Biće struje za KAP, sada fali glinice

"Čine se svi napori da se održi proizvodnja u KAP-u a da se ne umanji njegova imovina", rekao je kratko stečajni upravnik Veselin Perišić
96 pregleda 12 komentar(a)
Nebojša Dožić, Veselin Perišić, Foto: Vesko Belojević
Nebojša Dožić, Veselin Perišić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.06.2013. 07:27h

Državna kompanija Montenegrobonus danas bi trebalo da uplati novih 550 hiljada eura kako bi se obezbijedila električna energija neophodna za rad Kombinata aluminijuma u narednih sedam dana, ali od stečajnog upravnika Veselina Perišića "Vijesti" nijesu mogli dobiti potvrdu da li će se to zaista desiti. Sada je upravi KAP-a veći problem nabavka glinice i drugih sirovina.

"Čine se svi napori da se održi proizvodnja u KAP-u a da se ne umanji njegova imovina. Za sada svako radi svoj posao, menadžment svoj, a stečajni upravnik svoj u okvirima ovlašćenja u izuzetno teškim uslovima. To je sve što vam sada mogu reći. Informacije o proizvodnji su u nadležnosti menadžmenta", rekao je kratko Perišić u odgovoru poslatom telefonskom porukom.

Montenegro bonus je bez zvanične naredbe iz Vlade preuzeo obavezu da plaća struju potrebnu za rad ove kompanije, koja već šest mjeseci nema ugovor sa snabdjevačem, a tri mjeseca je električna energija za njen rad “neovlašćeno uzimana” iz evropske konekcije koja sada treba da se vrati.

Danas ili najkasnije sjutra trebalo bi da se riješi drugi veliki problem Kombinata aluminijuma, a to je nabavka sirovina za koju nema novca na računu KAP-a.

Jedini kupac aluminijuma kompanija Glenkor novac za metal redovno uplaćuje na račun KAP-a u ruskoj VTB banci u Beču, ali je ona u posljednjih 20 dana dva puta skidala novac sa računa u ukupnom iznosu od 838 hiljada eura na ime kamata za ranije uzete kredite.

Crnogorski dio uprave i menadžmenta KAP-a pokušava da nabavi glinicu i mazut preko poslovnih, ali i političkih veza. Kontaktiran je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kako bi pomogao u nabavci glinice iz fabrike u Zvorniku, ali i uprava mostarskog Kombinata aluminijuma.

Ranije je u nabavci sirovina za KAP svojim vezama pomagao i nikšićki biznismen Miodrag Davidović.

Zbog nedobijanja novca od prodatog metala KAP već 10 dana i ne izvozi metal već ga lageriju u krugu fabrike, a njegova vrijednost je prerasla milion eura.

Predstavnici ruskog partnera CEAC-a ili su podnijeli ostavku kao Jurij Moisejev, ili potpuno bojkotuju rad u kompaniji. U pokušaju spašavanja proizvodnje u KAP-u najviše su angažovani Perišić, predstavnik države u Bordu direktora Nebojša Dožić.

Problem upravi čini i to što niko iz aluminijumske industrije, od kojih su tražili pomoć, ne želi da se zamjeri moćnom Rusalu, vlasniku CEAC-a, jer bi mogao ugroziti svoje poslovanje.

Situacija da Montenegro bonus plaća račune za struju bi se mogla otegnuti do zakazane rasprave o uvođenju stečaja 17. jula, jer ova kompanije istovremeno, uz prećutnu saglasnost, ne plaća obaveze državi.

Međutim nabavka glinice je veći problem, ako se u narednih nekoliko dana ne pronađe rješenje fabrika bi mogla početi gašenje ćelija.

Bonus video: