Nepravilnosti u Pošti, CGES-u, Infrastrukturi

Državna komisija zadužila više kompanija da ponovo vrednuju ponude
195 pregleda 1 komentar(a)
Pošta Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pošta Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.06.2013. 10:07h

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki naložila je nedavno Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES) i Pošti Crne Gore da ponovo vrednuju ponude i usvoje zakonite odluke.

Državna komsija je usvojila žalbu hrvatske firme ABB i utvrdila bitnu povredu zakona u vezi sa tenderom CGES-a za kupovinu prekidača 400 kV.

CGES mora ponovo, u roku od 15 dana, vrednovati ponude na tom nadmetanju. Prethodno je naručilac sporne nabavke donio odluku da ponudu hrvatske firme odbije kao neispravnu.

Komisija je uvažila žalbu firme Arhimed u vezi sa šopingom nabavku press clipinga za ovu godinu Pošte. Prethodno je naručilac sporne nabavke donio odluku da taj posao dodijeli firmi Represent Communication iz Podgorice.

Odluka je poništena i Pošta će morati zbog bitnih povreda Zakona o javnim nabavkama i povreda pravila upravnog postupka da u roku od osam dana ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku. Komisija je utvrdila da odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača ne sadrži činjenice, dokaze, kao ni razloge koji su bili odlučni pri ocjeni dokaza, a što je suprotno odredbama Zakona.

Po službenoj dužnosti, poništena je odluku Glavnog grada da u šoping nabavci razne kancelarijske robe izabere ponudu firme Kastex iz Podgorice. Zbog bitnih povreda Zakona, a koji se tiču pregleda, ocjene i upoređivanja ponuda, Glavni grad je zadužen da u roku od osam dana da ponovo vrednuje ponude i donese zakonitu odluku.

Komisija je usvojila žalbu firme Kuglex trade iz Podgorice čiju je ponudu Željeznička infrastruktura odbila kao neispravnu na tenderu za nabavku i isporuku materijala za gornji stroj pruge-drvene građe (pragova), po partijama. Infrastrukturi je naloženo da zbog bitne povrede Zakona u roku od osam dana ponovo vrednuje ponude.

Bonus video: