Radnici Duvanskog Ivanoviću: Zaustavite rasipanje novca

"Umjesto da radite posao za koji ste plaćeni, Vi ste, nesuvislom terminologijom i zamjenom teza, eskivirali odgovor vezavši ga za samo jedno od spornih pitanja"
2 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.06.2013. 16:28h

Sindikat Duvanskog kombinata u stečaju, čije radnike bi nakon zaključenja prodaje Novog Duvanskog kombinata trebalo da preuzme novi investitor, pozvao je ministra poljoprivrede Petra Ivanovića da zaustavi “nenamjensko odlivanje radničkog novca”.

Predložili su formiranje tima za pregovore o socijalnom zbrinjavanju radnika koji će biti tehnološki višak.

Izvršni odbor Sindikata, čiji je predsjednik Zoran Prelević, upozorio je ministra da je šteta koja je njegovim “(ne)činjenjem nastala neprocjenjiva, ali da još postoji prostor da ona ne dobije dimenzije koja će radnike, koji su pokazali lojalnost i kooperativnost, natjerati na već viđene korake”.

"Umjesto da radite posao za koji ste plaćeni, Vi ste, populističkim rječnikom, nesuvislom terminologijom i zamjenom teza, eskivirali odgovor vezavši ga za samo jedno od spornih pitanja. A svjesni da se na liniji Tenderska komisija - stečajna uprava - Vlada stvara ugao haosa, a sve preko leđa onih ljudi bez čijeg pregalaštva fabrika ne bi postojala", istakli su iz Sindikata.

Prethodno u odgovoru na zahtjev radnika da se sastane sa njima i razgovara o povećanju otpremnina, ministar ih je uputio na stečajnu upravu koja je u nadležnosti Privrednog suda, što je kod radnika izazvalo revolt.

Oni su zato pitali Ivanovića da li su radnici krivi što ni nakon četiri godine od prodaje lokacije starog DKP-a, fabrika nije izmještena na novu lokaciju.

Ranici DKP-a tvrde da će stečajna masa, sve i da se nova fabrika izgradi u roku od godinu, “nezakonitim i zakulisnim radnjama” biti umanjena za više od dva miliona eura.

Na čelu stečajne uprave DKP-a godinama je upravnik Veselin Raičević.

"Koliko mislite daleko da idete sa vašim potcjenjivanjem radnika i njihovog rada? Kako to da u vašem odgovoru tvrdite da ova problematika nije u ingerenciji Vlade koja je stavila svoj potpis na nekoliko veoma bitnih dokumenata, između ostalog i na dokument koji jasno naznačava na koji se način raspoređuje novac iz stečajne mase", pitali su ministra revoltirani radnici DKP-a.

Ivanoviću važniji vlasnik Novog duvanskog

Ivanović u dopisu radnicima, koji su oni dobili u petak, ističe da je "mnogo važnije pitanje" kojim su sada okupirani kako stvoriti pozitivnu klimu i omogućiti novom privatnom vlasniku, odnosno kupcu akcija "povoljan ambijent da brzo uđe u proces proizvodnje, izgradnju nove fabrike i osavremenjavanje proizvodnog procesa".

"Ako možemo u tom procesu zajedno pomoći ostvarićemo pri tom pozitivne rezultate i dostići zacrtani cilj. Ako pak budemo ta pitanja dalje usložavali, teže će se postići ukupni ciljevi, osnosno, ostvariti pitanja zapošljavanja radnika do nivoa definisanog ugovorom", naveo je između ostalog Ivanović.

Bonus video: