Cigarete će da poskupe: Rokšped od 1. jula diže cijene

Predlog, koji će najvjerovatnije izazvati poskupljenje cigareta, uputiće Vladi na usvajanje
142 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 07:17h

Vladina Komisija za ekonomsku politiku (KEP) danas bi trebalo da se izjasni o predlogu izmjena i dopuna Zakona o akcizama, jer je to na dnevnom redu, potvrđeno je “Vijestima” u KEP-u.

Predlog, koji će najvjerovatnije izazvati poskupljenje cigareta, uputiće Vladi na usvajanje.

Početkom ove godine je najavljeno da će akcize na cigarete biti povećane, što bi dovelo do novog rasta maloprodajnih cijena.

Posljednjim povećanjem akciza na cigarete 1. januara prošle godine, specifična akciza na cigarete povećana je sa deset na 15 eura na hiljadu komada, odnosno 13 do 15 centi po paklici. To je na tržištu uslovilo poskupljenje svih brendova za 20 do 25 centi.

Nove maloprodajne cijene, koje su jedinstvene na tržištu, morale bi se primjenjivati tek nakon što se potroše stare zalihe robe. Proteklih godina je usljed tih promjena bilo i manipulacije od strane pojedinih učesnika na duvanskom tržištu.

Akciza kao posebna dažbina koja se plaća na pojedine proizvode (duvanske, alkoholne, mineralna ulja…) ulazi u osnovicu za oporezivanje, Tako će predstojeće povećanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto dodatno doprinijeti rastu cijena ovih proizvoda.

Jedan od glavnih distributera cigareta na domaćem tržištu, kompanija Rokšed, nije čekala izmjenu zakonu. Ona će, prema podacima iz Službenog lista, od 1. jula cijene deset brendova koje prodaje povećati po 20 centi po paklici u odnosu na dotadašnje.

Brendovi davidoff classic, classic slims, gold i gold slims poskupiće sa 2,3 na 2,5 eura, filter 57 sa 1,2 na 1,4 eura, gauloises blondes blue, blondes red i blondes yellow sa 1,5 na 1,7 eura, paramaunt gold i red sa 1,2 na 1,4 eura

Brendovi “davidoff classic”, “davidoff classic slims”, “davidoff gold” i “davidoff gold slims” poskupiće sa 2,3 na 2,5 eura, “filter 57” sa 1,2 na 1,4 eura, “gauloises blondes blue”, “gauloises blondes red” i “gauloises blondes yellow” sa 1,5 na 1,7 eura, “paramaunt gold” i “paramaunt red” sa 1,2 na 1,4 eura.

Cigarete američkog proizvođača Filipa Morisa skuplje su od kraja aprila ove godine po 20 centi. Tada su povećane cijene svih vrsta cigareta tog proizvođača – „marlboro“, „bond“, „red white“, „parlament“, „assos“, „iv“ i „lm“.

Povećanje akciza je planirano početkom godine, ali se izbjeglo poklapanje sa izmjenama Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Njime je propisano da na paklicama cigareta budu nove oznake i zastrašujuća upozorenja protiv konzumiranja duvanskih proizvoda.

Rast maloprodajnih cijena cigareta do sada je uticao i na povećanje sivog tržiša.

Galerija

Bonus video: