Vlada ne zna kako da obračuna PDV na kocku

U praksi bi to značilo da neko ko želi da uplati euro za sportsku kladionicu treba da plati još 19 centi, ali će se koeficijent za dobitak računati na euro
55 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 13:25h

Naplata poreza na dodatu vrijednost na “usluge igara na sreću” treba da počne u ponedjeljak 1. jula, a vlasnici preduzeća koja priređuju igre na sreću, okupljeni u Udruženju Montenegro bet, saopštili su da će to značiti njihovo gašenje, čime će bez posla ostati oko 3.000 radnika, što će dovesti do bujanja sivog tržišta i gubitka za državni budžet.

Ministarstvo finansija treba da objavi pravilnik o obračunu PDV-a na igre na sreću najkasnije sjutra kako bi primjena počela u ponedjeljak.

Priređivači navode da nigdje u Evropi ne postoji PDV na igre na sreću jer je to nemoguće uraditi, što im je indirektno potvrđeno u Ministarstvu finansija, i da su oni oporezovani plaćanjem koncesija i drugih dažbina.

Skupština je 19. juna usvojila amandman kojim se “usluge igara na sreću” brišu sa spiska djelatnosti koje su oslobođene ovog poreza čime su uvrštene u one koje se oporezuju po novoj opštoj stopi PDV-a od 19 odsto. Amandman je predložio poslanik Demokratskog fronta Emilo Labudović, a glasovima su ga podržali ostali poslanici opozicije i SDP-a čime je, i na iznenađenje predlagača, dobio potrebnu većinu.

Priređivači igara na sreću su proteklih dana imali sastanke sa predstavnicima Ministarstva finansija. Učesnik sastanka kazao je “Vijestima” da su im iz Vladinog resora otvoreno rekli da ne znaju kako da napišu pravilnik jer u ovoj djelatnosti nema dodate vrijednosti kao ni ulaznog i izlaznog PDV-a, ali da će ga vjerovatno nekako uraditi.

Na pitanje “Vijesti” da preciziraju kako će se naplaćivati PDV u ovoj djelatnosti iz Ministarstva su odgovorili: “Novo zakonsko rješenje podrazumijeva oporezivanje usluga igara na sreću po opštoj stopi od 19 odsto, počev od dana stupanja na snagu ovog zakona”.

U praksi bi ovo značilo da neko ko želi da uplati jedan euro na tiket sportske kladionice treba da plati još 19 centi, ali će se koeficijenti za eventualni dobitak računati na onaj euro. U ovom slučaju tih 19 centi bi bili ulazni PDV, a izlaznog ne bi ni bilo. U slučaju da igrač uplati euro, koeficijenti bi se računali na 84 centa.

“Zašto bi neko plaćao dodatni novac koji mu se ne računa u koeficijent kada bez toga može da uplati opkladu preko Internet kladionica ili u nelegalnim”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

U kazinima na ruletu žeton od pet eura bi igrač morao da plati 5,95 eura, a krupije bi dok vrti točak morao da izdaje PDV račune.

“Ako su željeli dodatno da nas oporezuju to su mogli da urade preko povećanja koncesija ili neke druge dažbine, pa bi mi vidjeli da li nam se isplati raditi, ali to nijesu mogli uraditi preko poreza koji je nemoguće obračunati i koji upravo zbog toga ne postoji nigdje drugo”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Iz Udruženja Montenegro bet su saopštili da će novi porez uništiti kompanije kao i da će zbog toga država izgubiti godišnje više od 30 miliona eura.

“Računica je jednostavna i nemilosrdna. Ukupan prihod organizatora igara na sreću se kreće oko 15 odsto prometa i iz njega se isplaćuju svi troškovi, uključujući sve vrste aktuelnih poreza, koncesionih naknada, taksi, plata zaposlenih i pratećih doprinosa, zakupa poslovnih prostora, dobavljača i drugo. Uvođenjem PDV-a organizatori igara na sreću u Crnoj Gori će u samom startu imati gubitak od oko četiri odsto, na šta se dodaju i već pomenuti ukupni troškovi poslovanja - ukupno od 15 do 20 odsto čistog gubitka”, navode iz Montenegro beta.

Iz Udruženja Montenegro bet su saopštili da će novi porez uništiti kompanije kao i da će zbog toga država izgubiti godišnje više od 30 miliona eura

Oni su saopštili da je sada aktivno 550 koncesionih ugovora na igre na sreću koji su u 2012. godini donijeli budžetu 5,5 miliona eura samo po tom osnovu i najmanje još toliko po osnovu drugih poreza, taksi i doprinosa na zarade zaposlenih. Gašenjem domaće industrije igara na sreću, kako su naveli, značajno smanjenje posla može da očekuje i oko 300 firmi širom Crne Gore koje pružaju prateće usluge toj industriji.

I iz drugog udruženja priređivača koje se naziva UPIS su protiv uvođenja PDV-a na igre na sreću.

“Ne samo što je takva norma besmislica i glupost i perpetuum mobile u procesu sprovođenja i primjene PDV-a na opkladu, već i sama procedura njenog donošenja i usvajanja spada u red besmislica, budalaština i poniženja najvećeg zakonodavnog tijela Crne Gore”, saopšteno je iz UPIS-a.

Žaliće se Ustavnom sudu

Ukoliko Ministarstvo finansija izda pravilnik o obračunu PDV-a priređivačima ostaje jedino da podnesu inicijativu Ustavnom sudu kako bi amandman bio proglašen neustavnim i nevažećim. “Kada bi podnijeli inicijativu morali bi čekati nekoliko mjeseci na odluku a u međuvremenu bi morali da plaćamo taj porez i trpimo gubitak ili da prestanemo da radimo”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Odlučivanje Ustavnog suda može da traje i duže od godinu od podnošenja inicijative. Nevladine organizacije koje su tražile poništenje pravila za obračun cijena struje, iako su zahtjev predale po hitnom postupku, čekale su više od godinu.

Zakonom o Ustavnom sudu predviđeno je da ukoliko ponište neki akt on prestaje da važi tada, a ne retroaktivno kao što je to bilo ranije. To bi značilo da priređivači u slučaju poništenja amandmana ne bi dobili nazad novac koji bi u međuvremenu platili.

Da li zbog „dva čovjeka” svi trpe

"Igre na sreću, koje su u neposrednom komšiluku kriminal, izuzete su od oporezivanja, a tu je velik novac. Dva čovjeka stavila su šapu na tu oblast pa ne plaćaju ni ono što treba da plate. Evo već dvije godine nema novog zakona o igrama na sreću iako je bio najavljen", kazao je Labudović u obrazloženju amandmana čije je usvajanje pozdravljeno aplauzom poslanika.

Govoreći o "dva čovjeka" koja kontrolišu igre na sreću, Labudović je aludirao na Branislava Mićunovića i Savu Grbovića koji su najveći priređivači igara na sreću u državi preko firmi Džek pot i Lutrija Crne Gore.

Galerija

Bonus video: