Maraš: Plantaže nikada nijesu finansirale nijednu partiju

Maraš je ocijenila da kreditno zaduženje od 13, 5 miliona eura ne predstavlja problem za kompaniju da je to "smiješna cifra" za kompaniju koja godišnje prometu oko 40 miliona eura
22 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2013. 19:49h

Izvršni direktor Plantaža Verica Maraš tvrdi da ta državna firma nema problema u poslovanju i da su priče o obezvređivanju kompanije kako bi se jeftino prodala izmišljene.

"Pitanje je ko to izmišlja. Vjerovatno oni koji bi htjeli privatizaciju pa da nešto jednokratno zarade. Te priče dolaze iz tih krugova i ne vidim nijedan ozbiljan argument za privatizaciju", kazala je Maraš na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen poslovni rezultat kompanije za 2012.

Jedan od rijetkih preostalih domaćih brendova ostvario je u 2012. dobit od 3,5 miliona eura što je za jedan odsto više nego u uporednom godišnjem periodu, dok je prihodovano 35,5 miliona ili 100.000 više nego 2011.

Plantaže su kreditno zadužene 13,6 miliona eura i taj novac se mora vratiti do 2017. potražuju 1,2 miliona eura (najvećim dijelom od domaćih firmi), a prvi kvartal ove godine su završile sa negativnim finasijskim rezultatom od 1,6 miliona eura.

Uz to, u ovoj godini kasni isplata zarada zaposlenima, gomilaju se i neplaćeni računi među kojima je za vodu dostigao 132.000 eura..

Maraš je ocijenila da kreditno zaduženje od 13, 5 miliona eura ne predstavlja problem za kompaniju da je to "smiješna cifra" za kompaniju koja godišnje prometu oko 40 miliona eura. Kako je objasnila zbog negativnog rezultata u prvom kvartalu ove godine smanjili su plate zaposlenima za 10 odsto.

TV Vijesti, Majda Šabotić

Na konferenciji za novinare koja je trajala skoro sati 15 minuta Maraš je najprije pročitala finasijske pokazatelje za 2012. a prije nego su novinari mogli da postavljaju pitanja Maraš je saopštila da najprije mora odgovoriti na pitanje “Vijesti” koja su joj poslata elektronskim putem i na koja nije htjela da odgovori "zbog tekstova o kreditnom zaduženju kompanije" već je prekinula saradnju.

"Vjerujte ja sam učila školu u Momišiće, ali ovakva pitanja u životu nijesam čula. Vi imate neke analitičare, kvazianalitičare.. Ne znam odakle su došli, polupismeni, analiziraju rezultate Plantaža, ali to ostavljam vašoj politici koju očigledno sporovodite", rekla je Maraš.

“Vijesti” su elektronskim putem pitale Maraš:

  • Zašto kasne plate zaposlenima
  • Da li su po zahtjevu DPS -a morali da finasiraju kampanje partija
  • Da li je tačno da je frima podizala kredite da bi isplatila zarade
  • Imaju li problema sa naplatom potraživanja
  • Koliko su uložili u fabriku briketa
  • Da li je tačno da zaposleni imaju pritužbe na to kako se upravlja kompanijom...

"Radim u Plantažama 28 godina i odgovorno tvrdim da nikada nijesu finansirale nijednu partiju. Ovakvo pisanje ne ide u prilog niti dnevnim novinama niti nama. Aprilska plata je primljena 23 maja. Ne primamo je iz državnog budžeta i da li će biti prvog, osmog, desetog, ne zavisi od toga da to neko dekretom naredi. Pimimo platu kada zaradimo. U dogovoru sa sindikatom primijenili smo posljednju preporuku i umanjili plate za 10 odsot zbog negativnog finansijskog rezultata u prvom kvartalu. Najmanja plata je 445 eura, a moja je sa minulim radom 1.180 eura", navela je Maraš, koja tvrdi ni da se ne prebacuju novac na račune na koje Vlada to zahtijeva i da "politika ne stanuje" u njihovoj kući.

Dodala je da je potencijal firme rezerva iz kojih se može vraćati kreditno zaduženje, te da imaju oko 20 miliona knjigovodstvene vrijednosti zaliha vina.

"Iznos od 13,6 miliona eura kredita je smiješno malo za poslovanje ove kompanije. Imamo 1,2 miliona nenaplaćenih potraživanja uglavnom od domaćih firmi koje imaju problema u poslovanju zbog krize. Priznaćete da je smiješno mala cifra",ocijenila je Maraš.

Ona je dodala da je ukupno kreditno zaduženje oba partnera u fabrici briketa 2,1 milion eura i da će privatni parner za mjesec ili dva izaći iz tog posla.

Maraš je saopštila da su ispoštovali sve preporuke Vlade iz prošle godine o smanjenju zarada menadžmentu.

U informaciji o visini zarada zaposlenih u preduzećima i javnim ustanovama u kojima država ima vlasništvo koju je radilo ministarstvo finasija krajem maja navodi se da su Plantaže jedna od firmi koja nije ispoštovali zaključke iz 2012.

Konstatovano je da su zarade u 2013. u odnosu na posljednju iz godinu ranije uvećane na svim rukovodećim nivoima.

Na pitanje “Vijesti” na konferenciji za novinare da li treba vjerovati njoj ili ministru finansija Radoju Žugiću, čiji je resor radio analizu ona je rekla da "preporuke Vlade nijesu utemeljene u zakonu, da oni ne mogu da usklade akte sa zakonom i da su djelimično ispoštovali preporuke".

"Preporuke su pročitane i svaka stavka je ispoštovana, menadžmentu i izvršnom direktoru su smanjene zarade, a zaštićeni su oni sa najnižim primanjima. Nakon majskih i dodatne preporuke u decembru smo ispoštovali. Nedavno su stigle nove i njih ćemo ispoštovati. Ministar možda s pravom prigovara i u pravu je da preporuke do kraja nijesu ispoštovane", rekla je Maraš.

Galerija

Bonus video: