Milošević: Oporezivanje plata pomoraca bi donijelo više štete nego koristi

"Ovaj ću stav, ako bude trebalo, i detaljnije obrazložiti", kazao je predsjednik Sindikata lučkih i radnika u pomorskom brodarstvu i transportu
74 pregleda 8 komentar(a)
Brod Kotor, Foto: Siniša Luković
Brod Kotor, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.06.2013. 15:58h

Najavljeno oporezivanje plata crnogorskih pomoraca donijelo bi više štete nego koristi, ocijenio je predsjednik Sindikata lučkih i radnika u pomorskom brodarstvu i transportu Crne Gore, Saša Milošević.

On je agenciji Mina-business kazao da ta organizacija daje podršku implementaciji Konvencije 2006, ali da i dalje smatra da bi najavljeno oporezivanje plata crnogorskih pomoraca donijelo više štete nego koristi.

Prema podacima Sindikata, oko četiri hiljade crnogorskih pomoraca, uglavnom uposlenih na stranim brodarskim kompanijama, godišnje zaradi oko 100 miliona dolara

"Ovaj ću stav, ako bude trebalo, i detaljnije obrazložiti", dodao je Milošević.

Prema podacima Sindikata, oko četiri hiljade crnogorskih pomoraca, uglavnom uposlenih na stranim brodarskim kompanijama, godišnje zaradi oko 100 miliona dolara.

Taj crnogorski sindikat, koji je član Međunarodne federacije transportnih radnika (International Transport Workers' Federation - ITF) i Evropske transporne federacije (European Transport Workers' Federation - ETF), podržava napore koje čini Međunarodna pomorska organizacija (International Maritime Organisation - IMO) u promociji pomoraca.

IMO je danas preporučila obilježavanje Dana pomoraca, a ovogodišnja tema je Lica mora (Faces of the Sea). IMO preporučuje lajkovanje njihove Facebook stranice, praćenje na Twitteru, kao i praćenje videa na YouTube kanalu.

Uz to, IMO će biti zahvalan na fotografijama pomoraca ili proizvoda koji se prevoze brodovima.

„Cilj je osvješćivanje javnosti o humanom licu brodarstva i o radu pomoraca“, kazao je Milošević.

Pomorska biblioteka u Kotoru danas je čestitala Dan pomoraca.

„Čestitamo Dan pomoraca svim pomorcima, kao i studentima Fakulteta za pomorstvo u Kotoru koji se osposobljavaju i obučavaju za to specifično i veoma teško zanimanje.

Kao dio obrazovnog sistema Univerziteta Crne Gore i matične ustanove, Fakulteta za pomorstvo u Kotoru, nastojimo da budućim pomorcima i pomorskim stručnjacima budemo na usluzi u dijelu obezbjeđivanja i adekvatnog pružanja stručnih informacija“, navodi se u čestitki Pomorske biblioteke.

Čestitka je upućena i drevnoj Bokeljskoj mornarici koja svoj praznik slavi sjutra.

Bonus video: