Čanović ljut na Pitera Nelsona zbog javne kritike Vlade

Nelson je u odgovoru naveo da je Čanoviću i timu Ministarstva ekonomije napravio prezentaciju 6. juna, kada je iznio preliminarno mišljenje o Nacrtu strateške procjene
79 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2013. 10:52h

Umjesto da javnosti objasni zašto je Vlada tajno i bez obrazloženja mijenjala ključne djelove Nacrta Strateške procjene uticaja na životnu sredinu za strategiju razvoja energetike Crne Gore do 2030. godine, koji je na javnoj raspravi, pomoćnik ministra ekonomije Miodrag Čanović nediplomatski je reagovao na upozorenje nezavisnog eksperta Pitera Nelsona da su promijenjeni budući važni dokumenti.

Nelson je „Vijestima“ nedavno saopštio da je slučajno otkrio ozbiljne propuste i izmjene u nacrtu važnog dokumenta, a nakon objave teksta, Čanović mu je poslao zvaničan dopis u kojem dovodi u pitanje ekspertov kredibilitet.

Nelson: Vlada tajno mijenja važan dokument >>>

Čanović, koji je pomoćnik ministra za energetiku, u pismu u koje su „Vijesti“ imale uvid, Nelsonu poručio da je očekivao njegovo učešće na okruglim stolovima, na koje su ga uredno pozvali.

„Žao nam je što ste umjesto toga izabrali da svoje objavite u dnevnom listu 'Vijesti' u tekstu pod naslovom 'Vlada tajno mijenja važni dokument'. Smatramo da to govori više o Vama kao 'nezavisnom konsultantu' nego o dokumentima za koje je Vlada organizovala javnu raspravu“, naveo je Čanović u pismu na engleskom i crnogorskom jeziku.

On je podsjetio da su okrugli stolovi o tom dokumentu otvoreni za javnost i zainteresovani, koji, kako je naveo, mogu direktno postaviti pitanja i tražiti objašnjenja od autora studije.

„To je ono što bi neko ko tvrdi da je nezavisni ekspert svakako uradio. Nažalost, vi ste izabrali opciju jednostranog komentarisanja putem medija, što nam svakako daje za pravo da sumnjamo u Vašu nezavisnost u cijelom procesu“, napisao je Čanović.

Nelson je u odgovoru naveo da je Čanoviću i timu Ministarstva ekonomije napravio prezentaciju 6. juna, kada je, kako navodi, u sat vremena iznio preliminarno mišljenje o Nacrtu strateške procjene, koje je radio za nekoliko nevladinih organizacija.

Ministarstvo je već upoznato sa svim primjedbama: Nelson (Foto: Privatna arhiva)

„Tokom te prezentacije, pokrio sam sva pitanja koja sam naknadno ponovio u intervjuu 'Vijestima' 11. juna“, naveo je Nelson, podsjećajući da su i naknadni susreti tim povodom u Budvi i Pljevljima medijski pokriveni.

On je kazao da, zbog obaveza, nije mogao prisustvovati okruglim stolovima u okviru javne rasprave, ali da je njegova revizija koju je radio za grupu NVO, javan dokument dostupan svim stranama na komentarisanje.

„Razumio sam da je trodnevna javna rasprava bila predviđena kao početak razgovora između Ministarstva, konsultanata i ostalih zainteresovanih strana i biću srećan ako mogu pomoći u cilju definisanja razumnih alternativa, koji bi onda bili ocijenjeni od vaših konsultanata“, naveo je Nelson, koji je prepisku sa Čanovićem podijelio sa nevladinim organizacijama s obzirom na to da je Čanović, kako je ukazao, doveo u pitanje njegov profesionalni kredibilitet.

Konsultantima „muka” da nabrajaju izmjene

Ugovor između Ministarstva ekonomije i C0WI AS Norveška sa partnerima za pružanje konsultantskih usluga za izradu Strateške procjene za Strategiju razvoja energetike, uz saglasnost KfW, potpisan je u novembru prošle godine.

Konsultant za Stratešku procjenu je, krajem aprila uradio njen finalni nacrt koji je Vlada usvojila sredinom maja i poslala na javnu raspravu. Na pitanja „Vijesti”, zašto su mijenjani ključni djelovi dokumenta, konsultanti su, posredstvom Ministarstva ekonomije, naveli da je u pitanju „živ” proces, te da su svi mogli da daju komentare i sugestije.

„Prva radna verzija je iz marta i ona je, nakon toga, više puta korigovana od strane 15 eksperata koji rade na Strateškoj procjeni uticaja, a nakon dobijanja odgovarajućih informacija i zvaničnih podataka”, poručili su konsultanti i dodali da će nakon javne rasprave biti utvrđena konačna verzija.

Na pitanje koji djelovi su mijenjani i zašto, konsultanti su novinara uputili na korišćenje programa „Compare”, koji, međutim, ne može odgovoriti na pitanje zašto je došlo do izmjena.

„Izmjene verzije iz aprila u odnosu na verziju iz marta su mnogobrojne (praktično izmjene postoje na svakoj strani dokumenta) i kada bi se taksativno nabrajale uzele bi mnogo prostora i to bi bio ogroman dokument”, naveli su konsultanti.

Galerija

Bonus video: