti podršku u Skupštini. On je najavio i drugi rebalans koji će biti posljedica mjera fiskalnog prilagođavanja, odnosno, štednje na rashodnoj strani i ostvarenih većih prihoda po osnovu novih fiskaliteta i sužavanja zone sive ekonomije.

Bonus video: