SUD U MOSTARU

Prva presuda protiv Hypo banke zbog kredita u francima

Prema navodima iz nepravosnažne presude, Hypo banka je prekršila Zakon o deviznom poslovanju u valutnoj klauzuli i Zakon o obligacionim odnosima
64 pregleda 3 komentar(a)
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Švajcarski franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.06.2013. 12:58h

Opšinski sud u Mostaru donio je prvu presudu u Bosni i Hercegovini (BiH) prema kojoj je Hypo Alpe Adria banka u toj državi nezakonito naplaćivala zajmove izdate u švajcarskim francima, objavio je Dnevni avaz.Prema navodima iz nepravosnažne presude, Hypo banka je prekršila Zakon o deviznom poslovanju u valutnoj klauzuli i Zakon o obligacionim odnosima i navodi da banka nije imala pravo obračunavati rate zajmova po kursu na dan plaćanja, nego po onom na dan sklapanja ugovora, prenosi SEEbiz.Takođe, banka nije smjela obračunavati kamatnu stopu promjenljivom maržom, nego samo pratiti promjenu Libora na tržištu. Prema riječima advokata Marice Glibić, koja vodi stručni tim više oštećenih klijenata, presuda je bila očekivana."Riječ je o klijentu koji je svoje obaveze vraćao uredno. Tokom ročišta više sudija nam je reklo da će presuda biti u klijentovu korist jer se zaista radilo o nezakonitim stvarima", rekla je Glibić, koja je najavila da već danas ima novo ročište po tužbi protiv Hypo banke.Prema pisanju Dnevnog avaza, iz udruženja Švajcarac, koja okuplja korisnike kredita u švajcarskim francima koji se smatraju oštećenima, izrazili su zadovoljstvo presudom, a njihov predsjednik Kemal Duraković naveo je da su banke nezakonito mijenjale kamatnu stopu, pokretale hipoteke i tako ugrozile živote hiljada građana u BiH.Iz Hypo banke su najavili da će se žaliti na presudu. "Hypo Alpe Adria banka uložiće žalbu na prvostepenu presudu, jer smo u predmetu ponudili niz dokaza koji potvrđuju zakonsku utemeljenost ovakvih zajmova", navodi se u saopštenju banke. Nadležne institucije u BiH, kako se dodaje, u svojim nadzorima poslovanja banke nijesu utvrdile bilo kakvu nezakonitost kod kreditnih ugovora s valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

U Crnoj Gori Centar za zaštitu potrošača u saradnji sa advokatskom kancelarijom "Velimirović i partneri" podigao je 17. maja tužbu protiv Hipo Alpe Adria banke u ime 230 njenih klijenata kojima su odobreni krediti u švajcarskim francima.