Hoće li iko platiti ceh za javašluk zbog KAP-a?

U opoziciji saglasni da je ono što je Vlada dozvolila i radila u vezi sa nekadašnjim gigantom zrelo za političku i krivičnu odgovornost
24 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 17:48h

Ko će biti smijenjen, snositi političku i krivičnu odgovornost zbog uništavanja Kombinata aluminijuma (KAP) i štete za državni budžet, koja za sada iznosi oko 135 miliona eura samo za to što je Vlada žirirala za kredite KAP-u, koji ih ne vraća, pitanja su koja još nijesu pokrenuta u Skupštini.

Poreski obveznici su, zahvaljujući odluci Vlade, platili do sada 23,4 miliona eura za kredit fabrike Dojče banci. Vlada je tek nakon više od godinu zatražila zbog tog duga uvođenje stečaja zaKAP. O tome se odlučuje 16. jula, a u međuvremenu je propušteno da se raskine ugovor sa ruskim CEAC-om, koji sa državom dijeli većinsko vlasništvo i upravljao je KAP-om. To je moglo zbog tri neplaćena računa za struju.

SNP je najavio da će tražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi Mila Đukanovića, što se još čeka, ali teško da će do toga doći s obzirom na to da se SDP-u, partneru vladajućeg DPS-a, ne raskida koalicija.

Pokazalo se da je Vlada neuspješno privatizovala KAP, a njegovi vlasnici su napravili dugovanja od oko 350 miliona eura, godinama koristili subvencije za struju iz državne kase, krali struju za KAP iz evropskog sistema zbog čega je Crnoj Gori prijetio mrak, ofšor CEAC nije htio ni da je plati...

Funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević smatra da je Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) odavno, po službenoj dužnosti, moralo podići optužnice protiv “članova opasne zavjereničke grupe, koja godinama u kontinuitetu, planski i sistematizovano, svjesno vrši teška krivična djela sa jedinim motivom sticanjem stotina miliona eura ličnog profita”.

“Opasnost po državu, njene ekonomske interese i građane je još veća, jer se radi o visokopozicioniranim državnim funkcionerima, koji su bili u prilici da zloupotrebom svojih službenih ovlašćenja donose odluke ili utiču na odluke drugih državnih organa, regulatora, javnih preduzeća u cilju sprovođenja svojih zločinačkih namjera”, ocijenio je Medojević.

On ne vidi procesne, pravno-formalne, “a posebno ne suštinske smetnje da VDT odmah ne pokrene efikasnu i brzu istragu protiv premijera Đukanovića, bivšeg ministra inostranih poslova Milana Roćena i bivšeg premijera Igora Lukšića, koji su osmišljavali i vodili čitavu operaciju”.

“U ovom osmišljenom zločinačkom poduhvatu učestvovao je veliki broj državnih funkcionera, službenika, izvršnih direktora i članova upravnih odbora KAP-a, EPCG, Montenegro bonusa, CGES, banaka koji bi takođe morali biti predmet istrage”, smatra Medojević.

Lukšić je bio ministar finansija kada je Vlada žirirala za KAP.

Šefu poslaničkog kluba SNP-a Aleksandru Damjanoviću je jasno, da se nakon Vladinog predloga za pokretanje stečaja u KAP-u i povećanja stope PDV-a, sprema scenario za pad preostalih garancija od 103 miliona eura datih za KAP, iako budžetom za ovu godinu nijesu planirana sredstva za njihovu isplatu.

“SNP ukazuje da je nakon Izvještaja o datim garancijama za KAP, koji je DRI sačinila i dostavila Skupštini, nedvosmisleno ukazano da su izdate nezakonito, bez poštovanja procedure i bez realne ekonomske osnove, čime je država dovedena u opasnost da plaća Vladine pogrešne odluke, pa su već prošle godine plaćena 24 miliona eura Dojče banci”, naveo je Damjanović.

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić smatra da treba utvrditi “svaki vid odgovornosti, počev od političke pa do krivične”

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet je usvojio ocjene i stavove, kojima je sugerisano VDT-u da ocijeni da li postoje elementi krivičnog djela u izdavanju garancija i shodno tome pokrene postupak individualizacije odgovornosti.

“U SNP-u očekujemo da se odgovornost za višemilionske štete nanijete KAP-u i državi, odnosno budžetu, individualizuje jer se radi o zločinu prema nekadašnjem „motoru“ crnogorske privrede”, dodao je Damjanović.

On je istakao “da SNP dugo traži da krivična djela iz procesa privatizacije ne zastarijevaju, što je i parlamentarni Odbor za stabilizaciju i pridruživanje prihvatio na naš predlog”.

Poslanik Pozitivne Mladen Bojanić smatra da treba utvrditi “svaki vid odgovornosti, počev od političke pa do krivične”.

“Poslanici vladajućih stranaka su odbili šansu da podrže predlog Pozitivne da se organizuje kontrolno saslušanje resornih ministara po pitanju izdavanja garancija i da u Skupštini jasno objasne razloge izdavanja garancija od ukupno 214 miliona za nekoliko preduzeća. Očigledno je da se sigurnije osjećaju kada bi ih saslušavao VDT nego poslanici opozicionih stranaka. I to najbolje govori o nezavisnosti VDT”, zaključio je Bojanić.

Medojević dodaje da se teško može naći plastičniji primjer nepoštenih, nelegalnih i nelegitimnih dugova od ovih koje Vlada planira da preuzme od vlasnika KAP-a

„Skupština treba da donese jednoglasnu odluku o raskidanju ugovora sa vlasnicima KAP-a, zbog njegovog nepoštovanja i obaveže Vladu da donese odluku da se nijedan cent duga KAP-a za koji je Vlada garantovala ne plati, zbog osnovane sumnje da se radi o nepoštenim i nelegitimnim dugovima”, poručio Medojević.

U DPS-u vjeruju Tužilaštvu, iz SDP-a se ne oglašavaju

Na pitanje “Vijesti” da li bi neko trebalo da snosi odgovornost ili krivično odgovara zbog uništavanja Kombinata, posebno zbog toga što se teret i šteta za građane, na kraju višedecenijske agonije, mjeri stotinama miliona eura, iz vladajuće partije DPS-a su odgovorili:

“Vaše pitanje je pogrešno adresirano. Političke partije ne utvrđuju bilo čiju krivičnu odgovornost, već za to postoje nadležne državne institucije”, rečeno je “Vijestima” iz DPS-a, precizirajući nezvanično da je adresa Tužilaštvo.

Iz SDP-a “Vijesti” nijesu još odgovorili na ista pitanja. Njihov poslanik Damir Šehović je jedini koji je do sada prozvao ministra ekonomije Vladimira Kavarića da podnese ostavku zbog (ne)činjenja u vezi situacije s KAP-om.

Galerija

Bonus video: