"kupovali" poslove?

Sporne nabavke "Simensa" i u Crnoj Gori

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, policija je nedavno ispitivala Nenada Poleksića, tehničko lice Simensa zaduženo za servis opreme u Crnoj Gori
282 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2013. 07:27h

Državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Beču pokrenulo je istragu protiv njemačke multinacionalne kompanije Simens zbog podmićivanja na jugoistoku Evrope. Simens je, sumnja austrijsko tužilaštvo, u jugoistočnoj Evropi platio do 50 miliona eura mita "kupujući" poslove u Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.Crnu Goru u ovoj regionalnoj aferi za sada ne pominje niko, ali su skupe nabavke medicinske opreme za potrebe Ministarstva zdravlja ove kompanije neko vrijeme pod pažnjom domaćih istražnih službi. Iz Uprave policije su odgovarajući na pitanja “Vijesti” to indirektno potvrdili.

“Shodno vašim pitanjima u vezi sa, kako ste naveli, istragom koja je u Beču pokrenuta protiv kompanije Simens, obavještavamo vas sljedeće: Službenici Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta preduzimaju određene aktivnosti u vezi sa pitanjem za koje ste pokazali interesovanje”, navedeno je u odgovoru Uprave policije.

Upitani su da li je Upravu povodom istrage u Beču kontakirala koja institucija iz Crne Gore ili regiona, da saopšte kada je tehničko lice Simensa u Crnu Goru Nenad Poleksić dao izjavu policiji tokom istrage koju nekoliko mjeseci vodi ekspozitura za suzbijanje privrednog kriminala, a u vezi provjere prošlogodišnjeg postupka nabavke rendgenskih i ultrazvučnih aparata, koji je organizovalo Ministarstvo zdravlja. Posao je finansiran kreditom Svjetske banke.

“Vijesti” su pitale i da li su ovim povodom saslušavani predstavnici Ministarstva zdravlja i koji te firme Urion koja je glavni zastupnik Simensa za Crnu Goru, kao i u kojoj je fazi istraga. Iz Uprave policije su odgovorili i da prikupljaju dokumentaciju i relevantna obavještenja čija analiza je u toku, kao i da su u komunikaciji sa nadležnim tužiocem koji će se izjasniti da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela. Prije nekoliko godina Simensovi proizvodi bili su predmet nekoliko afera vezanih za nabavke Fonda za zdravstveno osiguranje. Uprava policije je pokrenula istragu i provjerava prošlogodišnji postupak nabavke Ministarstva zdravlja za Klinički centar i druge medicinske ustanove, a posao je finansiran iz kredita Svjetske banke. Posao su dobile firme PDG i Urion, a žalila se kompanija Osmi red.

Pomenuti tender Ministarstva zdravlja bio je vrijedan 440.000 eura, a ponuda kompanije Osmi red bila je jeftinija za čak 130.000. Urion , kompanija u vlasništvu Milana Ćukovića, je godinama glavni distributer Simensovih proizvoda u Crnoj Gori. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” Uprava policije nedavno je ispitivala Nenada Poleksića, tehničko lice Simensa zaduženo za servis opreme u Crnoj Gori, ali on to nije zvanično potvrdio “Vijestima”.

„U našoj kompaniji pravila su rigorozna i ja vam ne mogu dati nikakve informacije. Nisam direktor Simensa za Crnu Goru i nemam ovlašćenja da dajem takve informacije... Ne znam na što mislite, stvarno“, rekao je Poleksić. Vlasnik Uriona Milan Ćuković rekao je da ne zna ništa o regionalnoj aferi, da ga niko iz policije nije kontaktirao, ali da je čuo da je Poleksić bio na razgovoru u policiji. On istakao da su Simensovi proizvodi koje su oni prodavali crnogorskom zdravstvu za oko 20 odsto bili jeftiniji u odnosu na cijene istih u drugim zemljama regiona.

Pomenuti tender Ministarstva zdravlja bio je vrijedan 440.000 eura, a ponuda kompanije Osmi red bila je jeftinija za čak 130.000

“Čim postoji razlika u cijenama u odnosu na tržište moguće je da se tako nešto dešavalo u regionu”, ocijenio je Ćuković navodeći da su skener prodali u Kotoru za 300.000, dok je najniža cijena u susjednim zemljama 400.000.

U 2008. zbog korupcije platili 1,6 milijardi

Tužilaštvo iz Beča, u okviru istrage, proslijedilo je više zahtjeva za pravnu pomoć zemljama jugoistočne Evrope. Mito je, kako se sumnja, isplaćivan preko ugovora za savjetodavne usluge, za koje tužilaštvo smatra da nisu pružene.

Do jeseni, istražni organi očekuju da bi mogli završiti svoj izvještaj, nakon čega predstoji analiza, da bi se tek iduće godine odlučilo da li će biti podignuta optužnica. Simens je 2008. zbog korupcije širom svijeta platio veliku odštetu u iznosu od 1,6 milijardi dolara u istrazi američkih vlasti, ali i evropskim zemljama jer se akcije te kompanije kotiraju na Njujorškoj berzi.

Galerija

Preporučujemo za Vas